Oripään neljäkuukautisen vauvan surmasta epäilty isä soitti itse hätäkeskukseen teon jälkeen – poliisi odottaa mielentilatutkimuksen valmistumista, mies on yhä vangittuna

1:38
Oripään kunnanjohtaja kommentoi traagisen tapauksen aiheuttamia tuntemuksia pienellä paikkakunnalla

Oripään vauvasurmasta epäilty isä soitti itse hätäkeskukseen teon jälkeen – poliisi odottaa mielentilatutkimuksen valmistumista, mies on yhä vangittuna

Poliisi ei kommentoi, onko teosta epäilty 37-vuotias mies myöntänyt tai kiistänyt teon. Syyttennoston määräpäivä on lokakuussa.

Poliisi odottaa neljän kuukauden ikäisen vauvan surmasta epäillyn isän mielentilatutkimuksen valmistumista. Muilta osin esitutkinta alkaa olla valmis ja tarvittavat kuulemiset on tehty.

Asiasta kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli Lounais-Suomen poliisista.
37-vuotias mies surmasi pienen lapsensa 9. toukokuuta Oripäässä asunnossaan. Tällä hetkellä tapauksen rikosnimikkeenä on tappo, mutta nimike saattaa vielä muuttua, kun tapaus etenee syyttäjälle.

Syytteennoston määräpäivä on siirretty elokuusta lokakuulle, koska mielentilatutkimuksen tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Poliisilla on käsitys siitä, mikä poikkeukselliseen henkirikokseen on johtanut.

Kuoli ulkoiseen väkivaltaan

37-vuotias mies oli tekohetkellä kirjoilla osoitteessa Oripään keskustan läheisyydessä, jonne hän oli hiljattain muuttanut. Soikkelin mukaan isä soitti itse hätäkeskukseen teon jälkeen. Mies on ollut vangittuna 12. toukokuuta saakka.

Surman motiivi on tutkinnanjohtajan mukaan “monen asian summa”. 

– En tässä vaiheessa avaa julkisuudessa tarkemmin motiivia ja mikä asia mihinkin on johtanut. Lapseen oli kohdistettu ulkoista väkivaltaa, jonka seurauksena hän menetti henkensä. Tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi en kommentoi nyt tarkemmin tapauksen ykstyiskohtia, Soikkeli sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, onko mies myöntänyt tai kiistänyt surmatyön.

Ennen Oripäähän muuttoa epäilty asui Liedossa. Epäillyn kanssa samassa osoitteessa on tuolloin ollut kirjoilla myös naispuolinen henkilö. Poliisi ei kommentoi, oliko epäillyllä parisuhde lapsen äidin kanssa vai oliko taustalla esimerkiksi erotilanne.

Surmasta epäillyllä ei ole aiempaa rikostaustaa, mutta oikeudessa on ratkottu useita velka-asioita hänen nimissään.

Tapausta tullaan käsittelemään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa syyttennoston jälkeen.

"Poikkeuksellinen tapaus"

Soikkeli on uransa varrella tutkinut useita henkirikostapauksia, mutta vastaavanlaista henkirikosta hän ei vuosien varrelta muista.

– Kyllä tämä on aika poikkeuksellinen tapaus siinä mielessä, että uhrina on noin pieni vauva. Vastaavaa ei ihan heti tule mieleen oman virkaurani ajalta, Soikkeli sanoo.

Lapsiin kohdistuneet henkirikokset ovat harvinaisia Suomessa. Vuodessa surmataan alle viisi alle 15-vuotiasta, selviää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin henkirikoskatsauksesta.

Luvut ovat vuosilta 2010–2018.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja