Vatsatauteja ja vaaroja? Näin opas vastaa ennakkoluuloihin Egyptistä
Saako Egyptissä vatsataudin? Entä alkoholia? Pitääkö kaikesta tinkiä? Opas Niina Varjonen kommentoi maahan liitettyjä kliseitä ja ennakkoluuloja.
Kaupanteko on ahdistavaa – kaikesta pitää tinkiä.
On totta, että melkein kaikesta pitää tinkiä – se on mahdollista jopa apteekissa. Vaikeinta tuntuu olevan taksinkuljettajien kanssa, matkan hinta pitää nimittäin sopia etukäteen.
Pohjoismaalaiset kokevat tinkimisen vieraana ja hankalana. Tinkiessä kannattaa muistaa oikeanlainen asenne: se on tilaisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. Mitä leppoisampi ja hauskempi tunnelma, sitä parempi lopputulos yleensä myös hinnan kannalta.
Joissain liikkeissä on myös kiinteät hinnat.
Liikenne on vaarallista.
Egyptiläinen liikenne on vauhdikasta ja säännöt totutusta poikkeavia. Emme suosittele esimerkiksi autonvuokrausta nimenomaan erilaisen ajokulttuurin vuoksi.
Silmät ja korvat kannattaa pitää avoinna. Taksinkuljettajat kyllä hiljentävät vauhtia pyydettäessä. Lomakohteissa on myös laajoja kävelykatualueita, joissa ajoliikennettä ei ole juuri lainkaan.
Egyptissä sairastuu vatsatautiin.
Se ei ole ollenkaan niin yleistä kuin luullaan. Sairaalaan asti joudutaan todella harvoin. Jos oireita ilmenee, hotellin lääkäri pystyy yleensä hoitamaan ne.
Usein vatsanväänteet aiheutuvat yksinkertaisesti siitä, että syödään erilaista ruokaa kuin kotona. Runsas veden juonti ja käsien pesu auttavat oikeasti todella paljon.
Egyptissä ei saa alkoholia.
Ihmisiä kenties hämmentää se, että tuontialkoholijuomat on ostettava tax freesta 48 tunnin sisällä maahan saapumisesta. Siitä on jäänyt käsitys, että alkoholijuomia ei voi ostaa enää sen jälkeen. Paikallisia alkoholijuomia voi kuitenkin ostaa koko matkan ajan, ja lähes kaikissa baareissa ja ravintoloissa tarjoillaan alkoholia.
Tuontialkoholijuomat ovat kalliimpia kuin paikalliset. Egyptiläinen viini ei ehkä ole italialaisen tai espanjalaisen viinin veroista, mutta varsinkin punaviini on vähintään kohtuullista ja oluet hyviä. Sharm el Sheikhissä paikallisia juomia saa ostettua lähes jokaisen hotellin kulmilta, Hurghadassa rajallisemmin.
Egyptissä on paljon taskuvarkauksia.
Meillä ei ole juuri ollut huolta taskuvarkauksista. Egyptiläiseen kulttuuriin ei kuulu käydä toisten taskuilla. Rannalle ei tietenkään kannata jättää omia tavaroita vartioimatta, sillä paikalla on paljon muitakin matkailijoita, ja tilaisuus voi tehdä varkaan. Niinä yhdeksänä talvena, joina olen itse ollut oppaana Egyptissä, asiakkaan hotellihuoneesta on viety jotain noin kolmesti.
Ihmiset ovat päällekäyviä.
Enemmistö egyptiläisistä on todella kohteliaita ja hyvätapaisia, juuri sen takia olen palannut sinne aina uudestaan. Vilkkaimmissa turistikohteissa baareissa ja kahviloissa työskentelevien nuorukaisten kohdalla tämä kulttuuri on tosin ehkä vähän kadonnut.
Jotkut kokevat erityisesti basaareilla käymisen hankalaksi, sillä kauppiaat mielellään kutsuvat turisteja kauppoihinsa. Sinne kannattaa lähteä levänneenä ja hyvin syöneenä. Usein kaupankäynnin ohessa tarjottu tee pitää virkeänä ja tarjoaa hyvän tilaisuuden sukeltaa paikalliseen kulttuuriin.
