Vartijoiden lakko vaarantaa sairaaloiden turvallisuutta, mutta poikkeuslupia ei myönnetä mihinkään päin Suomea – "Meillä hoidetaan sekavia ja psykoottisia potilaita"

AOP, sairaanhoitaja, lääkäri, sairaala, terveyskeskus
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan sairaaloiden turvallisuus vaarantuu vartijoiden lakon aikana. Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 24.10.2018 16:22

MTV UUTISET – STT

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden turvallisuus vaarantuu vartijoiden lakon vuoksi, sanotaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on hakenut PAMilta mahdollisuutta jättää Tyksin päivystys vartijoiden lakon ulkopuolelle, mutta PAM ei myöntänyt tähän poikkeuslupaa.

–  Eikö terveydenhuollon päivystyspalvelu ole yhteiskunnalle elintärkeä toiminto? Esimerkiksi JHL päätti jättää sairaalat oman lakkonsa ulkopuolella, joten sairaaloiden ruokahuolto on toiminut normaalisti, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä tiedotteessa.

Setälä viittaa PAMin ilmoitukseen, jossa se kertoo lakon ulkopuolelle jäävän sellaisten tehtävien, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

"Emme ole myöntäneet poikkeuslupaa"

Järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen PAMista kertoo, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä operoivat Avarn Security ja Securitas ovat hakeneet poikkeuslupaa PAMilta.

–  Emme ole myöntäneet poikkeuslupaa mihinkään päin Suomea. Olemme rajanneet poikkeusluvan tiukasti tilanteisiin, joissa olemme katsoneet, että joku muu, esimerkiksi viranomainen, ei pysty tekemään tehtäviä. Tässä tapauksessa sellainen on esimerkiksi poliisi, Lehikoinen sanoo.

–  Sehän on työnantajan järjestämisvastuulla, että turvallisuus säilyy ja heillä on varmaan erilaisia keinoja siihen.

Lehikoinen huomauttaa, ettei kyseessä ole äkillinen tilanne, sillä työehtosopimusta koskevat neuvottelut ovat kestäneet kuusi kuukautta.

Turvallisuuspäällikkö: Lakko aiheuttaa viiveitä vartiointipalvelussa

Sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikkö Jussi Rapelin mukaan tänään alkanut vartiointialan lakko vaikuttaa koko sairaanhoitopiiriin toimintaan.

–  Lakko aiheuttaa viiveitä ja saatavuusongelmia vartiointipalveluissa. Tyksin yhteispäivystyksen järjestyksenvalvonnan hoidamme esimiesvoimin, mutta normaalia pienemmällä vartijamitoituksella. Onneksi moni työntekijä on ilmoittanut halukkuutensa tulla töihin lakosta huolimatta, Rapeli kertoo tiedotteessa.

Lähisairaaloiden vartijapalvelut tuotetaan kuitenkin pääosin normaalisti. Tyksin vahtimestaripalvelut eivät kuulu lakon piirin ja toimivat normaalisti.

"Järjestyksenvalvojia tarvitaan päivystyksessä päivittäin"

Sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtaja Sirpa Rantanen kertoo tiedotteessa, että päivystyksessä on päivittäin tilanteita, joissa tarvitaan järjestyksenvalvojia varmistamaan henkilöstön ja potilaiden turvallisuus.

–  Meillä hoidetaan sekavia ja psykoottisia sekä erilaisten päihteiden vaikutuksen alaisia potilaita, jotka voivat olla aggressiivisia. Päivystyksessä on oltava ympäri vuorokauden riittävä järjestyksenvalvonta, Rantanen sanoo.

Avarn Securityssä työskentelevä järjestyksenvalvoja, vartija Arttu Korhonen huomauttaa, että vartijat ja järjestyksenvalvojat työskentelevät useissa sairaaloissa yksin.

Korhonen on myös PAMin alaisen Turvallisuusalan liiton puheenjohtaja.

Hänen mukaansa vartija voi olla esimerkiksi tekemässä ulkokierrosta, kun päivystyksessä tapahtuu mahdollinen väkivaltainen tilanne.

–  Tässä on problematiikkaa, jota myös alan työntekijät näkevät. Isossa kohteessa on useampia vartiointiliikkeen henkilöitä töissä, mutta yksin työskentelyä esiintyy paljon. Sairaanhoitopiirit ovat myös kouluttaneet hoitohenkilökuntaa kohtaamaan turvallisuuspoikkeamatilanteessa väkivaltaisia ja aggressiivisia asiakkaita.

Korhonen ei työskentele Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaalat ja hoitolaitokset