Vauvansa taposta tuomitun isän asunnossa Oripäässä oli surman aikaan toinenkin lapsi: Näin aamuyön järkyttävät tunnit etenivät 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 37-vuotiaan miehen viime viikolla 8,5 vuoden vankeusrangaistukseen nelikuisen tyttövauvansa taposta. Lastenlääkäri huomasi pian, etteivät isän kertomukset täsmänneet uhrin kehon ruhjeisiin.

Vauva menetti henkensä toukokuussa isänsä rivitaloasunnossa Oripäässä. Lapsi kuoli muun muassa kallonmurtumien vuoksi. Isä kertoi lyöneensä lasta kämmenpohjilla molempien ohimoiden kohdalle. 

Mies oli eronnut lapsen äidistä jo raskausvaiheessa. Lapsen äidillä oli aiemmasta liitosta lapsi, ja myös miehellä itsellään oli aiemmasta liitostaan useita lapsia.

Isän mukaan pariskunta oli päätynyt eroon ystävinä, mutta sittemmin hän koki romahtaneensa henkisesti. Isä kertoi kuulusteluissa, ettei hän “pystynyt antamaan lapsilleen itsestään niin paljon kuin olisi pitänyt”.

"Ei edes hoitopöytää"

Poliisin käsityksen mukaan tyttövauva oli tullut ensimmäisiä kertoja isälleen viikkonloppuhoitoon parin kuukauden ikäisenä.

Vanhemmat olivat sopineet, että vauva on kuukausittain kaksi viikonloppua isällään. Tällöin mukana olisi myös entisen kumppanin taaperoikäinen lapsi, jolle mies oli muodostunut isähahmoksi.

Mies olisi halunnut viettää lasten kanssa vain yhden viikonlopun kuukaudessa, koska lähes kaikkina muina viikonloppuina kylässä olisivat vanhemmat lapset miehen aiemmasta liitosta.

– Kyllä se tosi haasteelliselta tuntui niissä olosuhteissa. Ei minulla ollut edes kunnon hoitopöytää. Haasteellista oli, hän kommentoi pienen tytön hoitoa kuulusteluissa.

Soitti itse hätäkeskukseen

9. toukokuuta isä oli soittanut aamuyöllä hätäkeskukseen ja kertonut lapsensa lakanneen hengittämästä.

Tyttö oli hänen mukaansa pudonnut sohvalta edellisenä iltana. 

Turun yliopistollisen sairaalan lastenpoliklinikan lääkäri ilmoitti poliiseille ulkoiseen väkivaltaan viittaavista vammoista, kuten vanhasta kylkiluun murtumasta ja tuoreista kallonmurtumista.

Vammat eivät tukeneet isän kertomusta tapahtumien kulusta. Esitutkintamateriaalista ilmenee, että miehen kertomukset surmayöltä muuttuivat kuulusteluiden edetessä.

Putosi sohvalta lelujen päälle

Ensimmäisissä kuulusteluissa mies kertoi syöttäneensä vauvan ja jättäneensä hänet sohvalle nukkumaan mennessään itse tupakoimaan parvekkeelle. Palatessaan hän oli huomannut, että tyttö oli tippunut sohvalta lattialla olleen lelujunaradan osan päälle.

Isän mukaan näin oli tapahtunut surmaa edeltävänä iltana.

Seuraavissa kuulusteluissa mies kertoi vauvan pudonneen aiemmin myös kylvetyksen yhteydessä kylpyhuoneessa. Isän mukaan vauva oli lyönyt päänsä kaakeleihin. 

Neljä päivää vauvan kuoleman jälkeen hän muutti kertomustaan. Väitettyä vessan lattialle putoamista ei ollutkaan hänen mukaansa tapahtunut.

– Mä en ole yksinkertaisesti saanut myönnettyä sitä itselleni ja pystynyt sitä sanomaan mitä kävi, hän sanoi poliisille.

Löi ohimoille

Sohvalta putoamista isä ei kiistänyt jälkikäteen. Hänen mukaansa putoaminen oli tapahtunut, koska "mä olin huolimaton ja jätin liian reunalle sohvalle".

Isän mukaan vauva oli alkanut itkeä aamuyöllä. Hän oli ottanut tytön syliinsä ja siirtynyt olohuoneen sohvalle istumaan. Vauva itki edelleen ja oli isän mukaan ollut muutenkin tavanomaista itkuisempi.

Isä kertoi hermostuneensa ja lyöneensä vauvaa kämmenpohjilla kummallekin puolin ohimoita. Vauva makasi väkivallanteon aikaan isänsä alkojen päällä.

Vei takaisin sänkyyn

Isän mukaan itku oli rauhoittunut ja hän oli vienyt vauvan takaisin sänkyyn. Lapsen hengitys oli muuttunut katkonaiseksi ja lakannut sitten kokonaan.

Isä oli soittanut hätäkeskukseen, koska herättely-yritykset eivät tuottaneet tulosta. 

Isän mukaan asunnossa ollut toinen, entisen kumppanin lapsi heräsi tässä vaiheessa, katsoi ja käänsi sitten päänsä toiseen suuntaan.

Poliisi kysyi, oliko miehellä tullut aiemmin vastaavanlaisia "pimenemisiä". Mies kiisti näin käyneen aiemmin. 

– Lyömisen perusteella olen syyllinen. Myönnän aiheuttaneeni kuoleman, isä totesi kuulusteluissa.

Mies oli kertonut tuttavalleen rahahuolista ja epäillyt jaksamistaan viikonloppuisänä. Ystävän mukaan mies oli muuttunut kevään aikana sulkeutuneeksi ja surulliseksi. Hän oli lopettanut urheilun ja alkanut juomaan. 

Kuulusteluissa isä kertoi kärsineensä yksinäisyydestä ja liiallisesta vastuunkannosta.

Ennen tuomionantoa mies passitettiin mielentilatutkimukseen. Käräjäoikeuden mukaan mies oli tekoaikaan syyntakeinen, eli hän ymmärsi tekonsa.

Lue myös:

    Uusimmat