10-vuotias Leo on nukkunut jo vuoden parvekkeella – Minna-äiti ei saa maaniteltua sisälle edes kovalla pakkasella: "Mulla on täällä lukemista, mamman kutomat villasukat ja yöpipo"

10-vuotias Leo on nukkunut jo vuoden parvekkeella 0:57
Millainen on 10-vuotiaan Leon oma nukkumapesä parvekkeelta? Katso videolta reippaan parvekenukkujan esittelyvideo.

Korialainen Leo, 10, sai viime kesänä isoveljensä Urhon kanssa päähänpistoksen yöpymisestä parvekkeella. Isoveljelle yksi ulkona nukuttu yö riitti, mutta Leoa ei sen jälkeen ole enää sisään saatu nukkumaan. Videolla Leo esittelee nukkumapaikkansa, jossa on viihtynyt jo vuoden päivät.

Kouvolan Korialla asuu 10-vuotias, elokuussa 11 vuotta täyttävä Leo Ampuja. Leon perheeseen kuuluu äiti Minna, isä Jouni, isoveljet Mauri, 14, ja Urho, 12, sekä 7-vuotias pikkusisko Saga. Se, mikä Leosta tekee poikkeuksellisen nuorukaisen, on hänen ihastusta ja kunnioitusta herättävä elämäntapansa: Leo on nukkunut jo vuoden ulkona, perheen omakotitalon parvekkeella.  

– Viime kesäloman alussa vuosi sitten Leo sai idean Urho-veljen kanssa että laittavat Urhon pienen teltan parvekkeelle ja nukkuvat siellä. Urho taisi yhden yön siellä nukkua, Leo taas innostui tästä nukkumisesta ulkoilmassa niin kovasti, että siellä edelleen hän vaan yöt nukkuu, Leon äiti Minna Ampuja kertoo.

Äiti Minna kertoo poikansa olevan reipas ja energinen koululainen. Leo harrastaa lempilajiaan jalkapalloa Kouvolan Susissa ja pyöräilee usein treeneihin kavereidensa kanssa, vaikka matkaa on yhteen suuntan kymmenen kilometria. Tekemistä ja toimintaa ei Leon arjesta puutu, sillä hän käy myös sisarustensa kanssa Vesikkojen sukelluskoulua, partiossa Elimäen metsäsusissa sekä veljiensä kasnsa Korian Pioneerien vapaapalokunnassa

– Välillä kun jalkapallot ja partiot menevät päällekkäin, niin jalkapallo vie voiton. 

Mamman villasukat, yöpipo ja paksu makuupussi pitävät talvella lämpimänä

Äiti Minna on ollut välillä vähän huolissaankin Leo-pojan elämäntavasta, erityisesti talven pakkasissa ja tuiskuissa. Kun tuuli on ollut melkoinen ja taivaalta tuiskuttanut räntää, sisällä on mietitty lähteekö poika telttoineen tuulen mukana matkoihin. Leo ei kuitenkaan ole tuiskuista välittänyt, sillä ulkona uni maistuu niin sikeästi, ettei teltan ulkopuolinen elämä häiritse.

– Kun ilmat kylmenivät, äitinä aloin jo miettimään, että olisikohan aika siirtyä sisätiloihin nukkumaan, ettei yöllä vaan palellu telttaan. Kerran erehdyinkin asiasta mainitsemaan, niin Leo katsoi minuun ihmeissään, että mitä äiti sanoit. ”Siis minä en sisälle tule nukkumaan, nukun kyllä tuolla ulkona”, tokaisi poika.

Kun Minna kertoi poikansa elämäntavasta ulkoiluvarusteita valmistavalle Haltille, yrityksestä lähetettiin Leolle paksumpi makuupussi talvea varten. Halti on myös nostanut Leon elämäntavan esille omissa somekanavissaan.

Leo kertoo MTV:lle, että teltassa on aina ollut hyvät olosuhteet nukkumiselle.

– Ei ole koskaan ollut liian kylmä tai kuuma. Mulla on täällä lukemista, mamman kutomat villasukat ja yöpipo, jota käytän talvella.

Villasukat löytyvät kuitenkin Minnan mukaan aamuisin aina makuupussiin potkittuna – ja löytyy pussista usein muitakin aarteita.

– Leo tykkää hamstrata tavaroitaan makuupussiin. Välillä, kun pussin kippaa ylösalaisin, niin sieltä tulee taskulamppuja, unileluja, villasukkia ja niin edelleen. Kyllä on naurattanut tämä kovasti. Mutta ehkä tämä on ymmärrettävää, kun Leo on teltasta tehnyt vähän kuin oman pesän, jossa viihtyy enemmänkin kuin oltaisiin arvattu. 

Pari yötä pakotetusti sisätiloissa

Muutaman yön Leo on joutunut pakotetusti nukkumaan sisätiloissa vuoden aikana. Kun poika kävi isovanhempiensa, mamman ja papan luona yökylässä, mamma ei antanut lupaa ulkona nukkumiselle.

Viime marraskuussa Leolta meni tapaturman yhteydessä käsi poikki. Käsi jouduttiin leikkaamaan, eikä äiti Minna uskaltanut laskea poikaa kulmakipsissä ja kivuissa ulos nukkumaan.

– Sanoin, että katsotaan nyt muutama yö sisällä että kivut helpottavat. Muutaman päivän päästä leikkauksesta Leolla oli kuitenkin kontrollilääkäriaika ja kaikki oli hyvin. Leo kysyi itse lupaa lääkäriltä, että pääsisi taas telttaan ulos nukkumaan ja lääkäri antoi luvan.

Sinne poika kipsikäden kanssa kömpi omaan pesäänsä, makupussiin nukkumaan. 

– Hyvin taas nukutti. Ja käsi muuten on parantunut oikein hyvin, kiitos loistavan käsikirurgin. 

"Leo on aina niin hyväntuulinen ja hyvin nukkunut herätessään"

Sekä äidin että pojan mielestä parasta ulkona nukkumisessa on se, että parvekepedissä saa aina makeat unet ja aamulla on hyvä olla.

– Leo on aina aamulla herätessään niin hyväntuulinen ja hyvin nukkunut sekä pirteä. Kyllä siinä on selkeä ero esimerkiksi sisaruksiin, jotka nukkuvat sisällä. Iskäkin kokeili yhden yön ulkona nukkumista, ja hyvin nukutti. Myös pikkusisko Saga testasi ja sanoi, että nyt hän ymmärtää, miten Leo nukkuu aina niin hyvin. Sagakin nukkui heti kellon ympäri.

Minna toivoo, että Leon elämäntavasta voisivat muutkin ottaa esimerkkiä.

– Tässä olisi esimerkkiä monille, jotka haluavat hyvää mieltä sekä nautinnollisia unia raikkaassa ulkoilmassa.

Lue myös:

    Uusimmat