Lakko sai myös hoivayritysten pomot jalkautumaan töihin – "Rehellisesti sanottuna olen itsekin menossa tekemään työvuoron"

Yksityisiä hoivakoteja ei toistaiseksi ole jouduttu sulkemaan tänään alkaneen lakon vuoksi 2:02
Näin tänään alkanut lakko näkyy yksityisissä hoivakodeissa.

Pirkanmaan hyvinvointialue varautuu ottamaan vastaan yksityisten hoivakotien asukkaita lakon aikana.

Yksityisiä hoivakoteja ei toistaiseksi ole jouduttu sulkemaan tänään alkaneen yksityisen sosiaalipalvelualan lakon vuoksi. Näin kerrotaan kaikista lakon piirissä olevista yrityksistä MTV Uutisille.

Lakon piirissä on 26 Attendon, Esperi Caren, Mehiläisen ja Pihlajalinnan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä.

Esimerkiksi Attendon yksiköihin on saatu riittävästi työvoimaa vuokratyöntekijöistä sekä jalkauttamalla esihenkilöitä ja hallinnon työntekijöitä töihin hoivakoteihin.

– Rehellisesti sanottuna olen itsekin menossa tekemään työvuoron, kertoo Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Myöskään asukkaita ei ole jouduttu siirtämään lakon piirissä olevista hoivakodeista.

Myös Mehiläisen omistama Mainiokodit on saanut yksikköihinsä riittävästi työvoimaa työaikajärjestelyillä sekä hyödyntämällä esimiesten työpanosta ja muiden yksiköiden henkilökuntaa.

– Tilanne yksiköissä on rauhallinen, ja toiminnot pystytään järjestämään pitkälti normaalisti. Mahdollisesti kiireettömiä toimintoja, kuten aktiviteetteja saatetaan joutua siirtämään. Näköpiirissä ei ole tällä hetkellä, että (asukkaiden) siirtoja jouduttaisiin tekemään, sanoo liiketoimintajohtaja Niklas Härus. 

Myös Pihlajalinnasta kerrotaan, että monet hoitotyön koulutuksen saaneet yrityksen johdossa työskentelevät ovat jalkautuneet töihin lakon ajaksi.

"Ensimmäinen lakkopäivä alkoi aika rauhallisesti"

Lakon on määrä jatkua lauantaihin saakka. Suurin osa lakon piirissä olevista hoivakodeista on Pirkanmaalla, jossa julkinen terveydenhuolto on varautunut tarvittaessa ottamaan vastaan hoivakotien asukkaita lakon pitkittyessä.

– Ensimmäinen lakkopäivä alkoi aika rauhallisesti, ja ennakkotieto on, että yksityiset palveluntuottajat selviävät lakosta omin järjestelyin. Mutta päivä kerraallaan mennään ja katsotaan, tarvitaanko meiltä apua jossain vaiheessa, kertoo Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen.

Tarvittaessa yksityisten hoivakotien asukkaita voidaan sijoittaa esimerkiksi perusterveydenhuollon osastoille. Lisäksi hyvinvointialueella on peruttu joitakin lyhytaikaisen hoidon paikkoja, jotka on normaalisti varattu omaishoidon asiakkaille.

– Totta kai tilanne aiheuttaa huolta siksi, että ikäihmisten hoivapalveluissa on suuri henkilöstöpula tälläkin hetkellä. Jos tilanne pitkittyy, niin olemme sen kysymyksen äärellä, että miten pystymme turvamaan terveyden ja turvallisuuden. Tässä tilanteessa ja tällä hetkellä se pystytään turvaamaan, Kuosmanen sanoo.

Lakon taustalla on työntekijäliittojen tyytymättömyys yksityisen sektorin palkkatasoon, joka on niiden mukaan jäänyt huomattavasti jälkeen julkisen sektorin palkoista.

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöihin kuuluvat Tehya, SuPeria ja Ertoa edustava Sote, JHL, Talentia sekä Jytyä, PRO:ta ja STHL:ää edustava Salli. Työnantajaa edustaa neuvotteluissa Hyvinvointiala HALI ry.

Sote ry on antanut myös toisen lakkovaroituksen, joka koskisi yksityisiä hoivakoteja, ja alkaisi ensi viikon torstaina, Työkiistaa sovitellaan jälleen kuluvan viikon perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat