Mainos

Varovasti talviloman menoliikenteessä – lunta tulee paikoin 20 senttiä

Lumi- ja räntäsateet sekä jäiset tienpinnat huonontavat ajokeliä tänään ja viikonloppuna. Talvilomien menoliikenne on vilkasta etenkin tänään ja huomenna.

Tänään perjantaina enimmät lumisateet tulevat idässä ja ajokeli on siellä huono. Muualla maassa heikot lumikuurot ovat mahdollisia, lännessä ja etelässä tihuttaa ajoittain vettä. Osa sateesta voi olla jäätävää sadetta. Tiet ovat paikoin jäisiä.

Etelärannikolla lämpötilat ovat tänään plussan puolella. Lämpötilan nollaraja kulkee Oulun tienoilla, pohjoisempana on pikkupakkasta.

Lauantaina sadealue levittäytyy perjantaita laajemmalle alueelle maan etelä- ja keskiosaan. Myös pohjoisessa voi tulla joitakin lumikuuroja. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat lähellä nollaa, etelässä jopa plussalla. Pohjoisessa on pikkupakkasta.

– Etelärannikolla on niin lauhaa, että lumi on märkää nuoskalunta ja osa sateista voi tulla räntänä tai vetenä. Sää on pilvistä koko maassa. Ajokeli on huono lumisateen alueella. Huonoin ajokeli on idässä, missä lunta sataa eniten. Lauantai-iltaan mennessä Itä-Suomeen voi kertyä 20 senttimetriä uutta lunta, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Menoliikenne vilkaimmillaan tänään ja huomenna

Koululaisten talvilomia vietetään porrastetusti viikoilla 8–10. Nyt lomansa aloittavat eteläisen Suomen koululaiset. Liikennevirasto ennakoi ensimmäisen talvilomaviikon menoliikenteen olevan vilkkaimmillaan tästä iltapäivästä lauantain alkuiltaan. Myös sunnuntaina liikennettä on monin paikoin tavallista talvisunnuntaita enemmän.

Tuulet alkavat voimistua jo lauantaina. Sunnuntaina etelän- tai kaakonpuoleinen tuuli on merellä navakkaa tai kovaa, sisämaassa voimakasta ja puuskaista.

– Tuuli käy luihin ja ytimiin, vaikka pakkasta ei ole paljoa. Etelässä ollaan vähän plussalla, pohjoisessa vähän pakkasella. Sunnuntain tuulet johtuvat siitä, että matalapaine lähestyy meitä lännestä. Se tuo jo sunnuntaina aamulla sateita länteen.

Sunnuntaina Suomen yllä on kaksi sadealuetta.

– Idässä on yhä sama sadealue, joka toi sinne sateita lauantaina ja länteen on saapunut jo uusi sadealue. Sunnuntain uusi sadealue näyttää erityisen voimakkaalta Lounais-Suomessa ja etelärannikolla. Suomenlahti on kokonaan sula, joten sadealue saa meren lämmöstä uutta energiaa. Lounais-Suomessa sade tulee todennäköisesti räntänä tai vetenä. Etelärannikolle voisi tämän hetken ennusteen mukaan sataa sunnuntaina kymmenkunta senttimetriä lunta, ennustaa Miina Manninen.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, ajokelitiedot ja kelikamerat MTV:n sääsivustolla. Sivustolta löytyvät myös laskettelukeskusten ennusteet sekä ennusteet ulkomaille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.