Vanhempien syytteet lasten opetuksen laiminlyönnistä kaatuivat – kemikaaliyliherkkyys oli pakottava syy ottaa lapset koulusta

Pohjois-Savon käräjäoikeus hylkäsi syytteet tapauksessa, jossa perheen vanhempia syytettiin kolmen lapsensa oppivelvollisuuden valvonnan laiminlyönnistä näiden oltua pois kouluopetuksesta viiden kuukauden ajan.

Lasten huoltajat kertoivat, että lapsilla oli kemikaaliyliherkkyys, minkä vuoksi nämä eivät voineet mennä kouluun. Sen takia nämä siirtyivät Kuopiosta iisalmelaiskouluun, jonka sisäilman vanhemmat katsoivat olevan kunnossa. Asunnon hankkimisessa meni kuitenkin aikaa, minä aikana vanhemmat opettivat lapsia.

– Käräjäoikeus katsoo, että [vanhemmat] ovat uskottavasti ja yhdenmukaisesti kertoneet, että heillä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lapset pois koulusta, jossa he ovat oireilleet, tuomiossa todetaan.

Video: Moni opettajakin kärsii sisäilmasta. Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Moni opettaja kärsii huonosta sisäilmasta 1:32

Kotiopetus oli riittävää

Opiskelu uudessa koulussa sujui ilmeisesti hyvin, ja lapsilla oli sellaiset tiedot, että nämä pystyivät siirtymään seuraavalle luokalle.

– Kirjallisina todisteina esitetyistä [lasten uuden koulun] rehtorin kirjoittamista todistuksista ilmenee, että lapset olivatkin siirtyneet normaalisti seuraavalle luokalle. Edellä mainitut rehtorin kirjoittamat todistukset tukevat [vanhempien] kertomusten ohella sitä, että lasten opetus oli järjestetty syytteen tekoaikana, tuomiossa jatkettiin.

Oikeus huomioi myös, että tapahtuma-aikaan esikoulua käyneen perheen nuorimmaisen osalta ei ole voinut olla kyse oppivelvollisuuden valvonnan laiminlyönnistä, koska oppivelvollisuus alkaa vasta lapsen täytettyä seitsemän vuotta.

– Vaikka esikouluun osallistuminen on säädetty pakolliseksi, ei lapsen huoltajille ole laissa säädetty sanktiota siitä, että lasta ei laita esikouluun, oikeus totesi.

Lue myös:

    Uusimmat