Varakkaat karsastavat veropäivää – Rikkaita tutkinut professori Anu Kantola: "Varakkaille on kiusallista erottua muista"

Verotietojen julkistaminen saattaa olla kiusallista yksityishenkilöille – miksi tietojen julkistaminen on tarpeen? 2:27
Helsingin yliopiston professori Anu Kantola kertoi Kymmenen uutisissa, miksi rikkaat karsastavat veropäivää.

Helsingin yliopiston professori Anu Kantolan sekä akatemiatutkija Hanna Kuuselan tutkimuksesta julkaistu Huipputuloiset - Suomen rikkain promille -kirja herätti jo ennen julkaisuaan runsaasti keskustelua varakkaiden mielenmaisemista. Kymmenen uutisissa vierailleen Kantolan mukaan tämänpäiväinen verotietojen julkistaminen saatetaan rikkaiden keskuudessa kokea kiusalliseksi muun muassa joukosta erottumisen vuoksi.

Verotietojen julkistamisella on Suomessa pitkät perinteet. Vaikka rikkaampi kansanosa on pyrkinyt salaamaan tulo- ja verotietonsa, niin professorin mukaan veropäivällä on tärkeä tarkoitus yhteiskunnassa. Julkisten tietojen ansiosta pystytään seuraamaan muun muassa tuloerojen kasvua.

– Lisäksi pystytään seuraamaan esimerkiksi veropakolaisuutta ja tarkkailemaan niitä asioita, joita verotiedoissa ei näy, Kantola pohtii.

Kantolan ja Kuuselan kirjan mukaan varakkaiden keskusteen syntyy erilaisia ryhmiä, esimerkiksi perijöiden, ammattijohtajien tai yrittäjien ryhmät.

– Siihen liittyy poliittista edunvalvontaa, ollaan aktiivisia omissa etujärjestöissä ja vietetään vapaa-aikaa yhdessä, Kantola kuvailee.

Kirjan mukaan rikkaat ovat eriytymässä suomalaisesta yhteiskunnasta. Kantola näkee tämän johtuvan globaalista talouslehityksestä.

– Se synnyttää muun muassa uusia yrityskulttuureja. Esimerkiksi yritysjohtajat saattavat olla matkoilla 100 tai 200 päivää vuodessa ja silloin Suomi saattaa tuntua aika kaukaiselta paikalta, Kantola päättää.

 

Lue myös:

    Uusimmat