Varhaisperunoissa piilee vaara – ei saa syöttää lapsille?

Vihertyneet perunat ja varhaisperunat sisältävät runsaasti glykoalkaloideja, jotka voivat olla haitaksi erityisesti pikkulapsille.

Moni suomalainen on varmasti tietoinen siitä, ettei kaupan vihanneshyllyltä kannata valita ostoskoriin vihertäviä perunoita. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan vihertynyt peruna sisältää glykoalkaloideja kuten solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle. Solaania on suhteellisen paljon myös varhaisperunoissa, minkä takia niiden syöttämistä pikkulapsille tulisikin Eviran mukaan välttää.

Perunantutkimuslaitos PETLA:n puheenjohtaja Jussi Tuomiston mukaan solaniinia kertyy perunaan, jos se altistuu valolle.

– Solaniini on perunan suoja-aine kasvitauteja vastaan. Perunalla sitä on oikeastaan kaikissa muissa kasvinosissa, paitsi niissä jotka ovat maan alla. Jos perunan mukula saa valoa, niin solaniinia rupeaa kertymään. Sen ei tarvitse olla välttämättä edes varhaisperuna. Varhaisperunan kasvit ovat kuitenkin yleensä hyvin pieniä ja ne istutetaan pieneen penkkiin, jotta ne kasvaisivat mahdollisimman nopeasti. Siinä on vaarana, että mukulat ovat liian lähellä pintaa ja varsinkin keskikesän voimakkaassa auringossa saavat liikaa valoa, Tuomisto selventää.

Varhaisperunat kannattaa kuoria pienimmille lapsille

Voivatko varhaisperunat sitten todella olla lapsille vaaraksi?

– Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei sitä ihan hirvittävästi tarvitse varoa. Varhaisperunaa ei tosin kannata antaa pienimmille lapsille ensimmäiseksi kiinteäksi ravinnoksi. Kouluikäisille varhaisperunoista on tuskin mitään haittaa, PETLA:n puheenjohtaja Jussi Tuomisto toteaa.

Tuomiston mukaan solaniinia kertyy yleensä nimenomaan perunan kuorikerrokseen. Varhaisperunat syödään usein kuorineen, mutta pienille lapsille perunat olisi Tuomiston mukaan hyvä kuoria.

– Kun perunaa keitetään, niin osa glykoalkaloidesta liukenee veteen. Varhaisperunoita keitetään hyvin lyhyen aikaa, niin sekin voi olla yksi syy, miksi solaniinia jää erityisesti varhaisperunaan.

Solaniini voi aiheuttaa muun muassa kuumeilua, vatsakouristuksia sekä verenpaineen alenemista.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja