Vankeusrangaistusten täyttöönpano on myöhästynyt useissa tapauksissa jopa vuosia – äärimmillään rangaistus voi jäädä kokonaan suorittamatta

Teatteritaide voi auttaa vankeja sopeutumaan elämään rangaistuksen jälkeen 2:19
Teatteritaide voi auttaa vankeja sopeutumaan elämään rangaistuksen jälkeen.

Monet vankilaan tuomitut ovat odottaneet rangaistuksensa alkamista jopa vuosia hovioikeuksien laiminlyöntien takia. Ongelmia on ollut kymmenissä tapauksissa useiden vuosien ajan.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan lähes kaikki hovioikeudet ovat laiminlyöneet tuomiotietojen eteenpäin välittämistä esimerkiksi vankilaviranomaisille.

Laiminlyönnit ovat pahimmillaan johtaneet siihen, että Rikosseuraamuslaitos on ollut epätietoinen hovioikeuden ratkaisusta ja rangaistusten täytäntöönpano on viivästynyt usealla vuodella.

Eräässäkin tapauksessa Itä-Suomen hovioikeus päätti olla myöntämättä käräjillä kahden vuoden vankeuteen tuomitulle jatkokäsittelylupaa asiassaan toukokuussa 2015. Tämä tarkoittaa, että käräjäoikeuden tuomio tuli täytäntöönpanokelpoiseksi, eli tuomittu olisi voitu laittaa vankilaan kärsimään rangaistustaan.

Koska hovioikeus kuitenkin laiminlöi tiedon välittämisen sähköisessä järjestelmässä, Rikosseuraamuslaitos oli pitkään epätietoinen hovioikeuden ratkaisusta. Niinpä tuomittu laitettiin telkien taakse vasta syyskuussa 2017, yli kaksi vuotta tuomion antamisen jälkeen. Jos tuomio olisi pantu täytäntöön heti, olisi tuomittu ollut tuolloin jo vapaalla jalalla.

"Vankeusrangaistus voi jäädä suorittamatta ja sakko maksamatta"

Apulaisoikeuskanslerin mukaan ongelmia on ollut kymmenissä tapauksissa useiden vuosien ajan. Viivästys voi äärimmillään merkitä täytäntöönpanon raukeamista.

–  Toisin sanoen vankeusrangaistus voi jäädä suorittamatta ja sakko maksamatta, jolloin koko rikosprosessi rikosilmoituksen vastaanottamisesta lukien aina rangaistukseen tuomitsemiseen jää tarkoituksettomaksi, apulaisoikeuskanslerin päätöksessä sanotaan.

Tällaista ei ole kuitenkaan tullut laillisuusvalvojan tietoon. Rikoslain mukaan esimerkiksi enintään vuoden mittainen määräaikainen vankeusrangaistus raukeaa, jos täytäntöönpano ei ole alkanut viidessä vuodesta lainvoimaisesta tuomiosta. Sama aikajänne koskee sakkorangaistusta, kun taas esimerkiksi elinkautinen ei koskaan raukea.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan hovioikeuksissa on nyt tiedostettu asian vakavuus ja ryhdytty useisiin toimenpiteisiin ongelmien hoitamiseksi. Hovioikeudet ovat muun muassa kertoneet lisänneensä koulutusta.

Moitteita saivat Helsingin, Turun, Itä-Suomen ja Rovaniemen hovioikeudet. Vaasan hovioikeus sai apulaisoikeuskanslerilta puhtaat paperit.


Lue myös:

    Uusimmat