Perussuomalaisten keskuudessa kiukkua puolueen säännöistä, Halla-aho lupaa muutoksia: "Tämä tuntuu aiheuttavan jokaisessa puoluekokouksessa joko kaaoksen tai oikeusjutun tai molempia"

Perussuomalaiset valitsivat Halla-ahon jatkokaudelle puolueen puheenjohtajaksi 1:58
Video: Perussuomalaiset valitsivat Jussi Halla-ahon jatkokaudelle puheenjohtajaksi eilen lauantaina.

Perussuomalaiset pyrkii muuttamaan sääntöjään seuraavaan puoluekokoukseen mennessä. Näin lupasi puheenjohtaja Jussi Halla-aho sen jälkeen, kun puoluekokouksessa syntyi jälleen kiistaa tavoista, joilla puoluevaltuuston jäsenet valitaan.

– Tämä puoluevaltuuston valintaprosessi tuntuu aiheuttavan jokaisessa puoluekokouksessa joko kaaoksen tai oikeusjutun tai molempia, Halla-aho sanoi sunnuntaina.

Hänen mukaansa Tampereella aiheesta syntynyt kritiikki on hyvä esimerkki siitä, että perussuomalaisten säännöt eivät ole ajan tasalla.

– Meillä on vakaana aikomuksena käynnistää uudestaan sääntömuutosuudistus, joka olisi toivon mukaan valmis esiteltäväksi jäsenistölle seuraavassa puoluekokouksessa, jotta saataisiin selkeät ja toimivat prosessit siihen, miten puoluevaltuuston jäsenet valitaan, hän sanoi.

Kokouksessa yksi jäsen piti puheenvuoron, jossa hän vaati, että puolue alkaa noudattaa välittömästi omia sääntöjään tai aloittaa sääntömuutosprosessin, joka laaditaan avoimesti ja kansainvaltaisesti.

Perussuomalaisten säännöissä todetaan, että puoluevaltuuston jäsenet valitaan puoluekokouksessa enemmistön vaalitapaa noudattaen yhdellä kertaa toimitettavassa vaalissa, jossa puoluekokouksen äänioikeutettu henkilöjäsen voi antaa yhden äänen valitsemalleen ehdokkaalle.

– Tilanne on kuitenkin käytännössä se, että suurimmassa osassa piirejä ehdokkaat suhmuroidaan suljetuin ovin jäsendemokratiaa halveksuen ja puoluekokouksen tulijalla ei ole tietoa, keitä tehtäviin ollaan valitsemassa, puheenvuoron pitänyt Toni Saarinen kiukkusi.

Puoluevaltuusto valitsee puoluehallituksen ja päättää esimerkiksi puolueen osallistumisesta hallitukseen yhdessä eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kanssa.

Piirien laatima lista voitti

Halla-ahon mukaan puolueessa on ollut tapana, että puoluevaltuustovaali suoritetaan listavaalina. Piirien kesken sovitaan paikkajako ja paikkojen kokonaismäärä ja piirit nimittävät omat ehdokkaansa näille paikoille. Ongelma on kuitenkin se, että siitä, miten piirit sen tekevät, ei säännöissä sanota mitään.

– Me emme voi ottaa kantaa siihen, miten yksittäiset piirit tämän ehdokasvalintansa tekevät. Mutta jos jäsenistö paikallisyhdistyksissä kokee, että prosessissa ei noudateta hyviä menettelytapoja tai jäsendemokratiaa, johtopäätökset pitäisi tehdä yleiskokouksessa, jossa valitaan piirille johto, Halla-aho sanoi.

Puoluekokouksessa esitettiin muutoksia Etelä-Savon piirin laatimaan listaan. Äänestyksessä piirien laatima lista voitti vaalin.

Lue myös:

    Uusimmat