Lomaromanssit ovat yleisiä.
Aikaisemmin lomaromanssit liitettiin ehkä enemmän Kreikkaan ja Turkkiin, mutta kyllä romanssi voi syttyä Egyptissäkin. En kuitenkaan sanoisi niitä vielä kovin yleisiksi.
Egyptissä on vaarallista.
Matkailijoiden määrä väheni Egyptissä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen, mutta nyt se on palannut entisiin lukemiin.
Mielenosoitukset ovat keskittyneet pääasiassa Kairon Tahririn aukiolle. Vaikka ne eivät välttämättä ole vaarallisia, ennakoimattomina niitä on parempi välttää.
Lomakohteissa Punaisenmeren rannalla on ollut rauhallista myös vallankumouksen aikaan. Koska asukkaat ansaitsevat näillä alueilla elantonsa pääsääntöisesti matkailusta, rauha on heidänkin intressinsä.
Ulkoministeriön matkustustiedotteita tietysti seurataan, ja niiden mukaan toimitaan.
Studio55.fi/Piia Simola
Uusimmat
-
12:03
Tv-katsojille ei paljastunut, millaisessa myllerryksessä Alma Hätösen elämä oli syksyllä – lähti kuvauksista suoraan sairaalaan
-
11:58
Suuhygienisti kertoo, onko hammasharjan lainaaminen "sallittua"
-
11:25
NHL-seura ei aio käyttää sateenkaaripaitoja – haluaa suojella venäläispelaajiaan: "Ei ole meidän käsissämme"
-
11:13
Seksikäs-Suklaa paljastaa, mistä taiteilijanimi on peräisin – kiitos kuuluu vuosia sitten Valintatalossa asioineelle rouvalle
-
10:58
Voiko bensa pilaantua lataushybridin tankissa, jos autolla ajetaan aina sähköllä? – "Ei ole järin viisasta"
-
10:54
Venäjän hyökkäys Bahmutiin on pitkälti pysähtynyt, arvioi brittitiedustelu – MTV seuraa sotaa
-
10:51
Nelostie on avattu Pihtiputaalla liikenneonnettomuuden jäljiltä – henkilöauton kuljettaja kuoli nokkakolarissa rekan kanssa
-
10:38
Dominik Hasek ei sulattanut Valko-Venäjän tennistähden avautumista – "Yritä kuvitella, jos joku ampuisi lapsesi jalat irti"
-
10:31
Lady Gagaa ja Rita Oraa vaatettanut muotisuunnittelija kuoli 35-vuotiaana – joutui henkirikoksen uhriksi
-
10:28
Raju takaa-ajo Varpaisjärvellä: Poliisi kiilasi piikkimattoon ajaneen kaahailijan lumipenkkaan
-
10:00
Toto Wolff täräytti kovan lausunnon Lewis Hamiltonin tulevaisuudesta – brittimestari joutui paikkailemaan
-
09:54
YK syyttää sekä Venäjää että Ukrainaa sotavankien teloittamisesta – Ukraina ei hyväksy syytöksiä
-
09:43
Älä koskaan tee näin paistinpannulle
-
09:35
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis uran parhaaseen sijoitukseen MM-kisoissa
-
09:30
Poliisi pyytää havaintoja Turussa kadonneesta miehestä
-
09:25
Laulaja Sanni näytteli 17-vuotiaana pääosaa elokuvassa – tästä syystä näyttelijänura jäi
-
09:22
Video näyttää: Tätä on luolakoiratestien karu todellisuus – "Koira huutaa kuin sitä tapettaisiin"
-
09:03
Lähestyvätkö Suomen vaalit Ruotsin mallia? Hallituskumppanien poisrajaaminen on Suomelle omintakeinen tapa, arvioi tutkija
-
09:02
Matilda Castren loistoiskussa Yhdysvalloissa – takoi hurjan nousun
-
08:32
Katri, 33, on elänyt vuosia itsetuhoisten ajatusten kanssa väsyttyään äitiyden vaatimuksiin: "Olen vain kellunut mustassa mönjässä"
-
Lataa lisää