Suomen katolinen kirkko kommentoi nunnien seksuaalista hyväksikäyttöä: "Hyvä, että totuus tulee esiin"

Katolinen kirkko myöntää pappien hyväksikäyttäneen nunnia seksuaalisesti 1:54
Katolinen kirkko myöntää pappien hyväksikäyttäneen nunnia seksuaalisesti.

Nunnat ovat joutuneet tekemään abortteja pappien siittämille sikiöille. Paavin mukaan ongelma on tiedossa ja ehkä jatkuu tänäkin päivänä, uutisoi MTV Uutiset keskiviikkona.

Paavin Arabiemiraatteihin suuntautuneen vierailun aikana julkisuuteen nousi kysymys katolisten nunnien kohtelusta, muun muassa seksuaalisesta hyväksikäytöstä kirkon piirissä. Asiasta kerrottiin vierailun alla Vatikaanin puolivirallisen L'Osservatore Romano -lehden naistenliitteessä.

Paavi myönsi, että eräät katolisen kirkon papit ja piispat ovat kohdelleet nunnia kaltoin. Paavi käytti jopa ilmaisua "seksuaalisesti orjuuttaneet", mutta myöhemmin Vatikaani täsmensi paavin tarkoittaneen huonoa kohtelua ja seksuaalista hyväksikäyttöä.

STT kysyi Suomen katolisen kirkon viestintäjohtajalta Marko Tervaportilta, millä mielin hän on seurannut kirkon ympärillä käytävää hyväksikäyttökeskustelua. Piispa Teemu Sippo ei sairauslomansa vuoksi pystynyt vastaamaan.

"Sanat ”katolinen kirkko” ja ”seksi” nousevat helposti pinnalle"

–  Kyllä kirkossa niin kuin missä tahansa yhteisössä kahden aikuisen välillä voi olla seksuaalista kiinnostusta aivan riippumatta siitä, onko se sopivaa tai oikein. Ajatellaanpa klassista esimerkkiä firmojen pikkujouluista, Tervaportti sanoo.

Hän pohtii myös syitä siihen, miksi katolisessa kirkossa on paljastunut lukusisia pappien tekemiä seksuaalirikoksia eri puolilla maailmaa juuri nyt.

–  Varmaankin siksi, että näinä vuosina sanat ”katolinen kirkko” ja ”seksi” nousevat helposti pinnalle lapsiin kohdistuneiden hyväksikäyttötapausten tultua julki. Katolinen kirkko edustaa käytännössä kuudesosaa maailman asukkaista. Katoliseen kirkkoon on helppo tarrata kiinni, koska se on niin suuri ja sillä on sanoma, jota ei aina tahdota ymmärtää.

Tervaportti kuitenkin korostaa, että kirkon piirissä paljastuneita hyväksikäyttötapauksia on aivan liikaa. Hänen mukaansa kirkko on kuitenkin oppinut, että avoin käsittely on hyväksi. Siitä saadaan ehkä tarpeeksi voimaa lähteä tarpeellisiin uudistuksiin.

"Minusta on hyvä, että totuus tulee esiin"

Tervaportti seurasi paavin lausuntoa Emiraateissa rauhallisin mielin.

–  Minusta on hyvä, että totuus tulee esiin.

Hänestä nykyisen paavin täytyy varmistaa, että asiat tutkitaan huolella ja oikeudenmukaisesti. Paavin tulee myös tukea kaikin keinoin sitä, että viranomaiset käsittelevät tapaukset ja syylliset saavat asianmukaisen rangaistuksen.

Se kuinka hyvin kirkko on käsitellyt ja selvittänyt vastaavia tilanteita vaihtelee Tervaportin mukaan tapauksittain ja alueittain. Samoin vaihtelee myös se, ovatko uhrit saaneet oikeutta. Yksi asia on kuitenkin selvä.

–  On tehtävä kaikki voitava, että oikeus varmasti tapahtuu.

