Mainos

Vankilentoselvityksen erikoisuus: George H. Bushin öinen visiitti Helsinki-Vantaalla

Eduskunnan oikeusasiamiestä ei voi moittia yrityksen puutteesta. Epäillyistä vankilennoista yritettiin todella saada selkoa. Oikeusasiamiehen toimistosta tehtiin tietopyyntöä toisen perään ja joissain viranomaisissa asiaa yritettiin toden teolla penkoa. Sen yhteydessä selvisi mm. Yhdysvaltain ex-presidentin käynti Helsinki-Vantaan lentokentällä kesäyönä 2006.

Valitettavasti selvityksen kanssa oltiin liikkeellä liian myöhään.

Esimerkiksi kummastusta herättäneen N88ZL-lennon matkustajien henkilöllisyys olisi selvinnyt. Nyt se jäi hämäräksi, kun rajavartioston passitiedot oli lain edellyttämällä tavalla poistettu ja hotellien matkustajajärjestelmät uusittu.

Amnesty muistuttaa omassa kommentissaan aiheellisesti, että oleelliset tiedot lennoista olisivat todennäköisesti olleet saatavilla vuoden 2005 lopussa, jolloin Euroopan neuvosto pyysi Suomelta selvityksiä CIA:n vankilennoista.

Oikeusasiamiehen ratkaisu on 24 sivuinen. Sen lisäksi netistä löytyy 157 sivua eri viranomaisten vastauksia. Tässä muutamia poimintoja niistä.

Rajavartija ihmetteli öisiä lentoja

Viranomaisvastauksissa lähinnä ydintä päästiin liikelentokeskuksessa työskennelleen rajavartioston rajatarkastajan muistikuvissa. Häneltä kysyttiin poikkeuksellisista muistikuvista vankien kuljetuslentoihin viitaten. (selvityksen s. 79)

- Luulin, että niitä mahdollisia vankilentoja olisivat olleet noihin aikoihin yleiset öiseen aikaan välitankkauksen suorittaneet lennot, joiden reitti oli jenkeistä Irakiin ja muihin vastaaviin maihin sekä tietysti takaisin päin.

Rajatarkastaja muisteli, että niitä oli aika usein öiseen aikaan. Liikelentoterminaalin terminaalivirkailijoiden kanssa oli usein ihmetelty niiden lentojen lisääntymistä Helsinki-Vantaalla.

- Ajateltiin, että varmaan polttoaine on Suomessa niin halpaa, että nimenomaan täällä kannattaa tankata. Koneet yleensä vaan tankkasivat ja jatkoivat matkaansa eikä ketään matkustajia tullut ulos koneista, vaikka matkustajien pitäisi tulla ulos koneista tankkauksen ajaksi.

Rajavartija toteaa vastauksessaan sarkastiseen tyyliin, että ”saattaahan olla, että sattumalta nuo kaikki lennot olivat tyhjiä, ilman matkustajia”.

Hänen mukaansa lennot loppuivat samoihin aikoihin kuin Ruotsissa nousi häly vankilennoista.

Entinen presidentti yllätti

Rajatarkastajan mieleen on jäänyt 16. kesäkuuta 2006. - Koneesta putkahti tankkauksen ajaksi ulos George Bush Senior ja vietti terminaalissa aikaa passintarkastajien kanssa parisen tuntia keskustellen pääasiassa talouspolitiikasta.

- Ei ollut tosin Irakiin matkalla, vaan Pakistaniin ja ei ollut vankeja eikä vanginvartijoita lennolla mukana.

Rajavartija toteaa lopuksi: - Minulla ei ole mitään tietoa asiasta, pelkästään vainoharhaista, vilkkaan mielikuvituksen aiheuttamaa spekulointia.

Amerikkalaiset saivat liikkua vapaasti kentällä

Toinen rajatarkastaja kertoi ihmetelleensä sitä, että tuohon aikaan USA:n edustustolla oli Helsinki-Vantaan lentoaseman myöntämät kulkuluvat sekä ajoluvat asematasolla.

- USA:n edustuston väki pystyi sii käytännössä liikkumaan ja käyttämään ajoneuvoja ilman viranomaiskontrollia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

- Kun tiedustelin lentoasemalta perusteita tällaiseen, minulle kerrottiin perusteluina suuri liikkumisen tarve.

- Tiedossani ei ole, että minkään toisen ulkomaan diplomaattisen edustuston henkilökunnalla olisi ollut vastaavia lupia.

Kolmas rajatarkastaja totesi, että auto oli iso amerikkalaisvalmisteinen valkoinen pakettiauto, merkiltään Chevrolet tai GMC.

- Auton tuleminen asematasolle liittyi Finnarin New Yorkin reittilentoihin. Ymmärrykseni mukaan auto toi ja vei koneelle kuriiri- tai diplomaattipostia. Käytännössä näimme kuinka koneesta autoon tai toisinpäin nostettiin postisäkki. Säkki ei ollut kooltaan iso, vaan sellainen että siinä voisi olla sisällä kirjeitä tai pieniä postipaketteja.

Rajavartijan mukaan kaikki nämä asiat liittyivät nimenomaan reittilentoihin. Hän ei muistanut vastaavanlaista rahti- tai businessalennoista.

Rajavartiolaitos totesi, että sillä ei ole ollut epäilystä siitä että tässä toiminnassa olisi liikkunut henkilöitä valtakunnan rajan yli käymättä rajatarkastuksessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.