Nämä asiat tulisi jokaisen Egyptiin matkaavan tietää

Egyptissä asunut freelance-toimittaja Päivi Arvonen neuvoo, mihin Egyptiin matkustavan kannattaa varautua. Hän kertoo myös, mitkä hänen omat ennakkoluulonsa tai uskomuksensa ovat kumoutuneet vuosien varrella.

Aikakäsitys

Egyptiin kannattaa pakata matkavarusteeksi avoin mieli ja pitkä pinna.

Egyptiläinen aikakäsitys on toisenlainen kuin Suomessa, eikä täsmällisyyttä arvosteta samalla tavalla hyveenä kuin meillä. Egyptiläistä aikakäsitystä kuvaa hyvin uskomus: "Aikataulut ovat astumista Jumalan varpaille".

Matkailija kuulee egyptiläisten toistavan fraasia "Insha Allah" eli "Jos Luoja suo". Toisin sanoen, retkibussi lähtee kello yhdeksän aamulla, jos Luoja suo.

Pukeutuminen

Turistin kannattaa varautua asialliseen pukeutumiseen. Arvonen on itse huomannut, että egyptiläiset arvostavat asiallista pukeutumista ja kulttuurisääntöjen huomioimista.

Naisten on sopimatonta kulkea uimarantojen ja hotellin uima-allasalueiden ulkopuolella olkapäät, käsivarret ja sääret paljaina. Myös tiukka asu tai avara kaula-aukko on paikallisten miesten silmissä sama kuin nainen olisi lähes alasti.

Egyptiläiset naiset, myös kristityt, pukeutuvat hyvin peittävästi. Paljaan pinnan näyttäminen on miehille signaali siitä, että nainen haluaa esitellä itseään ja on halukas lähempään kanssakäymiseen. Sama pätee vieraan miehen silmiin katsomiseen, etenkin hymyn kera.

Egyptissä ei koskaan näe miehiä shortseissa muualla kuin hotellien alueella tai rantalomakohteissa. Arvonen on huomannut, että kaupunkioloissa shortsiasuinen mies näyttää jo hänenkin silmään siltä, että tämä on unohtanut housut hotellille.

Egyptiläiset ovat tarkkoja vaatteidensa puhtaudesta ja silityksestä. Resuisia, ryppyisiä ja nuhruisia vaatteita ei näe juuri muilla kuin turisteilla sekä kodittomilla tai muutoin vähäosaisilla paikallisilla.

Silmiin katsominen

Arvonen on oppinut kantapään kautta olemaan katsomatta miehiä silmiin, koska esimerkiksi lähikahvilassa perussuomalainen ystävällisyys hymyn kera tulkittaisiin väärin. Egyptiläisen käsityksen mukaan kunniallinen nainen ei tarpeettomasti keskustele saati sitten hymyile ventovieraalle miehelle.

Toisilleen vieraiden miesten ja naisten ei ole soveliasta olla kahdestaan suljetussa tilassa. Sääntöä noudatetaan jatkuvasti esimerkiksi hississä. Arvonen kertoo, että vieras mies ei astu hänen kanssaan samaan kotitalon hissiin.

Liikenne

Arvonen lohduttaa, että Kairon liikenne ei ole niin kaoottista, miltä se ensi näkemältä vaikuttaa. Keksittyään liikenteen logiikan Arvonen ajaa mieluummin itse kuin on muiden kyydissä.

Uskonto arjessa

Arvosen mielestä on ollut äärettömän mielenkiintoista nähdä, miten uskonto vaikuttaa egyptiläisten arjessa. Islam ja kulttuuriset uskomukset kietoutuvat toisiinsa niin saumattomasti, etteivät egyptiläiset aina itsekään ole perillä, mikä tulee uskonnosta ja mikä kulttuurista.

Ystävyys

Egyptiläisten käsitys ystävyydestä on erilainen kuin suomalaisilla. Syvällinen ystävyys egyptiläisen ja ulkomaalaisen välillä sekä miehen ja naisen välillä on hyvin harvinaista.

Taikausko

Arvosta on hämmästyttänyt egyptiläisten taikausko. He uskovat pahaan silmään ja toisaalta pahalta suojaaviin amuletteihin ja loitsumaisiin fraaseihin. Arvonen kuvitteli näiden uskomusten elävän enemmän kansanuskossa, mutta myös koulutettujen muslimien keskuudessa usko pahaan silmään tai henkiolentoihin voi olla voimakasta.

Kuvat: Päivi Arvonen

Lue myös:

    Uusimmat