"Edellytämme, että mikään hyväksikäyttö ei saa jatkua"

Tervaportti myöntää, että vastaavat uutiset ovat vaikuttaneet negatiivisesti kirkon julkisuuskuvaan.

–  Ne tekevät tavallisen rivikatolilaisen sydämen levottomaksi, ja siksi me tavalliset katolilaiset edellytämme, että mikään hyväksikäyttö ei saa jatkua, vaan on toimittava päättäväisesti.

Tervaportin mukaan viimeaikaisia uutisia ei ole käsitelty Suomessa katolisen kirkon piirissä "mitenkään erityisesti".

–  Jos katolisesta kirkosta puhutaan julkisuudessa, jokainen katolilainen kiinnittää siihen huomiota, ja me keskustelemme ajankohtaisista kirkkoa koskevista asioista. Ikävä vain, että julkisuus on monesti virheellistä.

Nunnapaljastuksiin liittyy monta eri "väärinkäytöksen" muotoa

Tervaportin mukaan väärinkäytökset on monimerkityksinen sana. Hän kertoo, että nunnapaljastuksiin liittyy monta eri ”väärinkäytöksen” muotoa.

– Ihan tavallinen rakkaustarina, jossa pappi ja sisar ihastuvat toisiinsa ja monesti sitten jättävät kutsumuksensa ja menevät yhteen. Joskus he jopa saavat virallisen vapautuksen vihkimyksestään ja siten mahdollisuuden mennä kirkossa naimisiin. Tämä ei ole väärinkäytöstä ensinkään, vaan kahden aikuisen ihmisen välinen asia, jolla toki on kirkollisia seurauksia.

Tervaportti kertoo, että tällainen ihastuminen johtaa joskus ”hairahdukseen”, mutta sen jälkeen palataan takaisin omaan kutsumustyöhön. Tämä on hänen mukaansa inhimillistä.

–  Sen sijaan kyvyttömyys hallita seksuaalisuuttaan voi johtaa valta-asemassa olevan käyttämään asemaansa hyväksi ja saamaan alistetulta palveluksia. Tämä on yksiselitteisesti tuomittavaa kaikkialla.

"Kirkko kuitenkin koostuu ihmisistä, jotka eivät ole vapaita inhimillisistä heikkouksista"

Tervaportin tiedossa ei ole, että Suomen katolisen kirkon piirissä olisi esiintynyt minkäänlaista epäasiallista kohtelua. Asiaa ryhdytään tutkimaan tilanteissa, joissa kirkon työntekijää epäillään esimerkiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai muusta kaltoinkohtelusta.

–  Mikäli kysymys on maallisesta rikosasiasta, ilmoitetaan viranomaisille, mikäli siitä ulkopuolinen voi ilmoittaa. Jos uhri olisi alaikäinen, ovat ohjeet selvät: viipymättä ilmoitus poliisille ja piispalle. Työntekijä siirretään tällöin pois tehtävistä lasten ja nuorten parissa.

Entä miten uhrin tulisi toimia?

–  Olla suostumatta mihinkään. Ilmoittaa siitä omalle esimiehelleen ja myös tekijän esimiehelle. Jos kyse on maallisesta rikosasiasta, tehdä rikosilmoitus.

Katolisella kirkolla on ohjeistus vastaavien tilanteiden varalta lapsien osalta. Tervaportin mukaan kirkon pitää tehdä perustyötä huolella, jotta seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalirikokset loppuisivat.

–  Se tarkoittaa sitä, että kasvatetaan ihmisiä yhä paremmin seuraamaan kirkon opetusta, jonka mukaan kaikki hyväksikäyttö ja alistaminen on ehdottomasti kielletty. Pidettäisiin huoli siitä, että kirkon yhteisöissä vallitsisi avoin ja tervehenkinen ilmapiiri, jossa ei olisi vallankäyttöä vallan vuoksi ja niin edelleen. Kirkko kuitenkin koostuu ihmisistä, jotka eivät ole vapaita inhimillisistä heikkouksista. 

Lue myös:

    Uusimmat