Arto odotti vaimonsa kanssa kaksi tuntia laukkujaan täpötäydellä Helsinki-Vantaalla: "Kaikilla ei maskeja, tilanne ei hallinnassa" – mies ylistää lomakohteen koronatoimia

Portugalista lomareissultaan palannut Arto koki joulupäivänä järkytyksen lentoasemalla: perillä odotti kahden tunnin odotus täydessä saapumisaulassa, jossa ei ollut tietoakaan turvaväleistä.

Arto oli lomamatkalla vaimonsa kanssa ja kotiinpaluu Portugalista alkoi hyvin.

– Kaikki toimet Madeiran lentokentällä hoidettiin mallikkaasti. Turvaväleistä huolehdittiin, jonot liikkuivat ja tarkastukset sujuivat. Kaikki toimi siellä päässä mennessä ja tullessa hallitusti. Jonoissa liikuttiin turvavälit huomioiden.

Kotimaassa meininki oli aivan toinen: Helsinki-Vantaan lentoaseman 1. terminaalin saapumisaula täyttyi hetkessä laukkua odottavista matkustajista. Pian aulaan päästettiin myös toinen koneellinen matkustajia.

– Halli pamahti täyteen ja mitään muuta ei tapahtunut kahteen tuntiin kuin että ensimmäisen tunnin jälkeen päästettiin seuraavan lennon matkustajat sisälle. Toisen lennon matkustajilla ei kaikilla ollut edes maskeja. Tilanne oli aika ahdistava, Arto kuvailee.

Henkilökunta ei Arton mukaan tehnyt elettäkään korjatakseen tilannetta.

– Eivät he oikeastaan reagoineet koko tilanteeseen mitenkään. Sieltä sivusta vaan seurasivat mutta eivät puuttuneet tilanteeseen. Lentokenttävirkailijoilla ei ollut tilanne hallinnassa ollenkaan.

– Minusta oli erikoista että kaksi koneellista matkustajia purettiin samaan pieneen halliin. Seuraavaa koneellista ei pysäytetty odottelemaan kentälle että halli olisi ensin tyhjentynyt. 

Kahden tunnin odottelun jälkeen pariskunta sai lopulta laukkunsa hihnalta ja pääsi poistumaan ahtaasta hallista.

– Kyllä se oli ahdistava tilanne siellä hallissa olla kaksi tuntia. Siellä nousi lämpötilakin – onnellisia oltiin kun päästiin viimein pois.

Finavia: Emme voi pakottaa matkustajia käyttämään maskeja

Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysjohtajan Sami Kiiskisen mukaan tällä hetkellä lentokentillä syntyy erinäisistä syistä tilanteita, joissa ruuhkautumisia tulee.

Esimerkiksi terveysviranomaisten ja lentoyhtiöiden tekemä koronatodistusten tarkastustoiminta vie tilaa muulta toiminnalta. Rajavartiolaitoksen suorittama sisärajavalvonta EU- ja Schengen-alueella on poikkeuksellinen tilanne, joka voi ruuhkauttaa toimintaa. Lisäksi vuodenvaihteessa liikenne Helsinki-Vantaalla on ollut vilkkainta lähes kahteen vuoteen.

Lentojen saapumisaikoihin lentoasemayhtiö Finavia ei voi vaikuttaa, joten ainoa keino on suunnitella matkustajien ohjaamista siten, ettei ruuhkia pääsisi syntymään. Tätä seurataan ja kehitetään Kiiskisen mukaan jatkuvasti.

Kiiskisen mukaan lentoaseman henkilökunta käyttää kasvomaskeja ja pyrkii valvomaan koronaohjeiden noudattamista. Matkustajia ei voida kuitenkaan pakottaa käyttämään maskeja.

– Finavia ei ole viranomainen, joten emme voi vaatia ihmisiä käyttämään maskia. Voimme vain suositella vahvasti, Kiiskinen kertoo.

Katso myös: Ihmiset tungeksivat lentokoneen käytävälle ja koronapassia ei tarkastettu – Tarja järkyttyi Helsinki-Vantaan koronaturvallisuustoimista viime viikonloppuna

Katso video: Ihmiset tungeksivat lentokoneen käytävälle ja koronapassia ei tarkastettu – Tarja järkyttyi Helsinki-Vantaan koronaturvallisuustoimista 0:36

Lue myös:

    Uusimmat