Värittääkö koiran pentuaikaa ahdistus tai uupumus? Saatat kärsiä baby bluesin kaltaisesta puppy bluesista

Koiranpennun saapuminen kotiin on perheessä odotettu ja iloinen tapahtuma, mutta jos pentuaikaan liittyy myös ahdistusta, turhautumista ja uupumista, on sekin täysin normaalia. Kyseessä on synnytyksen jälkeistä baby bluesia muistuttava puppy blues, paljastaa Helsingin yliopiston tutkimus.

Baby bluesilla tarkoitetaan synnytyksen jälkeistä lyhytkestoista alakuloa ja mielialan vaihtelua. Kyseessä on normaali biologinen ja psykologinen ilmiö, joka auttaa äitiä herkistymään vauvan tarpeille, kertoo Mielenterveystalo.fi.

Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan samanlaista mielialan laskua ja vaihtelua voi ilmetä myös tuoreilla koiran omistajilla pentuaikana.

Tutkijat havaitsivat, että lähes puolet koiranomistajista kokee pentuaikana puppy bluesia, jonka ilmenemismuotoja ovat ahdistuneisuus, turhautuneisuus ja kuormittuneisuus. 

Psykologi ja väitöskirjatutkija Aada Ståhl kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa, että puppy bluesia kokevilla kaikki kolme esiintymismuotoa ilmenevät yleensä yhdessä, mutta niistä voivat joskus korostua yksi tai kaksi.

Riittämättömyyttä ja vaikeutta rakentaa tunnesidettä

Niillä koiranomistajilla, jotka kokevat puppy bluesin ahdistuneisuutena, ajatuksia värittävät huolet pennun kehityksestä ja hyvinvoinnista. Omistaja voi myös kokea riittämättömyyden tunnetta koiranhoitajana.

Ihminen saattaa jopa syyllistää itseään, kun asiat eivät suju pennun kanssa suunnitellusti.

Turhautuneisuus ilmenee tyytymättömyytenä ja koiranomistaja kokee rasitusta pennun hoitamisen kuormittavuuden ja odottamattomien haasteiden vuoksi.

Turhautuneen koiranomistajan voi olla vaikea rakentaa pentuun tunnesidettä ja hän saattaa toivoa, ettei olisi koskaan hankkinut pentua. Jotkut saattavat jopa harkita pennusta luopumista.

Uupunutta pennun omistajaa pentuaika rasittaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Uupuminen aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta ja pennun vaatima huomio saa aikaan ahdistusta ja väsymystä.

Katso myös video: Tällainen on koirien luonnetesti "Itsepäinen" koira voikin olla fiksu ja itsenäinen 

(juttu jatkuu videon alla)

Nellin labradorinnoutaja Tiuhti vietiin koirien luonnetestiin – näin siinä kävi! 6:02
Näin labradorinnoutaja Tiuhtin luonnetestit etenivät.

Puppy blues yhtä yleistä kuin baby blues

Tutkimukseen osallistuneista yli 2000 koiranomistajasta hieman alle puolet raportoi kokeneensa pentuaikana huomattavia kielteisiä kokemuksia. Voimakasta kuormitusta noin kymmenesosa.

Tämä vastaa raskauden jälkeisen masennuksen esiintyvyyslukuja. Negatiiviset tuntemukset väistyvät kuitenkin varsin nopeasti, kertoo professori Hannes Lohi.

Puppy bluesia kokevien ei kuitenkaan kannata luopua toivosta, sillä tutkimuksen mukaan aika kultaa muistot myös pentuajasta.

Tutkimustuloksista käy ilmi, että mitä pidempi aika pentuajasta oli kulunut, sitä positiivisempana koiranomistajat sen muistavat.

Puppy blues tutkimus on osa professori Hannes Lohen tutkimusryhmän laajempaa hanketta, jossa selvitetään omistajan ja eläimen välistä suhdetta sekä sen merkitystä hyvinvoinnille.

Lue myös:

    Uusimmat