Päiväkodinjohtaja: 90 prosenttia työntekijöistä on lakossa – näin päiväkotiarki nyt toimii

Päiväkodeissa lakko näkyy nyt muun muassa niin, että noin sadan työntekijän alueen lapset päätyvät yhteen päiväkotiin, jossa kasvatushenkilöstöä on paikalla kahdeksan.

Miten lakko näkyy, helsinkiläisen Vironniemen päiväkodin johtaja Kristiina Ahlstedt?

– Näkyyhän se. Ihmiset ovat joutuneet aamulla odottamaan, että onko työntekijöitä tulossa. Sitten on otettu sisään, kun työntekijöitä on tullut. 

Kuinka kauan vanhemmat ja lapset ovat joutuneet odottamaan?

– Ensimmäiset joutuivat odottamaan yli puoli tuntia työntekijöitä, kertoo Kruununhaassa toimivaa Vironniemeä ja kahta muuta Helsingin keskustassa sijaitsevaa päiväkotia johtava Ahlstedt.

Lakon piirissä on valtaosa henkilöstöstä, arvioi johtaja. Tämän vuoksi lapsia hoidetaan keskitetysti yhdessä yksikössä.

– Meitä on Luotsissa Katajanokalla nyt kahdeksan kasvatushenkilöstöä. Luotsiin ohjautuvat tänään lapset päiväkodeista, joiden kasvatushenkilöstön määrä on noin sata. Sanoisin, että 90 prosenttia työntekijöistä on lakossa. 

– Tällä hetkellä meidän päiväkodissa eli Luotsissa on lapset kaikista näistä päiväkodeista: Aleksi, Luotsi, Suomenlinna, Katajanokka, Masto, Wilhola, Virkkula ja Vironniemi. Tosin muutamasta noista yksiköistä ei ole ketään.

Johtaja: Kaikki lapset ovat päässeet sisään

Lapsia on otettu sitä mukaan sisälle, kun työntekijämäärä on kasvanut, mitoituslakia noudattaen.

– Oli tilanne, jossa sisarus olisi mahtunut, mutta toinen ei, joten he odottivat, että lisää työntekijöitä tuli. 

– Lainsäädännöstä pidetään kiinni. Vanhemmat ovat olleet ymmärtäväisiä. 

Toistaiseksi kaikki lapset ovat päässeet sisään, mikä tarkoittaa sitä, että todella moni vanhempi on onnistunut olemaan tuomatta lapsiaan hoitoon. Johtajan mukaan vielä saa tulla yrittämään. 

– Lapset ovat vähän hämillään, kun osa heistä on vieraassa talossa. Mutta tämä vertautuu loma-aikoihin. Lapset ovat kyllä asettuneet hyvin. Ensimmäinen päivä on jännittävä, summaa johtaja.

Lue myös:

    Uusimmat