Vanhempainpuhelimesta tukea myös isovanhemmuuteen

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on pyörittänyt vertaistukea tarjoavaa Vanhempainpuhelinta jo 20 vuoden ajan. MLL:n auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelijan, Anna Puusniekan tuntuman mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana tukilinjalle soittavat yhä enenevissä määrin myös isovanhemmat.

– On hyvin vaikea sanoa, johtuvatko lisääntyvät puhelut siitä, että isovanhemmat huolehtivat lapsenlapsistaan nykyisin enemmän kuin ennen, vai olisiko kyse yksinkertaisesti siitä, että isovanhemmat ovat vasta löytäneet palvelumme, Anna Puusniekka pohtii.

Hänen mukaansa ensimmäinen vaihtoehto voisi pitää paikkansa siinä mielessä, että nykyään eläkkeelle jäädään entistä hyväkuntoisimpana, mikä antaa isovanhemmille paremmat mahdollisuudet olla mukana lastenlastensa elämässä.

Erimielisyyksiä kasvatusasioissa

Puusniekka kertoo, että yleisimmin isovanhemmat soittavat Vanhempainpuhelimeen ollessaan huolissaan lastenlastensa kasvatuksesta.

– Lapsen vanhemmilla ja isovanhemmilla saattaa olla isojakin erimielisyyksiä siitä, miten lasta tulisi kasvattaa. Kyse on tunteita herättävistä asioista, ja erimielisyystilanteet saattavat kärjistyä herkästikin, Puusniekka sanoo.

MLL:n neuvo kasvatusasioista huolehtivalle isovanhemmalle on, että huoli kannattaa – ja pitääkin – tuoda esille, mutta se kannattaa tehdä hyvin hienovaraisesti. Pääkasvatusvastuu kun kuitenkin on lapsen vanhemmilla.

Lisätietoja: www.mll.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja