Vastaamosta julki uusia tietoja: Todistajien mukaan ex-toimitusjohtaja tiesi jo keväällä 2019 tietomurrosta – Tapio syyttää itse työntekijöitä

Näin vapaa toimittaja pääsi Vastaamo-kiristyksen jäljille – 32 000 potilaskertomusta poliisille välikäden kautta 3:12
Katso myös: Näin vapaa toimittaja pääsi Vastaamo-kiristyksen jäljille – 32 000 potilaskertomusta poliisille välikäden kautta.

Helsingin Käräjäoikeus julkaisi tiistaina uusia papereita Vastaamon uuden pääomistajan PKT Midcon vaatimuksesta koskien kymmenen miljoonan euron takavarikkoa Vastaamon osakekaupan vuoksi. 

PKT Midcon vastineen mukaan ex-toimitusjohtaja Ville Tapio on tietoteknisesti taitava ja osaava ohjelmistokehittäjä, joka on vastannut Vastaamon tietotekniikasta. 

Viime vuosina Vastaamolla on ollut nimettynä kaksi henkilöä vastaamaan yritysten tietojärjestelmistä ja tietoturvasta. Näin todistajaksi nimetty IT-kaksikko A ja B kertoivat oikeudessa:

Ville Tapio osallistui 15.3.2019 tapahtuneen tietomurron selvittämiseen aktiivisesti ja intensiivisesti. Hän oli tietoinen tietomurrosta, ja laati Valviralle toimitetut ilmoitukset. Tapio päätti, että asiaa käsitellään palvelimen kaatumisena ja hän salasi tietomurron.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta on tehty jo 25 000 rikosilmoitusta, mutta kaikki eivät ole vielä ilmoittaneet asiasta poliisille.Tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. Vastamon tietomurtoa tutkii poliisin lisäksi Tietosuojavaltuutetun toimisto. Tietomurron tekijä tai tekijät eivät ole vielä tiedossa.

PKT Midco Oy on vaatinut osakekaupan perumista ja vahingonkorvausta, minkä vuoksi Vastaamon myyneiden Ville, Nina ja Perttu Tapion omaisuutta on haettu 10 miljoonalla takavarikkoon. Takavarikolla ostaja haluaa turvata, että saa kauppasumman ja vahingonkorvauksen Tapioilta.

Pääomasijoittajana osake-enemmistön ostaneen Intera Partnersin mukaan kauppaa ei olisi tehty, jos tietomurto olisi ollut tiedossa. PKT Midco Oy on pääomasijoittaja Intera Partnersin holding-yhtiö.

Ville Tapio: Työntekijät salasivat tietomurron 

Ville Tapio kertoo vastauksessaan, ettei hän ole vastannut yhtiön tietojärjestelmien kehittämisestä eikä ylläpidosta.

Tätä varten yhtiöllä on ollut kaksi sitä varten palkattua työntekijää eli A ja B. – – Tapio on ollut työntekijöiden antamien tietojen varassa.

Tapion mukaan A ja B salasivat tietomurron häneltä, ja kertoivat palvelimen kaatumisen 15.3.2019 johtuneen edellisenä iltana 14.3.2019 tehdyistä huoltotöistä. Tapio perustelee, ettei hänellä ole ollut mitään edellytyksiä eikä myöskään syytä kyseenalaistaa työntekijöiden hänelle ilmoittamaa. 

Tapion on ilmoittanut vastustavansa suullista käsittelyä,  jota ostaja PKT Midco on vaatinut. Oikeus ei ole vielä päättänyt järjestetäänkö käsittely suulllisesti.

Lue myös:

    Uusimmat