Mainos

Vasemmistoliiton pj-ehdokas Li Andersson: Vetäydyn kisasta, jos häviän jäsenäänestyksen

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi ehdolla oleva Li Andersson kertoo vetäytyvänsä puheenjohtajakisasta, mikäli hän ei menesty puoluekokouksen alla järjestettävässä jäsenäänestyksessä.

Vasemmistoliitto järjestää kesäkuun puoluekokouksen alla kirjevaalina puheenjohtajasta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen, johon voivat osallistua ne, jotka ovat liittyneet puolueeseen ennen maaliskuun loppua.  

Jäsenäänestys ei sido puoluekokousedustajia mihinkään, vaan puoluekokous tekee valinnan uudesta puheenjohtajasta.

– Jos häviän jäsenäänestyksen, olkoon vaikka yhdellä äänellä, tulen vetäytymään ehdokkuudesta ennen puoluekokousta. Olen sitoutunut siihen, että aion tätä jäsenäänestyksen tulosta kunnioittaa, Andersson sanoo.  

Myös puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen antaa painoarvoa jäsenäänestykselle.

– Mielestäni olisi jäsenistön väheksymistä, jos jäsenäänestyksen tulosta ei kunnioitettaisi puolueen puheenjohtajan valinnassa. Itse olen sitoutunut siihen, että kun meistä joku saa eniten ääniä ja jäsenistön luottamuksen, että hänestä tulee silloin myös puheenjohtaja, Pekonen sanoo.

Myllykoski eri linjoilla

Satakuntalainen toisen kauden kansanedustaja Jari Myllykoski on kilpasiskojensa kanssa eri linjoilla aikataulusyistä.

Jäsenäänestyksen tulos julkistetaan kesäkuun alussa noin viikkoa ennen Oulussa 10. kesäkuuta alkavaa puoluekokousta.

Myllykoski haluaa, että tätä aiemmin valitut puoluekokousedustajat saavat äänestää omaa ehdokastaan.

– Minä en halua ruveta päättämään niiden valittujen ihmisten puolesta, että sinun pitää nyt kääntää mielesi, jos olet jo ajatellut, ketä tulet äänestämään puheenjohtajavaalissa, Myllykoski sanoo.  

 – En halua väheksyä niitä kokoukseen valittuja henkilöitä, jotka päättävät puolueen seuraavien vuosien linjoista, hän jatkaa.

Käytännössä puoluekokouksessa saatetaan olla tilanteessa, jossa puheenjohtajavaalia ei tarvitsisi käydä lainkaan tai puheenjohtaja valitaan kahden ehdokkaan väliltä. Uusia ehdokkaita kisaan ei odoteta ilmoittautuvan.

Vasemmistoliitto järjestää jäsenäänestyksen puheenjohtajasta ensimmäistä kertaa puolueen historiassa. Sen toivotaan lisäävän kiinnostusta puoluetta kohtaan.

Puolue on saanut alkuvuoden aikana uusia jäseniä noin 450.

– Kasvua on tapahtunut yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä eli se on aika huima kasvu jäsenistössä, Pekonen sanoo.

Kesäkuussa väistyvä puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on johtanut puoluetta vuodesta 2009. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.