Väsyttääkö kellojen siirto? Näin helpotat oloasi!

Kellon siirtäminen tunnilla taaksepäin voi tuntua pieneltä asialta, mutta se vaikuttaa sisäiseen rytmiisi enemmän kuin arvaatkaan.

Unitutkijoiden mielestä kellojen siirtäminen ei ole ihmisen terveyden kannalta tarkoituksenmukaista ja jopa 2/3 ihmisistä kärsii ajan muuttumisesta. Jokaisella meistä on oma, luonnollinen vuorokausirytmimme: jopa hengityksemme, verenpaineemme ja sykkeemme toimivat sen mukaan. Jos sisäinen rytmi häiriintyy, voi se tuntua väsymyksenä ja sekavana olotilana.

Pyri menemään sänkyyn samaan aikaan kuin menisit ennen kellojen siirtämistä – aikaista siis unille menoa tunnilla. Jos unen saanti on seuraavina päivinä vaikeaa, rauhoita iltasi: lueskele ennen nukkumaanmenoa ilman kirkkaita valoja ja vältä television katselua sekä tietokoneella oleskelua.

Myös ulkona liikkuminen helpottaa unen saantia illalla, kunhan sen ajoittaa päiväsaikaan. Liikunta ennen nukkumaanmenoa ei ole suositeltavaa.

Valo auttaa heräämään

Aamut ovat taas pimeämpiä, mikä voi tehdä heräämisestä vaikeampaa. Jos joudut nousemaan sängystä hämärässä, aivosi erittävät vielä yöhormonia, eli melatoniinia, vielä heräämisen jälkeenkin. Vaikka sinulla olisi mahdollisuus nukkua pitkään aamulla, älä sorru siihen – muuten sinun voi olla entistä vaikeampaa saattaa unirytmisi oikeaan.

Kirkasvalolamppu auttaa heräämään aamuisin, mikäli sen käyttö on säännöllistä. Auringon korviketta on nautittava vähintään viitenä päivänä viikossa 30-60 minuuttia kerrallaan. Illalla nautittu valohoito ei vaikuta seuraavaan päivään, vaan lampun on oltava päällä nimenomaan aamulla, eli aamukuuden ja kymmenen välillä. Vaikka sinulla olisi mahdollisuus nukkua pitkään aamulla, älä sorru siihen – muuten sinun voi olla entistä vaikeampaa saattaa unirytmisi oikeaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat