KRP kehui itseään, vaikka Vastaamo-epäilty jäi kiinni sattumalta – näin poliisi kommentoi: "Ei tämä tipahtanut kuin salama kirkkaalta taivaalta"

6:13
Katso aiempi MTV Uutiset Liven lähetys: Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäilty on otettu kiinni Ranskassa – tämä käänteestä tiedetään.

Ranskan poliisi otti Vastaamo-tietomurrosta epäillyn Aleksanteri Kivimäen kiinni viime perjantaina. Etsintäkuulutettu mies näyttää jääneen kiinni sattumalta. Miksi KRP kehui kiinniottoa kansainvälisen yhteistyön ja poliisin oman tiedonhankinnan tulokseksi? Tutkinnanjohtaja vastaa.

Tapahtumaketju sai alkunsa perjantaina aamulla, kun Ranskan poliisi meni Pariisin liepeillä, Coubervoien kunnassa, sijaitsevalle asunnolle.

Asiasta kertoneen ranskalaislehti Actun mukaan kotikäynnin syynä oli se, että poliisi oli saanut huoli-ilmoituksen naiselta, joka oli edeltävänä iltana yökerhossa naispuolisen ystävänsä ja tämän miesystävän kanssa.

Pariskunta oli ilmoittajan mukaan riidellyt, eikä ilmoittaja ollut saanut kaksikkoon yhteyttä enää tämän jälkeen.

Asunnolla poliisit totesivat, ettei hätää ole. Pariskunnan nainen ei vaikuttanut joutuneen väkivallan uhriksi. Asunnossa ollut mies kuitenkin herätti poliisin mielenkiinnon.

Miksi poliisi kehui itseään?

Asunnolla tavattu mies esitteli poliiseille romanialaisia henkilöpapereita. Tarkemmassa tarkastelussa selvisi, että kyse oli Suomen viranomaisten etsintäkuuluttamasta miehestä – siis Aleksanteri Kivimäestä, jota epäillään psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta ja kiristyksen yrityksestä.

KRP tiedotti kiinniotosta jo ennen kuin yksityiskohdat tulivat julki ranskalaismedian jutussa. Tuolloin KRP kertoi Kivimäen jääneen kiinni hyvän viranomaisyhteistyön ja poliisin oman tiedonhankinnan ansiosta.

– Kiinniotto on jo pitkään kestäneen kansainvälisen yhteistyön ja poliisin oman tiedonhankinnan tulos. Luovutusprosessin aikataulu riippuu monesta seikasta, joten tässä vaiheessa on haastava arvioida, milloin epäilty saadaan Suomeen, tutkinnanjohtaja Marko Leponen kommentoi KRP:n omassa tiedotteessa.

Ranskalaismedian uutisoinnin jälkeen tiedote asettui hieman outoon valoon, sillä uutisen perusteella Kivimäki vaikutti jääneen viranomaisten haaviin täysin sattumalta.

Miksi KRP sitten kehui tiedotteessa itseään?

Rikoskomisario Marko Leposen mukaan KRP kyllä aavisti Kivimäen majailevan Ranskassa jo ennen paikallispoliisin kotikäyntiä. Kotikäynti oli onnellinen sattuma, joka nopeutti Kivimäen kiinnijäämistä.

"Tarvitaan aina myös hyvää tuuria"

Leposen mukaan KRP oli käynyt Ranskan poliisin kanssa jo "jonkin aikaa" keskusteluja siitä, miten Kivimäki tavoitettaisiin.

Leposen kertoman perusteella Suomen poliisi oli tehnyt aktiivisesti töitä sen eteen, että Kivimäen tarkka sijainti saataisiin selville.

– Tällaisten esintäkuulutettujen henkilöiden tavoittamisessa tarvitaan aina myös hyvää tuuria, ja joskus se hyvä tuuri tulee tällä tavalla. Ei tämä (kiinniotto) kuitenkaan tipahtanut ihan kuin salama kirkkaalta taivaalta, Leponen sanoo.

Leponen ei avaa Ranskan poliisin kanssa tehtyä yhteistyötä tarkemmin, mutta kertoo, että yhteistyötä on ollut aivan viime metreille saakka.

– En valitettavasti voi avata asiaa tarkemmin, mutta tiiviisti on jo ennen kiinniottoa tehty yhteistyötä. Nyt henkilön oma toiminta vaikutti siihen, että tämä kiinniotto nopeutui.

On mahdollista, että Ranskan poliisi osasi tarkistaa kotihälytyksellä kohtaamansa "romanialaismiehen" henkilöllisyyden juuri siitä syystä, että Suomen poliisi oli ollut yhteydessä maan viranomaisiin jo aiemmin.  

Leponen ei vahvista mitään Ranskan median kertomia yksityiskohtia Kivimäen kiinniotosta. Leposen mukaan Kivimäki otettiin kiinni yksityisasunnosta Pariisin liepeillä ja taustalla oli viranomaisten tekemä tarkastuskäynti.

– Mitä siellä yksityisasunnossa on tapahtunut, siihen en kommentoi, Leponen sanoo.

Seuraavaksi alkaa luovutusprosessi

Leposen mukaan viikonlopun aikana ei ole tapahtunut uusia käänteitä asiaan liittyen. Kivimäki on edelleen Ranskan viranomaisten huomassa.

Seuraavaksi luvassa on luovutusprosessi, jossa Suomen viranomaiset pyrkivät saamaan Kivimäen Suomeen vastaamaan rikosepäilyihin.

Leposen mukaan prosessi on niin alkuvaiheessa, ettei hän uskalla vielä arvioida prosessin kestoa tai muuta kulkua.

– Siinä on paljon hallinnollista asiaa matkassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja