Varainsiirtoveroa kuvaillaan hiekaksi asunnonvaihdon rattaissa: "Lasku voi olla yhteiskunnalle kallis"

Vuokralle vai omaan kotiin? 12:16

Varaisiirtoveroa on luonnehdittu asuntokaupan hidasteeksi. Asiantuntijat Huomenta Suomessa kritisoivat veroa ennen kaikkea siksi, että sen koetaan hidastavan ihmisten halukkuutta vaihtaa asuntoa ja muuttaa toiselle paikkakunnalle työn perässä.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sekä Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jussi Mannerberg arvioivat Suomen asuntomarkkinoiden kipupisteitä.

– Varainsiirtovero on ylimääräinen hiekka asuntomarkkinoiden rattaissa. Jos lähdetään siitä, että useimmiten asuntoa vaihdetaan tarpeeseen eikä keinottelumielessä, tämä on yksi ehkäisevä tekijä muiden joukossa. Suomessa tilanne on se, että vapaa työvoima painottuu tietyille alueille ja työpaikat tietyille alueille, tämä kohtaanto-ongelma on yhteiskunnalle kallis. Lopulta lasku yhteiskunnalle voi olla suurempi kuin veron tuotto, Metsola pohtii.

– Tästä on keskusteltu pitkään, ja ehkä nostaisin vielä sellaisen pointin, että varainsiirtovero on maksettava käteisellä, sille ei ole vakuutta asuntokaupassa ja lainaa sitä vastaan ei saa. Varainsiirtovero on huomattava rahasumma, jos muutetaan kalliimmalle alueelle, Mannerberg jatkaa.

Varainsiirtovero on vero, jota maksetaan esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä. Veron maksaa yleensä se henkilö, joka ostaa asunnon.

Korkea asunnon hinta hidastaa muuttoliikettä

Varainsiirtovero on yksi monista asuntomarkkinoiden kehitystä hidastavista pisteistä. Metsola haluaa muistuttaa, että asuntomarkkinoiden tilanteesta puhuessa on hyvä muistaa, kuinka kauppa voi taajaama-alueilla. Maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla asuntoa voi olla vaikeaa saada kaupaksi.

– Suomessa ongelmat eivät koske tällä hetkellä isoja kaupunkeja, vaan keskikokoiset kaupungit ja maaseutu kipristelevät vaikeassa tilanteessa. Joistain paikkakunnista puuttuu toimiva asuntomarkkina, Metsola kertoo.

Mannerbergin mukaan pääkaupunkiseudun huomattavasti korkeammat asuntojen hinnat ovat osaltaan hankaloittaneet ihmisten halukkuutta muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle.

– Asunnon saa myytyä muuallakin kuin Helsingissä, mutta koska hintaero on valtava, muuttaja joutuu tyytymään huomattavasti pienempään tai muuttamaan kehien ulkopuolelle.

Asuntojen uudistuotanto on yksipuolista

Metsolan mukaan asuntokaupan yksi ongelmista on se, että tällä hetkellä uusia asuntoja tehdään määrällisesti paljon, mutta niiden koko ei yksistään vastaa tarpeeseen.

– Asuntotuotanto käy korkeita kierroksia ja meille rakennetaan paljon korkeahintaisia kaksioita tällä hetkellä. Uudistuotannon ongelma ei ole tällä hetkellä lukumäärässä vaan sen yksipuolisuudessa.

Kiinteistövälittäjäliiton puheenjohtaja Jussi Mannerbergin mukaan tällä hetkellä asuntokaupassa käyvät parhaiten suhteellisen uudet ja hyväkuntoiset asunnot.

– Ihmiset etsivät alle 20 vuotta vanhoja ja hyväkuntoisia asuntoja, koska remontointihalukkuus on selvästi vähentynyt. Tätä selittää se, että asuntolainan päälle lainanottajan on hankala saada lainaa remontointiin. 

Lue myös:

    Uusimmat