Väsyttääkö? Syyllinen voi löytyä täältä

Väsymys on kehon keino kertoa, että se ei voi hyvin. Listasimme yleisimmät syyt väsymykselle.

Väsymys voi olla merkki monesta, kuten stressistä tai alkavasta sairaudesta. Jos elämäntapasi ovat kunnossa, keskustele väsymyksestäsi lääkärin kanssa.

Et nuku riittävästi…

Yleisin syy väsymykseen on luonnollisesti se, että et nuku riittävästi. Aikuinenkin tarvitsee noin 8 tuntia unta yössä, joten mene nukkumaan riittävän ajoissa. Täältä saat vinkkejä parempaan uneen.

…tai nukut liikaa

Myös liiallinen uni voi väsyttää. Jos nukut paljon ja olet silti väsynyt, lisää liikuntaa ja etenkin ulkona reippailua. Kannattaa myös käydä lääkärin juttusilla, jos ongelma jatkuu pitkään.

Et syö riittävästi tai syöt liian yksipuolisesti

Liian vähäinen tai yksipuolinen ruokavalio voi väsyttää – esimerkiksi pelkkiä vaaleita ruokia, kuten pastaa ja vaaleaa leipää syömällä koet olosi varmasti väsyneeksi. Valitse lautasellesi värikästä ruokaa ja syö riittävän usein ja kunnollisia annoksia. Aamupala, lounas ja illallinen ovat jo hyvä alku, jos nautit vielä muutaman välipalan aterioiden välissä ja pienen iltapalan, on ateriarytmisi täysi kymppi!

Jos liika syöminen huolettaa, nauti välipalaksi hedelmiä ja lounaaksi esimerkiksi runsas salaatti.

Käytät liikaa kofeiinia

Kahvi piristää, mutta liiallinen kofeiini vaikuttaa jo päinvastoin: Olo voi olla sekava ja väsynyt.

Kärsit masennuksesta

Voisitko kärsiä masennuksesta? Oletko usein alakuloinen ja elämäsi on ilotonta? Väsymys on yksi masennuksen oireista, testaa itsesi esimerkiksi Masennus sattuu -sivustolla.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Pitkään jatkuneesta väsymyksestä kannattaa jutella myös lääkärin kanssa, sillä se voi kieliä muun muassa kilpirauhasongelmista.

Anemia

Onko sinulla runsaat kuukautiset, vatsaongelmia tai yksipuolinen ruokavalio? Anemia on tila, jossa veren hemoglobiini on alentunut aiheuttaen muun muassa väsymystä ja suorituskyvyn alenemista. Käy mittauttamassa hemoglobiinisi. Ongelman hoitoon käytetään rautatabletteja tai foolihappoa.

Näkösi on huonontunut tai vietät liikaa aikaa tietokoneella

Huono näkö ja runsas ajanvietto tietokoneella ovat yhdistelmä, joka voi väsyttää ja aiheuttaa myös erilaisia kiputiloja. Anna silmien levätä välillä ja pidä taukoja työskentelystä.

Vietät liikaa aikaa tietokoneella ja television äärellä

Liikunnan puute, runsas istuminen ja ruudun tapittaminen käy voimille. Muista pitää taukoja ja harrasta enemmän liikuntaa.

Kärsit stressistä

Uusi kansantautimme stressi oirehtii muun muassa väsymyksenä.Lue kaikki oireet täältä!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja