Vatsatauteja ja vaaroja? Näin opas vastaa ennakkoluuloihin Egyptistä

Saako Egyptissä vatsataudin? Entä alkoholia? Pitääkö kaikesta tinkiä? Opas Niina Varjonen kommentoi maahan liitettyjä kliseitä ja ennakkoluuloja.

Kaupanteko on ahdistavaa – kaikesta pitää tinkiä.

On totta, että melkein kaikesta pitää tinkiä – se on mahdollista jopa apteekissa. Vaikeinta tuntuu olevan taksinkuljettajien kanssa, matkan hinta pitää nimittäin sopia etukäteen.

Pohjoismaalaiset kokevat tinkimisen vieraana ja hankalana. Tinkiessä kannattaa muistaa oikeanlainen asenne: se on tilaisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. Mitä leppoisampi ja hauskempi tunnelma, sitä parempi lopputulos yleensä myös hinnan kannalta.

Joissain liikkeissä on myös kiinteät hinnat.

Liikenne on vaarallista.

Egyptiläinen liikenne on vauhdikasta ja säännöt totutusta poikkeavia. Emme suosittele esimerkiksi autonvuokrausta nimenomaan erilaisen ajokulttuurin vuoksi.

Silmät ja korvat kannattaa pitää avoinna. Taksinkuljettajat kyllä hiljentävät vauhtia pyydettäessä. Lomakohteissa on myös laajoja kävelykatualueita, joissa ajoliikennettä ei ole juuri lainkaan.

Egyptissä sairastuu vatsatautiin.

Se ei ole ollenkaan niin yleistä kuin luullaan. Sairaalaan asti joudutaan todella harvoin. Jos oireita ilmenee, hotellin lääkäri pystyy yleensä hoitamaan ne.

Usein vatsanväänteet aiheutuvat yksinkertaisesti siitä, että syödään erilaista ruokaa kuin kotona. Runsas veden juonti ja käsien pesu auttavat oikeasti todella paljon.

Egyptissä ei saa alkoholia.

Ihmisiä kenties hämmentää se, että tuontialkoholijuomat on ostettava tax freesta 48 tunnin sisällä maahan saapumisesta. Siitä on jäänyt käsitys, että alkoholijuomia ei voi ostaa enää sen jälkeen. Paikallisia alkoholijuomia voi kuitenkin ostaa koko matkan ajan, ja lähes kaikissa baareissa ja ravintoloissa tarjoillaan alkoholia.

Tuontialkoholijuomat ovat kalliimpia kuin paikalliset. Egyptiläinen viini ei ehkä ole italialaisen tai espanjalaisen viinin veroista, mutta varsinkin punaviini on vähintään kohtuullista ja oluet hyviä. Sharm el Sheikhissä paikallisia juomia saa ostettua lähes jokaisen hotellin kulmilta, Hurghadassa rajallisemmin.

Egyptissä on paljon taskuvarkauksia.

Meillä ei ole juuri ollut huolta taskuvarkauksista. Egyptiläiseen kulttuuriin ei kuulu käydä toisten taskuilla. Rannalle ei tietenkään kannata jättää omia tavaroita vartioimatta, sillä paikalla on paljon muitakin matkailijoita, ja tilaisuus voi tehdä varkaan. Niinä yhdeksänä talvena, joina olen itse ollut oppaana Egyptissä, asiakkaan hotellihuoneesta on viety jotain noin kolmesti.

Ihmiset ovat päällekäyviä.

Enemmistö egyptiläisistä on todella kohteliaita ja hyvätapaisia, juuri sen takia olen palannut sinne aina uudestaan. Vilkkaimmissa turistikohteissa baareissa ja kahviloissa työskentelevien nuorukaisten kohdalla tämä kulttuuri on tosin ehkä vähän kadonnut.

Jotkut kokevat erityisesti basaareilla käymisen hankalaksi, sillä kauppiaat mielellään kutsuvat turisteja kauppoihinsa. Sinne kannattaa lähteä levänneenä ja hyvin syöneenä. Usein kaupankäynnin ohessa tarjottu tee pitää virkeänä ja tarjoaa hyvän tilaisuuden sukeltaa paikalliseen kulttuuriin.

Lomaromanssit ovat yleisiä.

Aikaisemmin lomaromanssit liitettiin ehkä enemmän Kreikkaan ja Turkkiin, mutta kyllä romanssi voi syttyä Egyptissäkin. En kuitenkaan sanoisi niitä vielä kovin yleisiksi.

Egyptissä on vaarallista.

Matkailijoiden määrä väheni Egyptissä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen, mutta nyt se on palannut entisiin lukemiin.

Mielenosoitukset ovat keskittyneet pääasiassa Kairon Tahririn aukiolle. Vaikka ne eivät välttämättä ole vaarallisia, ennakoimattomina niitä on parempi välttää.

Lomakohteissa Punaisenmeren rannalla on ollut rauhallista myös vallankumouksen aikaan. Koska asukkaat ansaitsevat näillä alueilla elantonsa pääsääntöisesti matkailusta, rauha on heidänkin intressinsä.

Ulkoministeriön matkustustiedotteita tietysti seurataan, ja niiden mukaan toimitaan.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja