Vedätkö piilolinssisi viemäristä? Tästä syystä se ei kannata

Ei ole mitenkään tavatonta, että piilolinssit huuhdotaan alas viemäristä. Yhdysvaltalaistutkijat osoittivat, että yleinen tapa pahentaa merien mikromuoviongelmaa, uutisoi CNN.

Videon karmiva näky paljastaa, mitä kaikkea ihmiset vetävät alas viemäristä.

Arizonan osavaltionyliopiston tutkijat perehtyivät, mitä viemäriin heitetyille piilolinsseille tapahtuu. Tutkijat huomasivat niiden lisäävän vesistöjen mikromuoviongelmaa.

Mikromuoveilla tarkoitetaan alle 5 millimetrin kokoisia muovinpalasia. Ne voivat aiheuttaa vakavia ongelmia esimerkiksi kaloille, mutta vaarantaa myös kaloja syövien ihmisten terveyden.


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Huuhdotut linssit päätyvät lannoitteen sekaan

Tutkijat aloittivat piilolinssien kierrättämistä koskevan tutkimuksensa suorittamalla verkkokyselyn 400 yhdysvaltalaiselle. Kyselystä paljastui, että yksi viidestä piilolinssien käyttäjänsä veti käytetyt linssit alas joko kylpyhuoneen lavuaarista tai vessanpöntöstä.

Huuhtomisen jälkeen piilolinssit uivat likavedessä jätevedenpuhdistamoihin. Tutkijat testasivat yhtätoista eri piilolinssimallia ja huomasivat, että ne kaikki hajosivat käsittelyssä aina vain pienemmiksi palasiksi.

Koska piilolinssien palaset ovat vettä painavampia ne painuvat jäteveden pohjaan. Tämä jätevesiliete levitetään monesti pelloille lannoitteeksi. Pelloilta mikromuovit valuvat jokiin, järviin ja meriin.

Tuhansia tonneja piilolinssijätettä

Piilolinsseistä aiheutuva ympäristökuormitus voi tuntua pikkuongelmalta, mutta tutkijat muistuttavat, että pienistä virroista kasvaa suuri joki.

– Se voi kuulostaa pieneltä ongelmalta, sillä piilolinssit itsessään ovat niin pieniä. Niitä on kuitenkin miljardeja, sanoi tutkimusta johtanut Rolf Halden CNN:n mukaan.

Tutkijat arvioivat, että yksistään Yhdysvalloissa piilolinssejä käyttää 45 miljoonaa ihmistä. Tämä tarkoittaa karkeasti 20 000 kiloa piilolinssejä vuodessa.

– Olemme luoneet kuolematonta materiaa. Se ei poistu. Se ei hajoa luonnossa, Halden toteaa.

American Chemical Society -tapahtumassa maanantaina esitelty tutkimus kaipaa vielä vertaisarviointia. Tutkimusta ei ole myöskään vielä julkaistu.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja