Varo tätä äkäistä kalaa!

Ovatko lähistön kalavedet käyneet jo liiankin tutuiksi? Mitä jos suuntaisit seuraavaksi Jäämerelle, jossa asustaa varsinaisia herkkupaloja!

Sakari Kuosmanen on paitsi muusikko myös asialleen omistautunut kalamies, jolle kalastaminen on harrastuksen ohella elinkeino. Kuosmanen on osakkaana Tenon Lohiranta -nimisessä, kalastajia palvelevassa mökkikylässä.

Tenon rannalta muusikko-yrittäjä on tehnyt kalastusmatkoja aina Jäämerelle asti. Pohjoisten vesien anti on omaa luokkaansa.

− Vuokraamme paikan päällä kahta kalastustroolaria. Jäämerestä nousee ihan määrättömästi turskaa ja turskansukuisia kaloja sekä kuningasrapuja. Meidän rapujuhlissa kaikki saavat syödä mahansa täyteen, Kuosmanen myhäilee.

Kala puri tölkin rikki

Jäämeren kalavesille Kuosmasta vetävät kuitenkin vahvimmin puna-ahven sekä kissakala (norjalaisittain kislex). Jälkimmäisten kanssa kalastajien on syytä olla tarkkana.

− Kissakala on äkäinen, suorastaan hullu. Se pitää tappaa heti veneeseen saadessa, muuten se puree heti, jopa sormen tai varpaan poikki. Kissakalan hampaat ovat valtavat!

Kuosmanen kertoo esimerkkinä kalareissun näyttelijä Aake Kallialan kanssa. Kaksikko nosti merestä isokokoisen kissakalan ja laittoi saaliin korkeareunaiseen laatikkoon.

− Aake heitti sinne lonkerotölkin. Kala puri sen aivan rikki. Myös pienen turskan se puri heti kahtia. Olen kuullut myös tarinan, että kissakala on käynyt sukeltajan kimppuun.

Kissakalan tunnistaa isosta päästä, vahvoista leuoista ja hurjista hampaista. Meren ärjyläiset voivat kasvaa jopa 15-kiloisiksi.

− Mutta se on hyvä ruokakala, Kuosmanen ylistää.

Toinen herkkukala

Kissakalan ohella Kuosmanen herkuttelee mielellään puna-ahvenella, joka on kalana hieman rasvaisempaa. Puna-ahven on helppo valmistaa grillissä, sillä kalan vahva suomupeite toimii kypsennettäessä suojana.

− Maku on kuin ahvenessa, mutta kala on isompi, siinä on enemmän syömistä. Puna-ahventa ei tarvitse oikeastaan maustaa kuin suolalla, ja jos haluaa, lirauttaa vähän voita sekaan. Se on siinä, Kuosmanen toteaa.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja