Vanhoillislestadiolainen liike asteli tänään median eteen vastaamaan tutkija Johanna Hurtigin väitteeseen, jonka mukaan liikkeen puhujina toimisi edelleen lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneitä. Rauhanyhdistys kiisti väitteen ja vakuutti tekevänsä kaikkensa, jotta rikolliset saadaan maallisen oikeuden eteen.
– Meillä ei ole mitään syytä suojella rikollisia, korosti pääsihteeri Tuomas Hänninen.
Liike halusi viestittää, että lastensuojelu on nyt herätysliikkeen tärkeimpiä tehtäviä eikä minkäänlaista väkivaltaa lapsia kohtaan sallita. Viime vuosien pedofiliauutiset ovat järkyttäneet myös yhteisöä.
– Kyllä oli vaikea hyväksyä että ne ovat totta. Ensin torjui ne juoruina ja valheina, mutta sitten joutui toteamaan, että ne ovat täyttä totta, jatkaa Hänninen.
Vuonna 2010 tutkija Johanna Hurtigin tutkimuksesta alkanut kohu sai viikko sitten uutta puhtia, kun tutkija väitti, että herätysliikkeen puhujina toimii edelleen seksuaalirikoksiin syyllistyneitä.
– Minä en tiedä sellaisia. Se on lyhyt vastaus tähän kysymykseen, sanoi SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen.
Maallinen rippi suojelee?
Tutkijan mukaan seksuaalinen väkivalta johtuu osin herätysliikkeen käytännöistä, rakenteista ja opetuksesta - muun muassa maallisesta ripistä, joka voi suojella rikoksentekijää. Onko liikkeessä sitten keskitytty liikaa tekijän sielunhoitoon ja hänen parantamiseensa ja unohdettu lapsiuhrit?
– Varmaan alkuvaiheessa, jolloin meille kaikille oli järkytys että tällaista on ja näin laajasti, myöntää ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Taskila.
Yksityinen rippi lähtee siitä, että väärintekijä tunnustaa syntinsä ja häntä autetaan parannuksen tiellä. Ripin vastaanottaja ei voi ilmoittaa tietojaan eteenpäin, mutta hänen tulee ohjata rikoksentekijä ilmoittautumaan viranomaisille.
– Tämä on asia, johon olemme nyt kiinnittäneet erityistä huomiota koulutuksella ja ohjauksella. Olemme tehneet paljon yhteistyötä viranomaisten kanssa ja oppineet itsekin asiasta paljon viime vuosina, sanoo Taskila.
Kohun jälkeen hän on tavannut itsekin seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.
– Oli järkyttävää havaita, kuinka suuria haavoja ja traumoja sellainen voi jättää, sanoo Taskila.
Rippisalaisuus yhä ongelmallinen
Oulun tiedotustilaisuudessa herätysliikkeen edustajat seisoivat yhtenä miehenä lastensuojelun puolesta, hyväksikäyttöä ja perheväkivaltaa vastaan. Liike korostaa, että rikoksentekijöitä ei suojella, vaan kaikki ohjataan viranomaisten pakeille. Eli - jos ripissä tulee ilmi lähisuhdeväkivalta tai lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, siitä lähtee tieto viranomaisille?
–Niin. Siis niissä rajoissa, mitä Suomen lainsäädäntö suo, vastaa puheenjohtaja Olavi Voittonen.
Ongelma on siis laajempi. Edes evankelisen kirkon rippisalaisuus ei vaadi ilmoittamaan jo tapahtunutta rikosta.
–Puhutaan hankkeilla olevista rikoksista. Nyt käydään keskustelua siitä, onko lasten hyväksikäyttöön syyllistyneellä aina hankkeilla rikos, pohtii puheenjohtaja Voittonen.
Eli Suomen lastensuojelulaki voi edelleen jäädä rippisalaisuuden varjoon. Paineita kirkkolain muuttamiseksi on, sitä on vaatinut myös tuoreen väitöskirjan aihepiiristä kirjoittanut teologi Johannes Alaranta. Siihen saakka kuohunta kirkon ja herätysliikkeiden piirissä jatkunee.