Mainos

Varautuminen ja suunnitelmallisuus ovat luonnossa liikkuvan turva – IoT-verkko tukee luotettavaa paikannuspalvelua

Paikantaminen suoraan kartalta on nyt mahdollista, kun internetyhteyttä ei ole.

Koiran kanssa metsästäville erilaiset paikannuspalvelut ovat jo arkipäivää, mutta uuden teknologian myötä reaaliaikainen paikantaminen on saatavilla monipuolisesti kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin.

Ranniot-paikannuspalvelu ja -sovellus on rovaniemeläisen Mapitare Oy:n kehittämä kokonaisuus. Digitan LoRaWAN-verkkoa hyödyntävän palvelun avulla voidaan seurata esimerkiksi lemmikkien, metsästyskoirien, lampaiden, porojen tai nautakarjan liikkeitä.

– IoT-verkossa kohdetta voidaan paikantaa pitkäaikaisesti ja virrankulutus on pientä. Tästä syystä Digita on meille ihanteellinen yhteistyökumppani, sanoo Mapitaren toimitusjohtaja Petri Särkisaari.

Mapitare Oy:n kehittämän Ranniot-paikannuspalvelun idea syntyi tarpeesta saada tuotantoeläimille luotettava paikannusratkaisu, joka toimii haastavissakin olosuhteissa. Pitkäaikaiselle paikannukselle on myös tarvetta.

– Paikannus lisää luottamusta, kun tietää heti, mistä kohdetta voi etsiä. Esimerkiksi hirvikoira voi laukata jopa kolme päivää hukassa. IoT-verkkoon kytketyn paikantimen pienen virrankulutuksen ansiosta koiran sijaintia voidaan seurata jopa kolmen viikon ajan, Särkisaari sanoo.

Mapitare on paikannusjärjestelmän yhteydessä kehittänyt koirille liivin paikantimen kiinnitystä varten. Yhteistyössä Kardogin kanssa syntyi verkkomateriaalista valmistettu liivi, joka pysyy koiran päällä kaikissa tilanteissa.

– Liiviin puetulle koiralle ei tule kuuma. Kylmänä vuodenaikana liivin erillinen kelluke pitää koiran veden pinnalla, vaikka koira menisi heikoille jäille ja tippuisi veteen, Särkisaari vakuuttaa.

IoT-laitteiden paikannustiheyttä voidaan säätää kolmesta minuutista viikkoon, ja siten edelleen pidentää pariston tai akun virrankestoa. 

– Laitteemme patteri jaksaa todella pitkään. Karttapalvelumme ja paikantimiemme avulla esimerkiksi porojen liikkeitä voidaan tarkkailla jopa kahden vuoden ajan, Särkisaari jatkaa.

Retkeilijän turva

Mapitaren karttasovelluksesta on hyötyä, vaikka ei ole tarvetta lemmikin tai tuotantoeläimien paikannukseen. Paikannuspalvelu tuo turvaa luonnossa liikkumiseen, kun Ranniot- sovelluksessa käytetään paikantimen sijaan puhelinta.

– Edelleen kuulee, ettei ole paperikartan ja kompassin voittanutta. Sanotaan, että puhelin hajoaa helposti. Nykyiset puhelimet ovat usein hyvin vettä ja kylmyyttä kestäviä, kun mukana on tarvittavat lisälaitteet ja -varusteet, Särkisaari sanoo.

Markkinoilla on kuitenkin muitakin paikannussovelluksia. Ranniot eroaa muista, sillä se tukee 100 % offline-käyttöä.

Online-karttoihin pohjautuva palvelu paikantaa, mutta jättää pohjakartat lataamatta, kun internetverkon kuuluvuus on heikko. Tämä tekee ohjelmasta käyttökelvottoman. Pelkästään paperikarttaan ja kompassiin turvautuville hankalat sääolosuhteet, esimerkiksi sankka lumisade tai sumu, aiheuttavat isoja ongelmia.

