Laajasalon murhaaja hermostui vankilassa – elinkautisen päälle lisää vankeutta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi elinkautista istuvalle Jukka-Matti Romppaiselle viisi kuukautta vankeutta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta vankilassa. Romppainen istuu elinkautista lokakuussa 2014 Helsingin Laajasalossa tapahtuneesta murhasta.

Murhan uhri oli naapurustossa asunut venäläisnainen, joka läksytti miestä koirien kohtelusta. Romppainen raivostui ja hakkasi naisen silmittömästi. Romppainen ajoi naisen Laajasalon vanhaan öljysatamaan ja hukutti tämän mereen.

Nyt oikeudessa käsittelyssä olleessa tapauksessa oli kyse Helsingin vankilassa lokakuussa 2018 tapahtuneesta välikohtauksesta.

B-siiven vankien piti muuttaa kerrosta ylemmäksi remontin takia. Romppainen oli yksi näistä. Vartijan mukaan vangin tavaroiden pakkaus oli kestänyt liian kauan. Aikataulu uhkasi tulla vastaan ja vartija päätti itse osallistua muuttoon.

Yllättävä kohtaaminen

Romppainen tuli selliin, kun vartija oli pakkaamassa tavaroita. Vartijan kertoman mukaan vanki oli raivoissaan ja nosti kädet uhkaavasti.

Vartija halusi ahtaasta sellistä pois, mutta Romppainen ei totellut käskyä ja teki vastarintaa. Romppainen tönäisi käskyttävää vartijaa. Vanginvartija sai apua ja käytävällä Romppainen vietiin hallintaotteessa maahan.

Kun vastarinta jatkui, vartijoita tuli tilanteeseen lisää. Vangin kädet ja jalat sidottiin nippusiteillä ja päähän laitettiin huppu. Romppainen kannettiin eristysosastolle, jossa hän oli muutaman päivän.

Vartijan mukaan Romppainen on ollut hankala vanki, jonka on ollut vaikea noudattaa järjestyssääntöjä.

Romppaisen itsensä mukaan hän on ollut mallivanki, mutta sellissä olleen vartijan kanssa on ollut vaikeaa. Romppaisen mukaan hänen piti kamppailla käytävällä vastaan, koska hän ei saanut henkeä.

Väärinkäsitys

Oikeus arveli sellin tilanteen eskaloituneen molemminpuolisen väärinkäsityksen ja tilanteen yllätyksellisyyden takia. Vanki ei olisi kuitenkaan saanut tehdä vastarintaa, koska vartijat toimivat toimivaltansa puitteissa.

Sittemmin Jukka-Matti Romppainen on siirretty Riihimäen vankilaan. Hän voi päästä vapaaksi aikaisintaan 2026.

Lue myös:

    Uusimmat