Mainos

Vartijoiden siirtyminen juoppokuskeiksi tyrmätty jo vuosia sitten – Päihtyneet haluavat poliisin kyytiin

Sisäministeri Paula Risikon ehdotusta poliisin tehtävien siirtämisestä vartijoille on pohdittu aiemminkin. Viisi vuotta sitten asiantuntijaryhmä listasi useita ongelmia, jos päihtyneiden kuskaaminen siirrettäisiin poliisilta vartijoille.

Risikon mukaan resurssipula pakottaa poliisin keskittymään muihin tehtäviin, ja vartijat voisivat kuskata päihtyneitä putkaan tai selviämisasemille. Risikko haluaa myös, että kunnat perustavat selviämisasemia.

Kuntaliitossa ei ehdotuksesta innostuta.

– Ajatus on ollut esillä useammalla hallituskaudella. Kunnilla ei ole määrätty velvollisuutta edes näihin selviämisasemiin. Suurimmissa kaupungeissa tällaisia asemia on, erityisasiantuntija Anu Nemlander Kuntaliitosta sanoo.

Hallitusohjelmassa on myös sovittu, ettei kunnille anneta uusia tehtäviä vaan entisiäkin tehtäviä puretaan.

"Asiakkaat" itse haluavat poliisikyytiin

Vartijoiden käyttämisen torjuu myös itse asiakaskunta, päihtyneet itse. Viiden vuoden takaisessa selvityksessä kysyttiin Helsingin poliisin usein kiinni ottamilta henkilöiltä kantaa tehtäväjakoon.

– Heidän mielestään poliisi on paljon tuvallisempi kuin joku muu, koska poliisi tekee sitä ammatillisesti keskustelemalla. Vartijoiden otteet koettiin kovempina, Nemlander sanoo.

– Usein päihtyneet ovat väkivaltaisia. On aika eri tilanne, jos päihtynyt kohtaa pari raavasta poliisimiestä kuin se, että kaksi hentoa sairaanhoitajaa yrittää häntä paimentaa.

Nemlander pitää mahdollisena, että selviämisasemia perustetaan maakuntiin tulevan sote-uudistuksen yhteydessä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.