"Egypti on turvallinen matkakohde"

Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteessa kerrotaan, että Egyptiin matkaavat turistit pääsevät usein liikkumaan poliisisaattueissa. Kuulostaa hurjalta. Lisäksi tiedotteessa kehotetaan naisia olemaan varovaisia liikkuessaan pimeän aikaan yksin. Ja eikös se ollut niin, että terroristitkin riehuvat maassa vähän väliä?

− Pelkään enemmän Helsingissä perjantai-iltana, kuin koskaan täällä, egyptiläisestä kännykkänumerosta tavoitettu Päivi Arvonen kuittaa kysymykset Egyptin turvallisuusriskeistä.

Hän on freelance-toimittaja ja valokuvaaja, jonka viiden kuukauden mittaiseksi tarkoitettu opintomatka Kairoon on venynyt jo kuudeksi vuodeksi.

− Olen viettänyt Kairossa lyhyitä pätkiä 2000-luvun alussa. Maan kieli ja kulttuuri jäivät kiehtomaan, ja siksi asun täällä edelleen, hän kertoo.

Nyt hän on muutaman päivän yhdistetyllä loma- ja työmatkalla Siinain niemimaan eteläkärjessä sijaitsevassa Dahabissa, jota hän kehuu mukavaksi ja rentouttavaksi, lapsiperheillekin sopivaksi lomakohteeksi.

Terroristit pidetään kurissa

Egyptin matkaa suunnittelevaa saattaa arveluttaa maan turvallisuus siinäkin mielessä, että lehdissä on kerrottu Egyptissä sattuneista terrori-iskuista.

Arvosen mukaan viimeisimmästä, suurta tuhoa aiheuttaneesta pommi-iskusta on kuitenkin kulunut jo yli kymmenen vuotta. Hän sanoo, että Egyptin valtio on onnistunut hyvin pitämään järjestäytyneen terrorin kurissa ja että esimerkiksi viime helmikuussa Kairossa tapahtuneen pommi-iskun uutisoinnissa asiaa on lievästi sanottuna liioiteltu.

− Kyseessä oli pieni, kotitekoinen pommi, joka ei aiheuttanut suurta tuhoa toisin kuin suomalaisissa tiedotusvälineissä kerrottiin, Arvonen oikaisee.

− En siis pelkää pommeja eikä muidenkaan kannattaisi ainakaan niiden takia jättää matkustamasta Egyptiin, hän jatkaa.

Arvonen ihmetteleekin, miksi aina kun islamistisessa maassa tapahtuu jotakin, siitä tehdään suuri numero, mutta esimerkiksi Madridiin ja Lontooseen kyllä uskalletaan matkustaa, vaikka niissä on tapahtunut hyvin vakavia terrori-iskuja.

− Turvallisuudesta huolehditaan Egyptissä hyvin. Aseistettuja poliiseja ja vartioita on joka kadun kulmassa, mikä tietysti saattaa tottumattoman silmissä näyttää pelottavalta, vaikka sehän nimenomaan luo turvallisuutta.

Katulapsiongelmalta suljetaan helposti silmät

Egyptin rantalomakohteisiin matkustava turisti voi helposti sulkea silmänsä maan katulapsiongelmalta, sillä suurin osa kaduilla kerjäävistä lapsista asuu Kairossa tai Alexandriassa.

− Jos turisti ei halua nähdä ongelmaa, hänen ei välttämättä tarvitse. Itse asiassa hän ei välttämättä edes törmää koko asiaan. Enemmän kiinnittäisinkin huomiota siihen, että myös tavalliset egyptiläiset kieltävät ongelman. Edes Egyptin valtio ei täysin tunnusta, että ongelmia on, ja viranomaisetkin vähättelevät niitä, Arvonen sanoo.

Hän on koordinoimassa ensi vuonna alkavaa Kulttuurikameleontit ry:n käynnistämää kehitysyhteistyöhanketta, jonka tavoitteena on parantaa Kairon katulapsien oloja ja ennen kaikkea lisätä tietoisuutta kasvavasta katulapsiongelmasta.

− Egyptissä köyhien ja rikkaiden välinen kuilu on todella suuri. Minulle tuli tarve auttaa niitä köyhimpiä.

Uskonnollisuus näkyy ja kuuluu kaikkialla

Egyptin suurkaupungeissa on siis omat ongelmansa, kuten on muuallakin maailmalla. Kaikesta huolimatta Kairo on Arvosen mukaan turvallinen verrattuna muihin maailman pääkaupunkeihin.

− Esimerkiksi taskuvarkaudet ovat Kairossa erittäin harvinaisia, hän toteaa ja pohtii, että syvällä uskonnollisuudella saattaisi olla asian kanssa tekemistä.

− Egyptiläiset ovat uteliaita ja sosiaalisia, ja he kunnioittavat vanhempiaan. Uskonnollisuus näkyy ja kuuluu kaikkialla. Ehkä rikollisuus ei vain oikein sovi samaan kuvaan, hän päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja