Varo sanojasi – nämä kehut aiheuttavat helposti väärinymmärryksiä

Kehujen antaminen – ja ennen kaikkea vastaanottaminen – ei aina ole helppoa. Eritoten ulkonäköön painottuvat kehaisut saattavat aiheuttaa väärinymmärryksiä ja jopa mielipahaa. Kuulostaako tutulta?

Suuttuiko tyttöystäväsi, kun kehuit hänen vanhaa hiustyyliään? Loukkaantuiko ystäväsi, kun huomautit iloisesti hänen laihtuneen?

Kehujen kuuleminen on tärkeää meille kaikille, mutta joskus kehut tai muut huomioinnit voivat mennä metsään, vaikka kehujen antaja tarkoittaisikin hyvää. Ulkonäköön liittyvät kommentit aiheuttavat useimmiten eniten väärinymmärryksiä.

Nämä kehaisut monet ymmärtävät väärin

1. "Näytät niin kauniilta/nätiltä/erilaiselta ilman silmälaseja."

Tämä saattaa särähtää sellaisen ihmisen korvaan, joka joutuu käyttämään silmälaseja joka ikinen päivä.

2. "Näytät tänään todella hyvältä – et yhtään itseltäsi!"

Kehu, jossa on ristiriita, aiheuttaa kuulijassa suurta hämmennystä ja spekulointia. Anteeksi mitä, tarkoitatko etten näytä muina päivinä hyvältä?

3. "Olet paljon fiksumpi/mukavampi, kuin mitä oletin."

Ennakkoluulot murenevat toki, kun toiseen tutustuu lähemmin. Kuitenkin tämän kaltaiset kehaisut saattavat aiheuttaa mielipahaa: ai, annoinko huonon ensivaikutelman?

4. "Mahtavaa, ettet stressaa ulkonäöstäsi."

Niin, et ehkä meikkaa joka ikinen päivä, käytä tekoripsiä ja -kynsiä, seuraa viimeisimpiä trendejä, käy salilla seitsemän kertaa viikossa tai omista Guccin laukkua. Mutta se ei kuitenkaan tarkoita, ettei sinua kiinnosta oma ulkonäkösi lainkaan – saatikka ettet panostaisi siihen.

5. "Olet aivan mahtava tyyppi. Voi kun minäkin löytäisin sinunlaisesi tyttö-/poikaystävän."

Niin, tässähän minä nyt olen. Missä siis vika? Sama kuin sanoisi: "Vika ei ole sinussa, vaan minussa" – ja kaikkihan tietävät, ettei se mene niin.

6. "Oletko laihtunut? Näytät tosi hyvältä!"

Painoon liittyvät kommentit voivat olla hyvinkin arka paikka. Itsestään epävarma saattaa tulkita tällaisen kehaisun hyökkäyksenä, ja kokea, että hänen ulkonäköään vahditaan.

7. "Sinäpä otit paljon/vähän ruokaa."

Myös toisen ruokatapojen tai annoskokojen kommentoiminen saattaa aiheuttaa aran olon.

8. "Minun täytyy tottua uuteen lookiisi."

Kävitkö kampaajalla, uusitko vaatevarastosi? Eritoten tällainen jokseenkin ajattelematon sutkautus voi päästä kumppanin suusta, joka on tottunut näkemään sinut eri tavoin.

9. "Ihana kun pidät hiuksiasi kerrankin eri tavalla, se sopii sinulle tosi hyvin."

Pistitkö hiukset kiinni huonona tukkapäivänä, ja yhtäkkiä kaikki kehuvat uutta kampaustasi? Älä syyttä suotta loukkaannu, vaikka sinusta itsestäsi tämä kehu tuntuisi teennäiseltä tai epämiellyttävältä.

10. "Sinulle sopivat huomattavasti paremmin lyhyet/pitkät/blondit/brunetet hiukset."

Hiukset ovat monelle erittäinhenkilökohtainen asia – eikä ihme, omien kutrien kanssa kun elää joka ikinen päivä. Kuitenkin jos joku kehuu vanhaa hiustyyliäsi, saattaa iskeä epävarmuus: onko hiuksissani sitten nyt jotain vikaa?

11. "Sinulla on todella mielenkiintoinen/erikoinen tyyli."

Sana "mielenkiintoinen" tai "erikoinen" voi olla epävarmalle ihmiselle vaikea sana niellä: yritetäänkö tälla vihjailla jotain?

12. "Et näytä yhtään samalta kuin valokuvissa."

Tämän – useimmiten kehuksi tarkoitetun – kommentin voi ymmärtää myös väärin. Kukaan tuskin haluaa kuulla näyttävänsä erilaiselta kuin kuvissa. Oliko kommentti positiivinen vai negatiivinen – ja kumpi vaihtoehto niistä edes olisi parempi?

13. "Oho, onpas poika-/tyttöystäväsi hyvännäköinen!"

Oho?

14. "Voisit käyttää meikkiä useammin, se sopii sinulle."

Meikkiä vähemmän käyttävälle tämä kehuksi tarkoitettu kommentti voi tuntua karulta.

15. "Olet varmasti kaunis ilman meikkiäkin."

Niin, luonnonkauneus on mahtava juttu, mutta miksi et saisi olla niin kuin itse haluat olla – tai meikata, jos niin haluat?

Ketä olet kehunut viimeksi? Suomalaiset vastaavat

Lue myös:

    Uusimmat