Varo "kilpikonna-asentoa" – onko korona-aika saanut sinutkin käyttäytymään näin?

Varo"kilpikonna-asentoa"– onko korona-aika saanut sinutkin käyttäytymään näin? 7:33
Katso video: Franz Schnider uskoo, että koronarajoitusten hellitettyä sosiaalinen elämä vuorovaikutuksineen alkaa taas elpyä. Tosin kättely ei ehkä palaa koskaan takaisin, ja osa meistä joutuu turvautumaan edelleen suojamaskiin.

Kun suojamaski peittää suumme, väärinymmärrysten riski kasvaa. Entä mitä tarkoittaa kilpikonna-asento? Vuorovaikutuskouluttaja kertoo.

Suun peittävät kasvomaskit, viruksen pelkääminen ja ylipäätään sosiaalisten kontaktien välttely ovat syitä kehonkielemme köyhtymiseen korona-aikana. Kehonkielellä tarkoitetaan eleitä, mikroeleitä, ilmeitä, mikroilmeitä, asentoja ja ihmisen yleistä habitusta. 

Vuorovaikutuskouluttaja Franz Schnider uskoo, että korona-ajalla on lyhyt- ja pitkäkestoisia vaikutuksia sosiaalisiin suhteisiin. Ihmiset välttelevät edelleen kättelyä, mikä voi jäädä käytännöksi pitkäksikin aikaa. 

– Ihmiset ovat muuttuneet kehonkieleltään hieman jäykiksi porukan keskellä. Kädet ja käsivarret ovat lähellä kehoa.

Schnider puhuu erityisestä kilpikonna-asennosta.

– Ihmisen pää ja kaula laskeutuvat alaspäin – se on normaali reaktio, koska taustalla on pelko, viruksen pelko. Ihminen tekeytyy kokoistaan pienemmäksi, kun on uhkaavassa tilanteessa.

Kasvomaskit ovat vieneet paljon pois ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, koska ihmisen suu on piilossa.

– Suojamaskit voivat jäädä osalla ihmisistä pitkäksikin aikaa käyttöön. Kahden kesken keskustellessa on yleensä kolme paikkaa, joihin katsotaan: kaksi silmää ja suu. Nyt suu ei näy, harmittelee Schnider.

Peitetty suu altistaa väärinymmärryksille

Suu on Franz Schniderin mukaan monella tapaa tärkeä ihmiselle, koska se symboloi läheisyyttä. Maistelemme sillä ruokaa. Vauvan ensikosketus ennen silmien avaamista on äidin rinnan tapailu suulla. Suulla suudellaan – punaisella suulla on viehättävä ja jopa seksuaalinen merkitys.

Kun suu ei näy, tarkoittaa se totuttua etäisempää vuorovaikutusta.

– Suun liikkeistä tavallisesti tarkistamme, mitä toinen kertoo. Kuuntelemisen lisäksi siis tarkistamme visuaalisen kanavan kautta, mitä kuulimme. Nyt kun suu on peitetty, tulee paljon väärinymmärryksiä. Kysymme: "Mitä sinä sanoitkaan?".

Elekieli on jäänyt korona-aikana pitkälti silmien vastuulle, mutta onneksi ihmisellä on kulmakarvat. Niiden avulla saa Schniderin mukaan välitettyä tehokkaasti tunnetiloja.

Katso Schniderin havainnolliset vuorovaikutusvinkit ylläolevalta videolta! Hän myös neuvoo, miten saada elävyyttä etäpalavereihin.

Lue myös:

    Uusimmat