Vanki yritti puukottaa kahta vartijaa teroitetulla hammasharjalla Riihimäen vankilassa – tähtäsi kaulaan

Riihimäen  vankilassa tapahtui tiistaina vakava väkivallanteko, kun vanki yritti puukottaa kahta vanginvartijaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan vanki tähtäsi iskut vanginvartijan kaulaan. Tapahtumassa yksi vartija sai lieviä vammoja käteensä.

MTV Uutisten tietojen mukaan väkivallanteko tapahtui aamupalan jakamisen yhteydessä, kun vartijat avasivat vangin sellin oven. Vartijat välttyivät vakavilta vammoilta nopean reagoinnin ansiosta.

Riihimäen vankilan yksikönpäällikkö Susanna Schugk-Laulumaa vahvistaa puukotustilanteen.

– Meillä tapahtui väkivallanteko tiistaina eräällä hyvin suljetulla osastolla, johon on sijoitettuna rankasti mielenterveysongelmaisia vankeja, Schugk-Laulumaa kertoo.

– Vangilla oli aseenaan teroitettu hammasharja, jolla hän yritti lyödä useita kertoja kahta vartijaa. Yleensä näihin tilanteisiin liittyy myös puremista ja sylkemistä.

Paikalla oli tapahtuma-aikaan neljä vartijaa, joista kaksi kauempana. Vartijat saivat tilanteen nopeasti hallintaan.

– Yksi vartija sai tilanteessa hyvin lieviä vammoja. Tapahtuman jälkeen vartijoille järjestettiin tukea. Meillä on otettu käyttöön kriittisten tilanteiden purkumalli, jonka tarkoitus on vähentää henkilökunnan kuormitusta ja tukea heidän työssäjaksamistaan, Schugk-Laulumaa kertoo.

– Vaikka tässä tilanteessta säästyttiin vakavilta vammoilta, otamme jokaisen väkivaltatapauksen erittäin vakavasti. 

Todellinen vahingoittamispyrkimys

Riihimäen vankila kertoo ilmoittavansa kaikki vakavat väkivallanteot poliisille. Näin vankila toimii myös tiistain hyökkäyksen suhteen.

– Toimitamme poliisille valvontanauhan tapahtumasta ja kaikki muut asiaan liittyvät tiedot, Schugk-Laulumaa sanoo.

Schugk-Laulumaa arvioi, että vangin vartijoihin kohdistama hyökkäys oli tarkoituksellinen väkivallanteko ja vanki yritti tosissaan vahingoittaa sillä vartijoita.

– Se on eri asia, vaikuttiko tekoon mielenterveyteen liittyvät syyt ja kuinka hyvin vanki kykeni ymmärtämään tekonsa seuraukset, Schugk-Laulumaa sanoo.

Joka tapauksessa kyseessä oli yksittäisen henkilön väkivallanteko, eikä siihen liity esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta.

Puukotti Vantaalla kaupan vartijaa kaulaan

MTV Uutisten tietojen mukaan tiistaina vartijoiden kimppuun hyökänneellä miehellä on taustallaan aiempi kaupan vartijaan kohdistunut vakava väkivallanteko.

Joulukuussa 2018 mies puukotti Vantaalla Tikkurilan Prismassa vartijaa kaulaan, kun tämä puuttui miehen näpistysyritykseen. Mies oli varastanut kaupasta veitsen ja yrittänyt varastaa kengät.

Vuonna 1986 syntynyt näpistelijä tempaisi taskustaan varastamansa veitsen ja viilsi vartijan kaulan auki. Vamma vaati välitöntä leikkaushoitoa.

Oikeus tuomitsi puukottajan viideksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen tapon yrityksestä.

MTV Uutisten tietojen mukaan tällä hetkellä mies on tutkintavankeudessa jälleen tapon yrityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat