Varo virheostoksia: Näin valitset oikean sävyisen meikkivoiteen

Oikean sävyisen meikkituotteen metsästäminen voi olla erityisen haastavaa. Joskus ei virheostoksiltaan voi välttyä, mutta älä huoli – älä syyttä suotta heitä kosmetiikkaa roskakoriin. Lue ohjenuorat, miten onnistut valitsemaan oikean sävyisen meikkivoiteen, poski- ja huulipunan.

Itselleen täydellisesti sointuvan meikkivoiteen tai huulipunan metsästäminen aiheuttaa monille päänvaivaa. Monet sortuvatkin ostamaan epähuomiossa väärän sävyisen tuotteen, jolloin tuote jää peilikaapin perukoille kyhnöttämään käyttämättömänä.

Etenkin oikeansävyisen meikkivoiteen löytäminen on haastavaa: iho reagoi vuodenaikoihin, stressiin ja elämäntyyliin. Jopa oma ihotyyppi voi muuttua elämän aikana. Miten sitten löytää oikean sävyinen tuote? Lue vinkit kosmetiikkaostoksille!

Meikkivoide – kysy ja sekoita

1. Määrittele ensin oma ihonsävysi (vaalea, keskivaalea, tumma)

2. Määrittele oma ihotyyppisi

3. Millaisen lopputuloksen haluat: luonnollisen, hehkuvan vai mattamaisen?

Tarkkaile: Saat selville oman ihosi pohjapigmentin katsomalla ranteesi verisuonia: ihosi pigmentti on kellertävä, jos suonet näkyvät vihertävinä – roosapohjaisen ihon verisuonet näyttävät violeteilta. Suomalaisen naisen iho on usein hyvin vaalea.

Testaa: Älä osta sikaa säkissä: kokeile rohkeasti kauppojen testereitä. Meikkivoidetta valitessa kokeile testerin sävyä leukaluun lähettyville, lähelle korvaa ja kaulaa. Näin näet, kuinka hyvin se sointuu kasvojesi sekä kaulasi ihoon.

Kysy: Kysy rohkeasti ammattilaiselta neuvoa tai varaa aika ammattilaisen opastukseen. Hän osaa neuvoa, mitkä sävyt, värit ja tuotteet sopivat juuri sinulle oman ihon sävysi, hiusten- ja silmienvärisi mukaan. Ammattilainen osaa myös ottaa huomioon ihotyyppisi oikeaa tuotetta valitessa.

Tumma vai vaalea? Talvisaikaan voit valita yhden asteen vaaleamman sävyn. Kesällä ihosi on yleensä päivettyneempi, jolloin tummempi sävy sointuu hyvin.

Sekoita: Vaikka olisitko ostanut epähuomiossa väärän sävyisen meikkivoiteen, älä kuitenkaan heitä tuotetta heti roskiin: voit sekoittaa eri meikkivoiteita keskenään saadaksesi loihdittua oikean sävyisen voiteen. Voit myös sekoittaa keskenään koostumukseltaan erilaisia meikkivoiteita.

Poskipuna – valitse ihonsävyn mukaan

Poskipunan valintaan vaikuttaa vahvasti oma ihonsävy.

Vanha roosa sopii vaaleaihoisille.

Persikka ja pinkki sopivat kaikille ihonsävyille.

Aprikoosi sopii päivettyneelle ja tummemmalle iholle.

Nude sopii vaaleille ja keskivaaleille ihonsävylle.

Huulipuna – kokeile rohkeasti!

Huulipunien sävyillä saa leikitellä – huulipunan voikin valita esimerkiksi muun meikin tai vaatetuksen mukaan.

Kokeile: Testaa kaupassa testerihuulipunaa sormenpäähäsi – älä huulille tai kämmenselkään!

Valinta ihonsävyn mukaan: vaalea iholle sopivat useimmiten korallinpunaiset ja tummanpunaiset sävyt pinkillä pohjasävyllä. Keskivaalea tai oliivi puolestaan voi suosia pinkkiä ja karpalon sävyjä, sekä kirkkaanpunaista. Tummalle iholle sointuvat burgundinpunainen sekä ruskean sävyt.

– Punavioletti, viileänpohjainen huulipuna raikastaa hymyä ja saa hampaat näyttämään vaaleammilta.

– Vahvemmat värit sopivat etenkin aikuiselle naiselle, nuden sävyt puolestaan nuoremmille.

– Punainen huulipuna sopii kaikille – usko tai älä!

– Myöskin erisävyisiä huulipunia voi sekoittaa keskenään.

Lähteet: Mariela Sarkima: Make Up Bible, Wikihow, Lumene

Lue myös:

    Uusimmat