Mainos

Varman uusi toimitusjohtaja: Yhteisvaluutta euron pitäisi antaa heikentyä

Varman uusi toimitusjohtaja vaatii nopeaa täyskäännöstä Euroopan keskuspankin politiikkaan.

EKP:n pitäisi löysätä rahahanoja, laskea edelleen korkoja ja antaa euron heikentyä, muuten Euroopan talous ei käänny kasvuun, sanoo Risto Murto.

– Siellä pitäisi tavoitteeksi asettaa talouden saaminen uudestaan kasvu-uralle. Pelkkä leikkauspolitiikka ja pelkkä inflaation ajaminen alas, eivät tule näille yhteiskunnille riittämään, arvioi Murto

Risto Murto aloittaa Suomen suurimman työeläkeyhtiön toimitusjohtajana vuodenvaihteessa.

Murto: Suomeen ei tule kasvua ilman Eurooppaa

Murto sanoo, että Suomen eläkejärjestelmän heikko kohta ei löydy eläkerahastoista.

Rahastoilla katetaan vain neljäsosa eläkemaksuista. Eläkejärjestelmän heikoin lenkki on nyt Murton mukaan Suomen talous. Ilman talouskasvua ei synny kasvua, eikä uusia työpaikkoja, joilla katetaan kolme neljäsosaa eläkemenoista.

– On hyvin vaikea ennakoida Suomeen kasvua ilman että Eurooppa kasvaa, eli nyt nää Suomen ongelmat parhaimmiten ratkaistaisiin niillä päätöksillä joita tehdään Brysselissä ja Frankfurtissa.

EKP:n käännettävä kurssia

Euroopan Keskuspankin pitäisi nyt kääntää kurssia, arvioi Murto. Murto tarkoittaa tällä sitä, että EKP:n pitäisi löysätä rahahanoja.

– EKP:n pitäisi todennäköisesti löysätä rahahanoja ja voimakkaasti, ennen kuin se on liian myöhäistä. Ja tätä painetta kasvattaa se, että tällä poliittisella rintamalla on niin vaikea päättää niistä askelista, joilla saataisiin kasvua aikaiseksi.

Sijoittajille ei ole vielä avautunut, miten seuraava talouden kasvuaalto Euroopassa saataisiin aikaiseksi.

– EKP:n pitäisi todennäköisesti ajaa korot edelleen alemmaksi, käyttää tasettaan ja vaikuttaa niin, että myös valuuttakurssi kehittyisi Suomenkin kannalta positiivisemmaksi, Murto miettii.

Risto Murrolle ei ole avautunut myöskään se, miten Suomen EU-politiikka edistää talouden kasvua. Kituva talous rapauttaa Murron mielestä EU-instituutioiden uskottavuutta kansalaisten silmissä.

– Suomella on se dilemma, että jos Euroopassa toimitaan meidän toiveidemme mukaisesti, eli harrastetaan tiukkaa politiikkaa eri rintamilla, niin me myös itse tulemme perässä tällaiselle leikkauspolitiikan tielle. Eli lähivuosien aikana poliittiset päättäjät joutuvat keskittymään siihen, että miten tehdään lisäleikkauksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.