Mainos

Vantaan ex-kaupunginjohtaja kiistää kaikki syytteet: "Kyse lähimmäisenrakkaudesta"

Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd.) kiistää kaikki syytteet lahjusjutussa. Peltomäki ja hänen lahjonnastaan syytetty arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen kertovat, että auttamisen taustalla oli erittäin läheinen ystävyys ja lähimmäisenrakkaus.  

Lahjus- ja virkarikosvyyhden käsittely alkoi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Samalla tulivat julkisiksi syytteet, vastaukset ja esitutkinta-aineisto.

Syyttäjän mukaan Peltomäki ja tämän lähipiiri saivat arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta erilaisia etuja ja rahaa toimiessaan apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtajana. Tuominen toimi samaan aikaan suunnittelijana tai konsulttina useissa kaavamuutosasioissa, joiden käsittelyyn Peltomäki virkatehtävissään osallistui.

Tuomisen puolustuksen mukaan kyse oli kristillisten arvojen mukaisesta auttamisesta sekä rakkaussuhteesta. Peltomäki ja Tuominen katsovat, ettei auttamisen taustalla ollut vaikuttamispyrkimyksiä.

Poliisin esitutkinnassa Peltomäeltä kysyttiin, miksi Tuominen auttoi häntä talousvaikeuksissa.

– Käsitykseni mukaan Leilan motiivina auttaa perhettämme on ollut puhtaasti lähimmäisenrakkaus, Peltomäki vastasi.

Puolutukset todistelevat läheistä suhdetta myös Tuomisen testamentilla, jonka mukaan Peltomäki perii pääosan tämän varoista. 

Syyttäjä vaatii vankeutta 

Syyttäjä vaatii Peltomäelle vankeutta törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomiselle syyttäjä vaatii vankeutta muun muassa törkeästä lahjuksen antamisesta. Syyttäjän mukaan Tuomisen antamilla etuuksilla olisi pyritty vaikuttamaan tai ne olisivat olleet omiaan vaikuttamaan Peltomäen toimintaan.

Syyttäjän mukaan Peltomäki lähipiireineen olisi saanut Tuomiselta yhteensä yli 200000 euron arvosta lahjoja tai etuuksia. Peltomäen lähipiiriä ei epäillä rikoksesta.

Syyttäjä vaatii Tuomiselle myös seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa ja Forma-Futuralle vähintään 250000 euron yhteisösakkoa.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006-2011. 

Matkoja, asuntoja ja lainoja 

Peltomäki on asunut Tuomisen firman vuokraamassa 140 neliön asunnossa Vantaalla. Syyttäjän mielestä Peltomäki maksoi asunnosta markkinahintoja alhaisempaa vuokraa. Puolustuksen mukaan Peltomäki maksoi asunnosta pelkän vastikkeen, joka oli 300-500 euroa kuussa, sillä hänen oli tarkoitus ostaa asunto itselleen.

Tuominen on lisäksi maksanut Peltomäen laskuja ja lainannut tälle yli 100 000 euroa. Osaan lainoista on puolustuksen mukaan ollut syynä Peltomäen ulosotossa olleiden velkojen takaisinmaksu. Peltomäki ajatteli puolustuksen mukaan, että ulosottoasian repostelu julkisuudessa olisi haitallista Vantaan kaupungille.

Ottamalla lainaa Tuomiselta Peltomäki puolustuksen mukaan jopa huononsi taloudellista asemaansa. Ulosotossa olleet velat olisivat myös puolustuksen mukaan "kaiketi" vanhentuneet.

Peltomäki oli puolustuksensa mukaan ylivelkaantunut jo 1980-luvulla ja Tuominen lainasi varoja Peltomäelle jo 1994.

Syyttäjän mukaan Tuominen oli myös tarjonnut arkkitehtifirman edustajana Peltomäelle matkoja muun muassa Bangkokiin, Dubaihin ja Cannesiin. Puolustuksen mukaan Cannes oli Vantaan maksama virkamatka ja muut yksityismatkoja, jotka hän on maksanut itse.

Pääkäsittely alkaa käräjillä syksyllä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.