Väyrysen ennustus vuodelle 2016: EU:n ulkorajojen valvonta tiukkenee

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) tunnetaan miehenä, jolla on vastaus kaikkeen – ja jonka vastaukset ovat aina oikein, ainakin miehen itsensä mielestä.

MTV Uutiset kysyi aamun Huomenta Suomessa vierailleelta Väyryseltä arvioita ja ennustuksia ensi vuoden tapahtumista. Vastaukset tulivat nopeasti ja varmasti. Nähtäväksi jää, missä kaikessa Väyrynen osuu oikeaan tällä kertaa.

1. Miten käy Suomen hallituksen?

– Hallitus yrittää jatkaa sisäistä devalvaatiota ja leikkauspolitiikkaansa, mutta tuloksia ei tule. Tilanne säilyy ennallaan tai jopa pahenee, Väyrynen arvioi.

– Muun muassa maahanmuuttokriisi voi vaikeuttaa asioita entisestään. Ongelma aiheuttaa kustannuksia seuraavillekin vuosille, joten tilanne tulee olemaan huonompi kuin mitä ennakoidaan.

Väyrynen uskoo, että Suomen työttömyystilanne on pahenemassa ensi vuonna.

– Sen takia, että Suomen talous ei kasva. Myös valtiontalouden ja kuntien leikkaukset lisäävät työttömyyttä. 

2. Paheneeko pakolaiskriisi Euroopassa?

– Vihdoinkin ulkorajoja aletaan valvoa tiukemmin. Toivottavasti löydetään tehokkaita toimenpiteitä, Väyrynen sanoo.

Väyrysen mukaan hallitsematon muuttoliike on saatava loppumaan, mikä on aivan mahdollista, jos aiheeseen tartutaan päättäväisesti.

– Jos suljetaan Schengenin ulkopuolelle sellainen maa, joka ei rajojaan valvo, niin kyllä alkavat vartioida. Jos käy niin, että maa joutuu oikeasti vastaamaan itse maahantulijoista eikä päästä heitä jatkamaan matkaa ilman toimenpiteitä, meno muuttuu. Silloin myös Frontexin apu kelpaa.

Väyrysen mukaan rajavartiojoukkoja ei pidä lähteä perustamaan.

– Tilanne on erittäin vaikea siltä osin kuin maahantulijoita on jo tullut Eurooppaan yli miljoona. Kun heistä huomattava osa saa turvapaikan, tulee eteen perheiden yhdistämiset. Kyllä tämä maahanmuutto-ongelma jatkuu ja kärjistyy.

3. Onko Eurooppa vielä turvallinen paikka?

– Minusta Euroopan turvallisuutta ei uhkaa mitään. Terrorismi on toki uusi haaste, mutta meillä rakennetaan pelkoja, joiden nojalla ajetaan läpi myös poliittisia ratkaisuja. Tilanne ei ole uhkaava Euroopan kannalta, sanoo Väyrynen.

Hänen mukaansa uhat ovat Lähi-idässä ja vielä Euroopan ulkopuolella. 

4. Näkyykö Syyrian ja Irakin tilanteessa mitään toivoa?

– Kyllä näissä molemmissa maissa jotain myönteistä tapahtuu, kun kansainvälinen yhteisö on nyt lähes yksimielisesti ongelmia ratkomassa, Väyrynen uskoo.

– Saadaan ehkä aikaan alueellisia laajempia, alueellisia tulitaukoratkaisuja ja sitten ehkä päästään vähitellen hakemaan myös poliittisia ratkaisuja.

5. Kenestä tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti?

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään ensi vuoden lopulla. Kisa ehdokkaista käy jo kuumana. 

Paavo Väyrysellä on selkeä visio siitä, kenestä tulee seuraava presidetti.

– Hillary Clinton valitaan. Hän on ylivoimainen kehen tahansa republikaaniehdokkaaseen verrattuna. Hänen etunsa on se, että hän on paitsi pätevä, niin myös nainen. Ennen ei ole ollut Yhdysvalloissa naista presidenttinä, joten kyllä se tulee hänen etunsa olemaan. Vaikka sitä käytetään myös häntä vastaan.

Väyrynen on tavannut Clintonin OECD:n juhlakokouksessa, jossa nainen tuli tervehtimään Väyrystä.

– Hän on erittäin sympaattinen ja pätevä ihminen.

6. Lähentyykö Venäjä länttä vai etääntyvätkö suurvallat?

– Tuskin Venäjä suuremmin muuttuu siitä, mitä se tällä hetkellä on. Kun Neuvostoliitto hajosi, kuviteltiin, että Venäjä muuttuu nopeasti ja perusteellisesti. Ne arviot olivat vääriä - Venäjä on Venäjä. Se on erilainen kuin länsi ja tulee sellaisena pysymään.

Väyrynen kuitenkin toivoo, että sisäinen kehitys Venäjällä menee siihen suuntaan, mitä pidetään länsimaiden arvojen mukaisena ja toivottavana.

7. Millaista on Paavo Väyrysen elämä vuonna 2016?

Väyrysen mukaan hänelle kuuluu juuri nyt, loppuvuodesta hyvää.

– Tämä perustuu osittain siihen, että minulla on sellainen luonteenlaatu, että osaan asettaa myönteiset asiat päällimmäiseksi, hän sanoo. 

Hän kuvailee kulunutta vuotta monessa suhteessa kahtiajakoiseksi.

– Vuosi oli rankka, kun alkupuolella oli vaalitaistelu, mutta meillä on ollut myös yksityiselämän puolella haasteita. Keminmaalla on suoritettu hyvin mittavat investoinnit, on rakennettu kylpylä ja kokoustiloja. Sitten on hankittu pieni hotelli Pärnusta. Nämä kaikki ovat aiheuttaneet työtä ja päänvaivaa. 

Isoimpia pettymyksiä hänelle oli hallitusratkaisu.

– Olin siihen monessa suhteessa pettynyt ja käytännön elämä näyttää, että olin oikeassa. Olen keskittynyt nyt vaihtoehdon hakemiseen sille politiikalle, jota sekä hallitus että oppositio kannattavat.

Hän lupaa, että ensi vuoden puolella tämä keskustelu jatkuu ja tiivistyy. 

– Ei meillä ole mahdollista toteuttaa sellaista sisäistä devalvaatiota, joka on tavoitteeksi asetettu. Talousongelmamme vain kärjistyvät. Parasta mitä vuoden aikana voi tapahtua, on se, että pääsisimme irrottautumaan euroalueesta. Sitten meillä olisi valoisampi tulevaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat