Väsyttääkö alkava työpäivä? Katso asiantuntijan vinkit!

Ahdistaako aamuisin ajatus edessä olevasta työpäivästä? Ovatko viikonloput elämäsi parasta aikaa? Jos työt eivät tunnu sujuvan, vikaa ei välttämättä kannata etsiä huonosta johtamisesta vaan huonoista järjestelmistä. Täyttyvätkö nämä kriteerit omalla työpaikallasi?

Jos työpäivä ahdistaa jo etukäteen ja viikonloppu on kuin lottovoitto, kannattaa huomiota kiinnittää työssä jaksamiseen.

1. Ovatko työvälineesi kunnossa ja osaatko käyttää niitä?

Jos tietokoneet jumittavat, meili tökkii eikä tarpeellisia ohjelmia ei ole käytössä, ei auta, vaikka työntekijät olisivat kuinka hyviä tahansa. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Ruohomäen mukaan toimivat tietotyövälineet ja myös taito käyttää niitä ovat ehdoton vaatimus, jos työnantaja haluaa tulosta aikaan.

– Työtavat ja työvälineet ovat tärkeässä asemassa työn tuottavuuden ja samalla myös työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisessä, Ruohomäki sanoo.

Ongelmaksi muodostuu usein se, että etenkin nuoremmilla työntekijöillä on vapaa-ajallaan käytössä laadukkaampaa elektroniikkaa kuin työpaikalla. Kaikilla työpaikoilla ei kuitenkaan ole tarjolla samanlaista laatua.

– Kun nuorempi sukupolvi etsii uutta työpaikkaa, tärkeitä kriteereitä ovat hyvät työvälineet ja tehokkaat työtavat. Jos potentiaalisella työpaikalla louskuttavat edelleen ikivanhat koneet eivätkä järjestelmät tue esimerkiksi mobiilikäyttöä, se ei ole kovinkaan houkutteleva työnantaja, muistuttaa toimitusjohtaja Antero Hanhirova Gapps Oy:stä.

2. Onko sinulla tarpeeksi tietoa työn tekemiseksi?

Toimivat työvälineet eivät vielä yksin riitä, vaan työntekijällä on oltava myös riittävästi tietoa työn tekemiseen. Tiedon pitäisi olla helposti saatavilla ja hyödynnettävissä, jotta työajalla ei tarvitse kaivella arkistoja tai laukata ympäri toimistoa kyselemässä apua.

– Tietoa on oltava riittävästi, mutta sen on oltava oleellista. Informaatiotulva ei saa enää kasvaa informaatiotsunamiksi, Virpi Ruohomäki muistuttaa.

3. Saatko tehdä etätöitä?

Kaikkea työtä ei tietenkään voida tehdä kotoa käsin, mutta tietokoneen ääressä puurtavilla pitäisi olla mahdollisuus pitää myös etätyöpäiviä. Vastuunsa kantaville työntekijöille etäpäivät eivät ole tilaisuus lusmuiluun, vaan töitä tehdään siinä missä toimistollakin.

– Jopa 45 prosenttia suomalaisista tekee työtä myös muualla kuin päätyöpaikallaan. Suomessa ollaankin edelläkävijöitä tässä asiassa, sillä meillä tehdään etätöitä enemmän kuin muualla Euroopassa, Ruohomäki kertoo.

Monet työntekijät hoitavat etätyönsä työläppärillään. Tähän on kuitenkin tulossa muutos.

– Jatkossa etätöitä tehdään kuitenkin yhä enemmän mobiilisti ja mobiililaitteilla eli tableteilla ja älypuhelimilla. Uudet sähköposti- ja tiedostonjakojärjestelmät tukevat myös mobiilikäyttöä ja mahdollistavat entistä vapaamman työnteon, Hanhirova sanoo.

4. Jaetaanko työpaikallasi tietoa senioreilta nuoremmille?

Pisimpään samassa työpaikassa olleilla työntekijöillä on hallussaan valtava määrä vuosien varrella karttunutta tietoa ja osaamista. Kannattaakin huolehtia siitä, että tietoa jaetaan myös talossa vähemmän aikaa olleille. On harhakuvittelua, että omaa asemaa saisi jotenkin pönkitettyä panttaamalla tietoa.

– Uuden ja vanhan sukupolven välille kaivataan rakentavaa yhteistyötä, jotta hiljainen tieto ja kokemusperäinen asiantuntemus saadaan siirrettyä myös seuraavan ketjun käyttöön. Tämä ei tapahdu vain tietojärjestelmiä muuttamalla vaan edellyttää toimintatapojen uudistamista, sanoo erikoistutkija Virpi Ruohomäki Työterveyslaitokselta.

5. Oletko sanonut ääneen, että joku mättää?

Käytävillä jupiseminen ja työkavereille mariseminen saattaa hetkellisesti helpottaa työahdistusta, mutta pitemmän päälle siitä ei ole apua. Jos työvälineissä tai työtavoissa on mielestäsi parannettavaa, avaa suusi ja kerro se pomollesi.

– Mitä paremmat perustelut esittää, sitä helpommin muutostoiveet menevät läpi. Jokaisen järkevän työnantajan pitäisi ymmärtää, että työkaluilla on suuri vaikutus työn tuottavuuteen, tiivistää Antero Hanhirova Gapps Oy:stä.

Lähde: Deski

(MTV-LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat