Ainakin noin 15 000 Vastaamon tietomurron uhria on jättänyt tekemättä tärkeän ilmoituksen – korvauksetkin voivat jäädä saamatta

Vastaamon tietomurron epäilty on nyt Europolin etsityimpien rikollisten listalla – tässä hän on 1:08
Katso myös: Vastaamon tietomurron epäilty on nyt Europolin etsityimpien rikollisten listalla – tässä hän on.

Keskusrikospoliisi pyytää Vastaamon tietomurron uhreilta lausuntoja poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. KRP:n mukaan lausuma täytyy antaa, jos aikoo vaatia rikosjutussa vahingonkorvauksia tai tekijälle rangaistusta.

Tähän mennessä noin 22 000 psykoterapiakeskus Vastaamon entistä asiakasta on tehnyt rikosilmoituksen tietomurrosta. Rikosilmoituksen tehneistä vain noin 7100 on antanut tapaukseen liittyen lausuman poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.

Lausuma tulee antaa, jos aikoo vaatia rikosprosessissa esimerkiksi vahingonkorvauksia. Poliisi siis odottaa vielä ainakin noin 15 000 ihmisen yhteydenottoa.

Tietomurron tutkinnanjohtaja Marko Leponen muistuttaa, että mahdollisuus lausuman antamiseen loppuu, kun tapaus siirtyy syyteharkintaan. Vielä se ei ole ajankohtaista, mutta lausunto tulisi Leposen mukaan silti tehdä mieluummin varhain kuin myöhässä.

– Lausunto on vahvistus siitä, että tullaan rikosprosessissa pyytämään rangaistusta tekijälle sekä esittämään korvausvaatimuksia. Nämä ovat vaatimuksia, joita rikosprosessissa etenkin asianomistajan odotetaan esittävän, Leponen selittää.

– Lausunnon tekeminen ei ole tae siitä, että esimerkiksi vahingonkorvauksia tulee saamaan, mutta jos sellaisia aikoo vaatia, niin ne täytyy myös pystyä tuomaan esille, hän sanoo.

Lausumalomake on avoinna poliisin sähköisessä asiointipalvelussa vain tietomurrosta rikosilmoituksen tehneille poliisin. Myös rikosilmoituksen voi vielä tehdä, mikäli sellaista ei ole tehnyt.

Poliisi etsii nimensä vaihtanutta miestä

KRP tiedotti viime kuussa, että se epäilee Vastaamon tietomurrosta 25-vuotiasta miestä. Helsingin käräjäoikeus määräsi miehen tutkintavankeuteen poissaolevana, sillä mies oleskelee ulkomailla.

Julius Kivimäki -nimellä julkisuudessa tunnettu mies on aiemmin syyllistynyt petos- ja tietoverkkorikoksiin alaikäisenä, mistä hänet on myös tuomittu. Joiltain osin rikoksia käsitellään edelleen hovioikeudessa.

Nyt nuoresta miehestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys sekä kansainvälisen poliisijärjestö Interpolin ”Red Notice”, joka on myös eräänlainen etsintäkuulutus.

Marraskuun alussa mies myös nostettiin Europolin etsityimpien rikollisten listalle. Ilmoituksen mukaan epäilty käyttää nykyään nimeä Aleksanteri Tomminpoika Kivimäki.

Tutkinnanjohtaja Leponen kertoo, ettei poliisi ole toistaiseksi tavoittanut nuorukaista. Poliisi on kuitenkin jatkanut jutun esitutkintaa ja pyrkii löytämään miehen omien tutkintatoimiensa kautta.

"Yhteystietoja ei ole ollut"

Kivimäki on itse kommentoinut tapauksen viimeisimpiä käänteitä ja asiaa koskevaa uutisointia Twitterissä jonkin verran.

Hän on esittänyt muun muassa väitteitä, joiden mukaan hän olisi ollut jo aiemmin, ennen henkilöllisyytensä julkituloa, yhteydessä KRP:n tutkinnanjohtaja Leposen kanssa.

Leponen ei halua kommentoida Kivimäen julkisia puheita. Hän kuitenkin kiistää, että Kivimäki olisi ollut poliisin kanssa yhteydessä rikostutkintaan liittyen.

– Emme me lähde julkisesti ottamaan kommentteihin kantaa.

– Kuitenkin, tällainen poissaolevana vangitseminen ei luonnollisestikaan ole ensimmäisiä toimenpiteitä, joihin poliisi lähtisi, jos henkilö olisi tavoitettavissa. Pitkän harkinnan jälkeen olemme päätyneet tähän ratkaisuun. Yhteystietoja meillä ei (epäillylle) ole ollut.

Poliisi tutkii muiden osuutta

Vaikka epäiltyä ei ole toistaiseksi tavoitettu, Leponen uskoo, että mies löydetään lopulta.

– Kyllä minä siihen uskon. On hankala sanoa mitään prosenttilukua (todennäköisyydelle), mutta uskon siihen, että viranomaistoiminta ja yhteistoiminta kansainvälisessä ympäristössä on tehokasta, ja että näillä etsintäkuulutuksilla on oma tehokkuutensa.

– Aikanaan tullaan siihen pisteeseen, että henkilö jää viranomaisen haaviin.

Poliisi on kertonut, että se selvittää myös joidenkin muiden henkilöiden osuutta Vastaamon tietomurtoon sekä epäiltyyn törkeän kiristyksen yritykseen.

Leponen ei kommentoi, onko KRP nimennyt jutussa muita henkilöitä epäillyiksi Kivimäen ohella.

– Epäiltyjen määrää en kommentoi edelleenkään. Selvitystyötä muiden henkilöiden osalta tehdään edelleen.

Vastaamon vakava tietomurto paljastui syksyllä 2020, kun verkossa julkaistiin otteita psykoterapiakeskuksen asiakkaiden henkilökohtaisista tiedoista. Joukossa oli muun muassa henkilöiden terapiaistunnoissa paljastamia, arkaluontoisia yksityisasioita.

Kivimäkeä kohtaan on käynnissä poliisitutkinta myös Lounais-Suomen poliisissa. Jutun tutkinnanjohtajan mukaan rikosepäily on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin Vastaamon tietomurron tapauksessa. Poliisi ei ole tästä syystä antanut rikosepäilystä tarkempia tietoja, jotta jutun asianomistaja ei paljastuisi. Asianomistajina on yksityishenkilö sekä yritys, jotka kytkeytyvät toisiinsa. Juttua tutkitaan rikosnimikkeillä tietomurto ja viestintäsalaisuuden loukkaus.

Lue myös:

    Uusimmat