Vastaamo-oikeudenkäynti päättyy Aleksanteri Kivimäen puolustuksen loppulausuntoon

Näin syyttäjä perustelee, miksi Julius Kivimäki on Vastaamo-kiristäjä 1:30
Videolla syyttäjä perustelee, miksi Julius Kivimäki oli syyttäjän mukaan Vastaamo-kiristäjä.

Oikeudenkäynti Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta ja potilaiden kiristyksestä päättyy tänään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Viimeisenä päivänä kuullaan jutussa syytetyn Aleksanteri Kivimäen puolustuksen loppulausunto. Sen jälkeen oikeus jää pohtimaan tuomiotaan.

Kivimäkeä syytetään törkeästä tietomurrosta, liki 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21 300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä sekä 20 törkeästä kiristyksestä. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Syyttäjät hakevat Kivimäelle maksimirangaistusta, joka näistä rikoksista on seitsemän vuotta vankeutta. Omassa loppulausunnossaan viime viikolla syyttäjät kuvasivat tekoja häikäilemättömiksi ja poikkeuksellisen julmiksi.

– Millään muulla rikoskokonaisuudella ei ole aiheutettu yhtä paljon kärsimystä -- tekotapa oli poikkeuksellisen julma ja henkisesti raaka tavoiteltuun hyötyyn nähden. Vakavampaa tekokokonaisuutta ei voi kuvitella, syyttäjä Bo-Niklas Lundqvist sanoi.

Noin 1 500:aa uhria edustavan lakitoimiston juristi Jenni Raiskio kertoi viime viikolla STT:lle, että Vastaamon potilaita on päätynyt jopa itsemurhaan tietojensa vuotamisen takia.

"Ollut vain rahan perässä"

Syyttäjien mukaan Kivimäki metsästi verkossa haavoittuvuuksia, joita voisi hyödyntää. Hän löysi sellaisen Vastaamosta ja sai näin yrityksen potilastietokannan käsiinsä loppuvuodesta 2018, syyttäjät sanovat.

Syyttäjien mukaan Kivimäki säilytti tietokantaa kaksi vuotta, kunnes syksyllä 2020 hän ryhtyi kiristämään sillä Vastaamoa ja sen potilaita. Kivimäki myös julkaisi ensin osan ja lopulta vahingossa kaikki potilastiedot nettiin, syyttäjät sanovat.

– Tekijä skannasi internetiä ja latasi tietokantoja, jotka voisivat olla hyödyllisiä myöhempää käyttöä varten, joilla voisi tehdä rahaa -- tekijä ei ole lainkaan välittänyt julkaisun aiheuttamasta vahingosta asianomistajien hengelle ja terveydelle, vaan on ollut vain rahan perässä, syyttäjä Pasi Vainio sanoi viime viikolla.

Poliisi alkoi tutkia Vastaamon tapausta syksyllä 2020 tietomurron tultua julki. Kivimäki otettiin kiinni viime vuoden helmikuussa Ranskassa.

Lue myös:

    Uusimmat