Värillä on väliä! Tällaiset petivaatteet houkuttelevat luteita puoleensa

Tuoreen tutkimuksen mukaan petivaatteiden värillä on merkitystä epätoivottujen sänkykumppaneiden eli luteiden leviämisessä. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan petivaatteiden, kuten lakanoiden, värillä on merkitystä luteiden torjunnassa. Toiset värit vetävät näitä hyönteisiä puoleensa enemmän kuin toiset. 

Tutkimuksessa selvisi, että tummanpunaiset ja mustat lakanat ovat luteiden mielestä kaikkein houkuttelevimpia. Lakanoiden materiaalilla ei sen sijaan todettu olevan vaikutusta asiaan. Tutkimukset esiteltiin tiedejulkaisu Journal of Medical Entomologyssa viime viikolla.

Pitääksesi luteet kaukana, suosi vihreää ja keltaista

Tutkimus toteutettiin laboratorio-olosuhteissa. Noin kolmannes luteista valitsi kahdeksasta erivärisestä kartonginpalasta juuri punaisen kartongin asuinalustakseen. Punaisen kartongin valinneet luteet houkuttelivat paikalle myös toisia yksilöitä.

Tutkijoiden mukaan punaisen on usein ajateltu houkuttelevan paikalle luteita siitä syystä, että se muistuttaa niitä heidän ravinnostaan, eli verestä.

Luteet ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina matkailun myötä, ja ne kulkeutuvatkin tyypillisimmin koteihin ulkomailta palaavien matkalaukuista. Näiden ikävien hyönteisten torjunta kannattaa aloittaa välittömästi, sillä ne leviävät todella nopeasti. 

– Tämän tutkimuksen jälkeen saimme selville, että punainen vetää luteita puoleensa siitä syystä, että luteet ovat itsekin väriltään tummanpunaisia. Väri houkuttaa niitä, sillä ne haluavat olla lähellä lajitovereitaan, kertoo tutkija Corraine McNeill.

Toinen luteiden suosikkiväri oli musta, ja sen valitsi noin neljännes tutkituista luteista. Luteet liikkuvat luonnollisesti yöaikaan, ja juuri tästä syystä tutkijat olettavat myös mustien lakanoiden vetoavan luteisiin.

Tutkijoiden mukaan visuaaliset vihjeet, kuten värit, ohjaavat pääasiassa hyönteisten käyttäytymistä. Jos sinulla on keltaisia tai vihreitä lakanoita, olet onnekas. Luteet eivät nimittäin pidä näistä väreistä, sillä ne muistuttavat hyönteisiä kirkkaasti valaistuista paikoista, joita luteet pyrkivät välttämään.

Lähde: Curbed

Lue myös:

    Uusimmat