Hannu Lauerma joutui viharyöpyn kohteeksi, kun hän lausui totuuden lestadiolaisten seksuaalirikoksista: "Minun kannatti avata suuni"

1:00:42
Hannu Lauerma puhui ihmisten aggression tunteesta SuomiAreenassa Porissa

Työkseen ihmisen pimeää puolta tutkiva ja sitä myös julkisuudessa kommentoiva psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, psykiatri Hannu Lauerma ei ammatistaan huolimatta ole juurikaan joutunut ihmisten vihanilmaisujen kohteeksi.

Lauerma ei ole kuitenkaan täysin välttynyt vihapostilta, ja uransa suurimman viharyöpyn hän sai osakseen noin 10 vuotta sitten.

Silloin hän totesi julkisesti, että lestadiolaisen liikkeen piirissä sovelletut käytännöt suosivat lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten jäämistä pimentoon.

– Se johtui siitä, että uhrilla ei ollut enää oikeutta puhua asiasta, joka oli yhteisön kesken anteeksi annettu. Sen vuoksi rikoksia jäi paljon pimentoon. Se on fakta, joka on sittemmin todennettu ja myönnetty.

Lauerman mukaan hänen lausuntonsa johti erikoiseen ja outoon viharyöppyyn.

– Sain sisäpiiritietoa siitä, että silloinen liikkeen johto olisi kehottanut jäseniään tällaiseen toimintaan.

Tarina muutti muotoaan

Lauerma vastasi vihaisiin viesteihin, koska matkalla myös varsinainen tarina muutti muotoaan.

– Minun väitettiin sanoneen, että lestadiolaisessa liikkeessä esiintyy lapsiin kohdistuvaa rikollisuutta enemmän kuin muualla. Sellaista en ole koskaan väittänyt. 

– Olen vain todennut sen tosiasian, että heidän käytäntönsä suosivat rikoksen salaamista.

Myöhemmin lestadiolaisliikkeen johto myönsi, että Lauerma oli lausunnossaan oikeassa.

– He joutuivat myöntämään, että he olivat syyllisiä kaikkeen siihen, mistä heitä on tässä asiassa syytetty. Eli minun kannatti avata suuni, vaikka silloin minulle tulikin hyvin äkäisiä viestejä ja uhkauksia oikeuteen haastamisesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ei hetkauttanut henkilökohtaista elämää

Lauerman mukaan viharyöppy ei kestänyt kuitenkaan kovin kauan.

– Se ei hetkauttanut minun henkilökohtaista elämääni, koska minulla on oma vakaasti rakentunut elämäni ja osaamiseni. Tiesin, että olin puhunut asiaa ja varmistin, että käyttämäni sanamuoto oli ollut aivan yksiselitteinen ja täyttä totta.

Pari vuotta myöhemmin asiat käääntyivät toisin päin, mutta tuolloin Lauerma pidättäytyi vastaamasta enää asiaa koskeviin sähköpostiviesteihin.

Kärkkäitä reagoimaan

Lauerma tekee töitä vakavien rikoksentekijöiden kanssa, sillä hänellä on heitä sekä potilainaan että tutkittavinaan mielentilatutkimuksia tehtäessä.

Hän on myös tuttu kasvo julkisuudesta. Siitä huolimatta hän saa hyvin vähän vihaista palautetta.

– Lähinnä sitä tulee silloin, kun on sohaissut ampiaispesään.

– Omituista, uhkailevaa tai herjaavaa – yleensä anonyymia – sähköpostia, on tullut pari kertaa pienenä ryöppynä silloin, kun olen kommentoinut valvonnan tarvetta, mikä olisi olemassa ihmisten parantamiseen liittyvässä toiminnassa, joka tehdään ilman lääketieteellistä koulutusta. Nämä ihmiset ovat kärkkäitä reagoimaan, Lauerma kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja