Vapaavuori: Suomen tippuminen AAA-luokasta lähempänä kuin koskaan

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) varoittaa MTV3:n haastattelussa, että Suomea uhkaa luottoluokituksen lasku, ellei hallitus saa päätöksiä syksyllä sovitusta miljardiluokan säästöistä.

– Voi jopa sanoa, että uhka kolmen A:n menettämisestä on nyt suurempi kuin ehkä koskaan ennen. Sen takia on erityisen tärkeää, että me oikeasti pidämme kiinni niistä päätöksistä, jotka jo on tehty, Vapaavuori sanoo.

– Syksyllä tämä hallituksen rakenneuudistuspaperi loi uskoa ja luottamusta Suomen kykyyn hoitaa talouttaan. Nyt on erittäin tärkeää, että se myös lunastetaan ja nämä päätökset konkretisoidaan syksyn aikana.

Luottoluokituksen tippuminen olisi Suomelle kallis tikki. Valtiolla on velkaa liki sata miljardia euroa, joten lainanhoitokustannusten nousu toisi satojen miljoonien lisälaskun.

Uusia esityksiä rakenteellisista säästöistä ei ole saatu aikaan kovista puheista huolimatta käytännössä lainkaan. Tällä kertaa Vapaavuori ei syytä toimettomuudesta hallituskumppaneita, vaan patistaa koko hallitusta ryhtiliikkeeseen. Tilanne on uusi - ja kansalaistenkin pitäisi se tajuta.

– Ei tämä järjestelmä ole tottunut tilanteisiin, missä sen sijaan että luodaan uutta, pitäisi maltillisesti purkaa vanhaa.

Viimeksi vastaavassa tilanteessa oltiin 90-luvulla.

Huonoja uutisia tulee lisää

Vapaavuori ennustaa, että talven aikana tulee vain lisää huonoja uutisia, mihin kansalaisten on syytä varautua.

Tänää konepajakonserni Metso varoitti, että sen tulos laskee merkittävästi viime vuodesta. Teknologiayhtiö Outotec on puolestaan antanut tulosvaroituksen ja aloittaa maailmanlaajuiset yt-neuvottelut 500 työntekijän vähentämiseksi, Suomessa irtisanomistarve on kuusikymmentä.

– Ikävä kyllä joudutaan tulevan talvikauden aikana varautumaan vielä merkittäviinkin takaiskuihin. Se, että tämän tyyppiset hyvät yhtiöt Metso ja Outotec vähentävät, se on merkki kuinka hankalassa ajassa oikeasti elämme.

Ensi talvenakin on Vapaavuoren mukaan luvassa yksittäisten yhtiöiden sulkemisia tai irtisanomisia.

Perjantaina Vapaavuori lähtee etsimään kasvun eväitä kymmenen päivän matkalle Koreaan, Kiinaan, Indonesiaan ja Singaporeen laajan liikemiesvaltuuskunnan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat