Vantaa suosi kansanedustajan ystävän yritystä

Vantaa on suosinut sähkötyöostoissaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kansanedustaja Tapani Mäkisen ystävän yritystä, käy ilmi MTV Uutisten tutkivan ryhmän selvityksestä. Myös sisäinen tarkastus puuttui jo pari vuotta sitten tilakeskuksen epämääräisiin puitesopimuskäytäntöihin.

Tarkastajat selvittävät sähkötyöt

Vantaalla on käynnissä ulkopuolisen tarkastajan laaja selvitys, joka aloitettiin MTV Uutisten helmikuisen jutun jälkeen. Selvitys keskittyy sähkötyöhankintoihin noin kuuden vuoden aikana.

Lisäksi tarkastellaan rakennuslupien jatkamisen käytäntöjä. MTV:n jutussa kävi ilmi, että Tapani Mäkinen oli laiminlyönyt saunarakennukseensa liittyvien rakennusvalvonta-asioiden hoitamisen. 

Tarkastajien on määrä saada työnsä valmiiksi toukokuun aikana.

Lue myös:

Mäkinen: En ole vaikuttanut sähkötyöostoihin (28.4.2014)


MTV Uutiset kertoi helmikuun alussa kansanedustaja Tapani Mäkisen (Kok.) vallankäytöstä Vantaalla. Samassa yhteydessä oli esillä hänen ystävänsä sähköyritys, joka saa vuosittain satojentuhansien eurojen liikevaihdon kaupungilta. 

Kaupunki vakuutti tuolloin, että yritystä ei ole suosittu. MTV Uutisten tutkivan ryhmän selvityksen mukaan kaupunki näyttää kuitenkin harjoittaneen eräänlaista näennäiskilpailutusta tilakeskuksen puitesopimusten yhteydessä. 

Sähkötöiden sopimukseen kelpuutettiin lähes kaikki halukkaat eli kymmenkunta yritystä. Käytännössä ostot keskittyivät muutamaan yritykseen. Niistä yksi on Mäkisen ystävän Takuusähkö Oy. 

Silmiinpistävää Vantaan käytännössä on, että ostot ovat painottuneet tarjotuissa tuntihinnoissa vertailun kalliimpaan päähän. 

Tilakeskuksesta myönnetään, että käytäntö ei ole ollut aitoa kilpailuttamista. Viime vuonna alkaneelle sopimuskaudelle ehtoja kiristettiinkin sen jälkeen, kun sisäinen tarkastus oli puuttunut puitesopimusten käyttöön tilakeskuksessa. 

Puitesopimusten avulla kunnat voivat tilata pienemmät, juoksevat korjaustyöt suoraan yrityksiltä. 

Edullisimmilta ei ostettu

Toimitus pyysi tilakeskukselta tiedot ostoista sopimuskaudelta 2011-2013. Yhteensä yhdeksän yritystä oli hyväksytty tuntihintojen perusteella puitesopimukseen ensisijaisiksi sähkötyön toimittajiksi. 

Edullisimmilta puitesopimusyrityksiltä ostoja tehtiin kuitenkin joko hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Eniten laskutti E-Sähkö Oy, jonka tuntihinta oli vertailun toiseksi kallein. Se teki puitesopimustöitä yli 400 000 eurolla. Toinen oli Mäkisen ystävän Takuusähkö Oy, jonka hinta oli vertailun keskivaiheilla. Takuusähkön potti oli noin 350 000 euroa. 

Lisäksi vertailun kallein eli RS-Sähkö Oy laskutti noin 90 000 euroa. 

MTV Uutiset pyysi vertailun vuoksi vastaavia tietoja myös naapurikaupungista Espoosta. Siellä puitesopimuksen kilpailutuksessa voittanut yritys laskutti yli 90 prosenttia kokonaissummasta. 

Sisäinen tarkastus puuttui 

Kaupungin sisäinen tarkastus puuttui tilakeskuksen puitesopimuskäytäntöihin jo pari vuotta sitten. Se kiinnitti huomiota siihen, että yrityksiä oli eri sopimuksissa liikaa eikä niitä ollut laitettu ostojärjestykseen hinnan mukaan. Joissain puitesopimuksissa on ollut mukana jopa kymmeniä yrityksiä. 

Moitteita tuli myös siitä, että yritysten kanssa ei ollut tehty yrityskohtaisia sopimuksia. 

Tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius myöntää, että kilpailutus ei ole ollut aitoa. 

– Tämä pitää paikkansa. Olemme saaneet myös sisäisen tarkastuksen arvion niistä varhaisemmista puitejärjestelyistä. Niitä on sitten korjattu toiseen suuntaan. Uusin sopimus määrää, että työt on ostettava ensisijaisesti hinta-laatuvertailun voittaneelta yritykseltä.

Uusimpaan sähkötöitä koskevaan sopimukseen on myös otettu vain kolme yritystä. Mukana ovat edelleen Takuusähkö ja E-Sähkö. Vertailun voittaja on edelliskauden halvimman tuntihinnan tarjonnut Johtomiehet, joka ei tuolloin laskuttanut puitesopimustöitä lainkaan.

"Tavoitteena kokonaistaloudellisuus"

Wallenius kuitenkin vakuuttaa, että tilakeskuksen tavoitteena on ollut vantaalaisten veronmaksajien kannalta kokonaistaloudellisesti paras ratkaisu. Hänen mukaansa yritysten käyttöä on puoltanut kokonaistaloudellisuus, työn laatu ja muun muassa liikkeiden etäisyys työkohteista. 

Tarvikkeista jää katetta

Tilaajan maksamaan kokonaishintaan vaikuttaa myös alennus, jonka liike antaa tarvikkeista. E-Sähköllä ja RS-Sähköllä se on ollut edellisellä sopimuskaudella 20-35 prosenttia. Takuusähköllä alennus on ollut 5-10 prosenttia. Alennus lasketaan tukun ovh-hinnasta. Yritys puolestaan saa tukusta oman, tätä suuremman alennuksensa. Kaupungin ja yrityksen itsensä maksaman hinnan välinen ero jää yritykselle katteeksi. 

Voiko asiaan vaikuttaa yrittäjän ystävyyssuhde kuntapomoon?

– Minusta se on kaukaa haettu ajatus. Mitä tulee näihin puitesopimuspäätöksiin, niin virkamiehethän tekee ne.  Tilauskäytännöt puolestaan ovat henkilöillä, joille tilausoikeudet on myönnetty. 

Tuttuudella on merkitystä

Käytetyimmällä yrityksellä, E-Sähköllä on asentajia, jotka olivat aiemmin Vantaan kaupungin palkkalistoilla.

Wallenius myöntää, että tuttuudella voi olla merkitystä, kun töitä tilataan. 

– Jos on samat toimijat olleet useita vuosia olleet mukana, viime vaiheessa kumppanuus syvenee. Se on eräällä tavalla puitesopimusjärjestelyn ominaisuus ja hyödyttää yhteistoimintaa.

"Pitkä yhteistyö selittänee"

Takuusähkön toimitusjohtaja Tommi Valtonen arvelee yrityksen suosion syyksi sen pitkää, jo 90-luvulla alkanutta yhteistyötä Vantaan kaupungin kanssa. Valtosen mukaan Takuusähkön etuna on myös laaja osaaminen ja keskeinen sijainti Vantaalla. 

Johtomiehet Oy:n toimitusjohtaja Jorma Ahola ei halunnut kommentoida asiaa MTV Uutisille.

- Emme koskaan kommentoi asiakkaidemme asioita, hän viestitti sähköpostitse.

E-Sähköstä puolestaan kerrotaan, että viime kuukausina kaupungin tilaukset ovat vähentyneet. Yrityksen toimitusjohtaja Pekka Kemppainen arvioi aiemman työmäärän selittyvän sillä, että asiakas on ollut tyytyväinen. Hän uskoo myös, että merkitystä on heidän palkkalistoillaan nykyisin olevilla kaupungin entisillä asentajilla. 

Lue myös:

    Uusimmat