Vastaamossa työskennelleiden avoin haastattelu MTV:lle: Nykytilanne on ahdistava, aiemmin yritys painosti työpaikkaa vaihtavia terapeutteja – "Näistä tehtiin jopa poliisiasia"

1:29
Tietoturva-asiantuntija Sami Laiho kertoo koskettavan tapauksen huijareiden pääsystä kaverinsa yksityisiin tietoihin: "Hänen elämänsä meni pilalle"

Kaksi Vastaamossa työskentelevää tai työskennellyttä kertoi MTV Uutisille kokemuksistaan työpaikalla.

Nina Kapiainen toimi osa-aikaisena työntekijänä Vastaamossa marraskuusta 2013 vuoteen 2018 saakka, eli ennen kuin Kapiaisella itsellä oli terapeutin pätevyyttä.

– Vastaamo sopi hyvin minunlaiselle osa-aikaiselle työntekijälle. Yritys panosti voimakkaasti mainontaan ja sitä kautta sain asiakkaita. Minulla ei ollut itsellä mitään ongelmia Vastaamon kanssa, kertoo Nina Kapiainen MTV Uutisille.

Kapiaisen mukaan Vastaamon tapa mainostaa palvelujaan madalsi "tavallisten ihmisten" kynnystä hakeutua terapiaan. Tätä hän pitää hyvänä asiana. 

Ongelmia oli sen sijaan niillä kuntoutuspsykoterapeuteilla, joilla oli sopimus Kelan kanssa. Kela kirjoittaa aina sopimuksen tietyn terapeutin kanssa, ei yrityksen kanssa. Tämä tarkoittaa, että Kelan kautta tullut asiakas on aina tietyn terapeutin henkilökohtainen asiakas.

Painostukset alkoivat saman tien, jos tällainen Vastaamolle arvokas terapeutti halusi vaihtaa työpaikkaa. Vastaamo uhkaili terapeuttia juridisilla toimilla.

– Näistä tehtiin jopa poliisiasia, vaikka on ihan normaalia, että terapeutti vaihtaa työpaikkaa ja Kela-asiakas seuraa terapeutin mukana. Muissa firmoissa siitä ei tule mitään ongelmia, Kapiainen toteaa.

Poliisitutkinnat eivät ole kuitenkaan johtaneet mihinkään, koska on laillista, että kuntoutuspsykoterapeutit vaihtavat työpaikkaa ja Kela-asiakkaat siirtyvät terapeutin mukana.

Terapeuteilla on yleensä oma toiminimi, joka on vuokrasuhteessa psykoterapia-alan yritykseen, jonka kautta terapeutti toimii. Vastaamon terapeutit ovat sen sijaan työsuhteessa yritykseen.

Vastaamo on tämän takia pystynyt painostamaan terapeuttinsa eri tavalla kuin toiminimen alla työskenteleviä terapeutteja.

Nykyään Kapiainen toimii valtuutettuna psykoterapeuttina yksityisenä ammatinharjoittajana.

Vastaamon terapeutti: Ahdistavaa

MTV Uutiset tavoitti Vastaamossa työskentelevän naisterapeutin, joka antoi MTV Uutisille kommentit nimettömänä. 

Hän kuvailee meneillään olevaa tilannetta "raskaaksi ja ahdistavaksi".

– Näin ei olisi koskaan saanut käydä. Myös terapeutit joutuvat miettimään ammattiaan uudella tavalla.

Nainen sanoo, että ennen kuin tietovuotojupakka ilmeni, Vastaamo oli hyvä työpaikka.

– Monet asiat ovat olleet hyvin, ja siellä on ollut mahdollisuus tehdä sitä terapiatyötä.

Säästyi itse kiristykseltä

Nainen ei ole itse joutunut henkilökohtaisen kiristyksen uhriksi. Sen sijaan asiakkailta on tullut hyvin paljon monenlaisia yhteydenottoja. 

– Onneksi suurin osa asiakkaista on tosi ymmärtäväisiä meitä terapeutteja kohtaan. Ymmärrän heidän hädän, joilla tiettyjä kirjauksia. Silloin voi tulla erilaisia reaktioita.

Nainen kuvailee reaktoita voimakkaiksi. Tarkemmin hän ei halua niitä kuvailla. 

Nainen sai muiden joukossa Vastaamolta viestin, että hänen henkilötietonsa ovat vuotaneet tietomurron yhteydessä.

– Tosi kamala tilanne, että tietoni ovat levinneet rikolliselle. Myös se tuntuu pahalta, että työnantajakin on mahdollisesti huijannut minua asiassa.

Nainen ei ole tyytyväinen Vastaamon toimintaan. Hänen mukaansa yrityksen johdon pitäisi olla enemmän julkisuudessa antamassa tietoa. Myös henkilökohtainen tuki on ollut olematonta.

– Kaipaisin henkilökohtaista apua. Tätä pitäisi saada purkaa jonkun kanssa, mutta se on haastavaa, kun olemme itse terapeutteja. Samassa työpaikassa olevat terapeutit eivät voi terapoida toisiaan.

Asiakkaat ovat olleet yhteydessä 

Asiakkaat ovat olleet pääsääntöisesti yhteydessä Vastaamoon, terapeutit ovat jonkin verran ottaneet yhteyttä heihin.

– On niin paljon asiakkaita, että kaikkiin ei pysty olemaan yhteyksissä, vaikka haluaisin. Haluaisin tukea kaikkia potilaitani.

Julkisuudessa on puhuttu, että Vastaamolla on alan silmissä huono maine. Esimerkiksi mainontaa on luonnehdittu harhaanjohtavaksi.

Nainen on asiasta eri mieltä.

– Jos vertaan muihin saman alan yrityksiin, niin en näe siinä mitään eroa.

Tulevaisuus mietityttää

Tilanne on vaikuttanut työntekijöihin voimakkaasti. Osalla työntekijöistä on myös osakkuuksia yrityksestä, eivätkä tämän vuoksi tiedä, uskaltavatko irtisanoutua.

– Aika moni miettii, mitä haluaa jatkossa tehdä työpaikan suhteen. 

Tulevaisuus mietityttää paljon. Tällä hetkellä nainen käy Vastaamossa töissä normaalisti. Erityisesti pohdituttaa, miten terapian luottamuksellisuudelle käy ja miten kiristäjä jatkaa toimintaa.

– Nämä tuovat turvattomuutta myös työpaikalla.

Nainen arvostaa, että ihmiset ovat olleet hengessä mukana tietomurron kohteeksi joutuneiden tilanteessa. Hän pitää myös hyvänä asiana, että mielenterveysasiat on nyt nostettu esille.

– Kuka tahansa voi käydä terapiassa, eikä se ole kummallista.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja