Vartijoiden työnseisaus uhkaa sairaaloiden turvallisuutta – "Eikö terveydenhuollon päivystyspalvelu ole yhteiskunnalle elintärkeä toiminto?"

Vartiointialan lakko alkaa puolilta öin 1:49

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on hakenut PAMilta mahdollisuutta jättää Tyksin päivystys keskiviikkona alkavan vartijoiden työnseisauksen ulkopuolelle. PAM ei ole myöntänyt sairaanhoitopiirille poikkeuslupaa, huolestunut sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa uutisjutun lakosta. 

– Eikö terveydenhuollon päivystyspalvelu ole yhteiskunnalle elintärkeä toiminto? Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä ihmettelee.

Setälän mukaan esimerkiksi JHL päätti jättää sairaalat oman lakkonsa ulkopuolella, joten sairaaloiden ruokahuolto on toiminut normaalisti. 

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjestää vartiointialaa koskevan kolmen päivän työnseisauksen. Lakko alkoi viime yönä.

Työnseisaus koskee koko alaa, mutta PAM on ilmoittanut, että sen ulkopuolelle jätettäisiin tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Sairaanhoitopiirin sairaalat eivät kuitenkaan saaneet lakkorauhaa.

"Vaikuttaa koko sairaanhoitopiirin toimintaan"

Sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikkö Jussi Rapelin mukaan vartiointialan lakko vaikuttaa koko sairaanhoitopiiriin toimintaan.

– Lakko aiheuttaa viiveitä ja saatavuusongelmia vartiointipalveluissa. Tyksin yhteispäivystyksen järjestyksenvalvonnan hoidamme esimiesvoimin, mutta normaalia pienemmällä vartijamitoituksella, Rapeli kertoo tiedotteessa. 

Tyksin vahtimestaripalvelut puolestaan eivät kuulu lakon piirin ja toimivat siten normaalisti.

"Päivystyksessä vartiointi välttämätöntä"

Sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtaja Sirpa Rantanen kertoo, että päivystyksessä on päivittäin useita tilanteita, missä järjestyksenvalvojia tarvitaan välttämättä sekä henkilöstön että potilaiden turvallisuuden varmistamiseksi.

– Meillä hoidetaan sekavia ja psykoottisia sekä erilaisten päihteiden vaikutuksen alaisia potilaita, jotka voivat olla aggressiivisia. Päivystyksessä on oltava ympäri vuorokauden riittävä järjestyksenvalvonta, Rantanen toteaa tiedotteen mukaan. 

Päivystys on yksi tärkeimmistä sairaanhoitopiirin vartiointi- ja järjestyksenvalvontakohteista, tiedotteessa todetaan. 

Turvallisuuspäällikkö Rapelin mukaan hoitotyötä ja henkilökunnan koskemattomuutta sekä potilaiden ja vierailijoiden oikeutta saada tarvitsemansa hoito turvallisessa ympäristössä turvataan lakosta huolimatta. 

Lue myös:

    Uusimmat