– Meidän palvelussamme käytön aikana ei ladata karttoja internet-yhteyden avulla puhelimeen. Luotettava toimintamalli perustuu siihen, että kaikki kartat ladataan laitteeseen kerralla Suomesta, norjasta ja Ruotsista. Offline-kartan avulla tiedät missä olet, vaikka sääolosuhteet estäisivät näkyvyyden kokonaan. Et voi koskaan eksyä, kun sovellus on puhelimessasi, Särkisaari kertoo.

Mapitaren sovelluksessa on hätäpaikannusominaisuus karttavarmenteella. Se tarkoittaa, että oman sijaintinsa voi varmentaa kartalta ennen hätäpaikannusta. Karttaohjelman jatkuva käyttö ylläpitää GPS-aktiviteettia, joka puolestaan parantaa paikannustarkkuutta. Paikannuspalvelumme toimii jopa silloin kun puheliikennettä ei voida muodostaa heikon verkon alueella.

– Jos puhelinta ei käytetä jatkuvaan GPS-seurantaan edellyttäen kuitenkin nopeaa hätäpaikannusta, on mahdollisuus isoon paikannusvirheeseen. Niin käy, jos GPS-yhteys ei ole ollut käytössä pitkään aikaan, Särkisaari sanoo.

– Samaten online-karttapalveluissa ei ole juuri mekanismeja, joilla GPS-sijainti varmistuu luotettavasti internetyhteyden ollessa heikko, Särkisaari jatkaa.

Särkisaaren mukaan päätelaite, jossa ei ole pitkään aikaan käytetty GPS-paikannusta, voi antaa epätarkan paikkatiedon. Sijaintitieto voi silloin heittää jopa kymmenillä kilometreillä.

– Ranniotin kaltaisessa offline-palvelussa gps-aktiviteetti on heti riittävä ja satelliittialmanakat ovat päivittyneet moneen kertaan. Kun nämä ovat ajan tasalla, on paikannustarkkuus heti hyvä, Särkisaari toteaa.

– Esimerkiksi siirtymät moottorikelkalla voivat olla nopeita ja pitkiä, jopa 100-200 kilometriä. Mapitare-palvelun käyttäjän ei tarvitse etsiä verkkoja ja latailla kartta-alueita puhelimeen, Särkisaari kertoo.

Lisäksi Mapitaren sovelluksen kartat perustuvat vektoriaineistoon. Vektorikartta-aineisto on kooltaan aina rasterikartta-aineistoa pienempi ja tarkempi. Vektorikarttateknologia mahdollistaa sen, että koko kartta-aineiston voi ladata puhelimeen kerralla. Ja vieläpä alkuperäisellä tuotantotarkkuudella 1:1 mittakaavassa.

– Vektoriaineisto kuvaa maaston muotoja ja yksityiskohtia tarkemmin. Kuvamuotoisessa rasteriaineistossa pikselit vääristävät, Särkisaari sanoo.

Turvallisuus ennen kaikkea

Särkisaari painottaa, että Karttapalvelujen tarkoitus on tuoda lisäturvaa. Kokeneetkin luonnossa liikkujat ovat eksyneet, kun olosuhteet ovat vaikeat.

– Korostan opettelua, varautumista ja päiväkohtaisten reittien suunnittelua. Kun ymmärtää teknologioiden erot, pääsee kiinni turvalliseen retkeilyyn. Nämä ovat ainoita laitteita, joilla tullaan pois maastosta luotettavasti ja tarkasti, Särkisaari toteaa.

Luonnossa liikkuminen on antoisaa, kunhan muistaa huolehtia turvallisuudesta ja varautua yllättäviin tilanteisiin.

– Varustautukaa puhelimilla ja käyttäkää satelliittipaikannusta, niin pääsette maastosta aina turvallisesti pois, Särkisaari vakuuttaa.

Digitan LoRaWAN-verkko

  • Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
  • Perustuu LoRaWAN-teknologiaan (Long Range Wide Area Network), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
  • LoRaWAN-verkon tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä ne vaadi kaapelointeja
  • Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
  • Lue lisää Digita.fi


Lue myös:

    Uusimmat