Varo joulunpyhiä – näin viikon herkuttelu saattaa vaikuttaa aivoihin

Jo viikon herkuttelu runsaasti sokeria sisältävillä ruoilla voi vahingoittaa muistia, kertoo australialaistutkimus.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain viikon kestävä herkuttelu runsaasti sokeria sisältävillä ruoilla voi tehdä vahinkoa muistille. Vaikka herkkuihin sortumista seuraisi terveellinen ruokavalio, eivät muistivahingot välttämättä korjaannu.

Rotille tehdyn tutkimuksen mukaan sokeri yksin voi olla syypäänä muistiongelmiin.

Rotille kokeiltiin erilaisia ruokavalioita, mukaan lukien "kahvilaruokavaliota", joka koostui rasvaisista ruoista, kakuista, kekseistä ja kymmenprosenttisestia sokeriliuoksesta. Nämä rotat saivat huonommat tulokset muistitesteistä kuin muut – samoin kuin saivat ne rotat, joille syötettiin terveellistä ruokaa, mutta jotka saivat halutessaan juoda sokerivettä.

Testit osoittivat, että runsassokerinen ruokavalio vaikuttaa spatiaaliseen muistiin, mutta rottien kykyyn tunnistaa esineitä se ei kuitenkaan vaikuttanut.

Rotille tehdyt testit osoittivat myös, että niillä oli kahvilaruokavalion jäljiltä tulehduksia aivojen hippokampuksessa, joka on yhdistetty nimenomaan spatiaaliseen muistiin. Muistissa tapahtuneet muutokset tapahtuivat jopa ennen kuin rottien paino ehti nousta. Tutkimuksen tehneen New South Walesin yliopiston professorin Margaret Morrisin mukaan hippokampus on ihmiselle tärkeä kaikissa muistiin ja oppimiseen liittyvissä tehtävissä. Morris uskoo, että tutkimuksen tulokset voidaan laajentaa koskemaan ihmisiäkin.

Morrisin mukaan tulokset näyttäisivät osoittavan, että nimenomaan sokeri on syyllinen muistiongelmiin. Yliopisto aikoo vielä testata, miten kolmen kuukauden kahvilaruokavalio vaikuttaa rottiin. Tutkijat haluavat myös kokeilla, auttaako liikunnan lisääminen ehkäisemään muistiongelmia rotilla, vaikka ne söisivät rasvaista ja sokerista ruokaa.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: News.com.au

Lue myös:

    Uusimmat