Vanhemmat ja työpaikan kokeneimmat vievät rusinat pullasta: "Samoille tyypeille menivät aina kesälomat parhaisiin aikoihin"

Kysyimme lukijoiltamme, saavatko tietyt ihmiset heidän työpaikallaan aina parhaat loma-ajat, pitääkö kesälomista taistella vai jaetaanko ne reilusti.

Suosikkilomakuukaudeksi kyselyssä paljastui heinäkuu. Seuraavaksi suosituin oli elokuu.

– Sain lomani suunnilleen haluamalleni ajalle, jouduin kylläkin pätkimään lomaani kahteen jaksoon, kertoo eräs vastaaja.

– Työpaikkani on kiinni yleensä juhannuksen jälkeen neljä viikkoa ja kaikki ovat lomalla, joten paras aika, toinen kuvaa.

– Meillä tiimissä työntekijöillä ja esimiehellä jokaisella on vuodessa 28–38 lomapäivää, joista 40–50 prosenttia täytyy pitää kesälomana, eli 1.5.–15.9. välisenä aikana. Eli työnantaja huolehtii, että jokainen pitää ainakin kerran vuodessa paria päivää pidemmän loman. Lisäksi työn lomakierron vuoksi jokainen saa vuorollaan sen niin sanotun parhaimman jakson, ja jokainen vuorollaan pitää loman ei niin haluttiin aikaan. Tasapuolista, kolmas kommentoi.

Monissa työpaikoissa oli käytössä kiertosysteemi, jossa kesälomakuukaudet jaetaan loogisesti sen mukaan, mikä kuukausi lomailijalla oli aiempana vuonna. Viime vuonna toukokuussa lomaillut saisi siis tänä vuonna kesäkuun ja ensi vuonna heinäkuun.

– Miehellä on kiertävä lomavuoro. Tänä vuonna kesäloma on toukokuussa. En todellakaan toivonut sitä, vastaaja kuvaa.

– Nykyisin voin hyvin valita kesälomani ajankohdan, kun olen onnellisesti eläkkeellä. Töissä oli aina hankalaa järjestellä lomia, mutta oli välillä tehtävä kompromisseja vaikka hampaat irvessä. Onneksi enää ei tarvitse. Nyt loma sattuu juuri siihen aikaan kun ei sada, toinen kuvaa.

Aina lomien jakaminen ei suju reilusti – näinkin asiaa kommentoitiin:

"Jotkut esimerkiksi varaavat matkoja, ennen kuin lomat on myönnetty, ja sitten eivät voi olla töissä heinäkuussa matkaan vedoten."

”Jouduin siirtämään omaa lomaani työtoverin vuoksi, että hän sai miehensä kanssa yhtä aikaa.”

"Esimerkiksi pienten lasten äidit katsovat, että he ovat lomalla juuri silloin, kun he ovat sen ajatelleet. Me vanhemmat oltiin sitten lomalla joko pätkittäin, tai usein jopa syksyllä. Sieltä poimittiin ne ajankohdat, mitkä jäi vapaaksi. Mistään reiluudesta ei kyllä voi puhua."

"Jos muistelee aiempia työpaikkoja, niin parhaat loma-ajat saavat ne, jotka on kauimmin olleet töissä."

"Yleensä en (saanut lomia haluamaani aikaan), koska se oli suosituin kesälomakuukausi. Sen saivat pidempään olleet ja arvostetuimmat työntekijät."

"Silloin, kun olin työelämässä, halusin aina loman elo-syyskuun aikaan. Yleensä sain haluamani, koska tiimimme kaikki muut halusivat heinäkuun. Kesäkuuta ei halunnut kukaan, saati elo-syyskuuta."

"Määräaikainen työsuhde päättyy alkukesällä ja lomapäiviä jäljellä neljä. Tämä on pätkätyöläisen jokakesäinen ongelma. Joko työttömänä (pitkä kesä odotellen päivärahoja) tai töissä ilman lomaa... Kolmen lapsen äidille ikävä tilanne!"

”15.7–10.8 välillä on suosituin loma-aika, ja useimmiten 4–5 samaa henkilöä haluaa aina toistuvasti loman samaan aikaan. Eivätkä millään vaihtaisi lomaansa. Vuodesta toiseen pitäisivät itsekkäästi lomansa parhaaseen aikaan.”

”Olen yötyössä. Päivävuorolaiset eivät saa pitää lomiaan päällekkäin, joten siitä heinäkuusta on todella taisteltu. On ikävää, että perheelliset joutuvat kesälomailemaan touko/syyskuussa, jolloin lapset jo koulussa.”

"Nykyään (jaetaan) kyllä tasapuolisemmin kuin muutama vuosi sitten, johtuen ehkä henkilökunnan vaatimuksista, ja että pidetään puoliamme. Emmekä suostu, että "vahvemmat" jyräävät."

"Pääasiassa lomat jaetaan toiveiden mukaan, mutta yleensä pidempiaikaisilla työntekijöillä on pieni etuajo-oikeus. Jos joku on tottunut pitämään lomansa aina tiettynä aikana, se yleensä toteutetaan jatkossakin, ja muita kannustetaan pitämään lomiaan muina aikoina."

"En saa lomia, koska teen pätkäduunia. Olen aina töissä, kun ”vakkarit” lomailee. Olen ollut viimeksi lomalla 2012, siinä yrityksessä sai lomapäivät pitää lomana. Nykyään ei saa, vaan lomat tulevat rahana."

”Tänä vuonna työasioiden takia ajankohta saneltiin. Edellisen työnantajan palveluksessa en aina saanut (lomaa haluttuun aikaan). Kun ei ole matkoja, mökkiä, venettä eikä enää pieniä lapsia, niin parina edellisenä kesänä olen jakanut lomani kahteen jaksoon, jotta päivystyskuviot pyörisivät. Samoille tyypeille menivät aina yhtäjaksoiset lomat parhaisiin aikoihin.

Lomalistoihin ensimmäisenä merkinneet ovat yleensä etusijalla. Mikäli itse ei vielä tiedä suunnitelmia tai puolison lomia, niin voi olla, että jää muiden jalkoihin. Yleensä ne joustavat, joilla ei ole varattua matkaa, kesämökkiä, venettä tai muuta varsinaista menoa. Kuitenkin voi olla asioita, joita ei halua kertoa, tai muusta syystä haluaa pitää loman juuri tiettynä aikana, vaikka sorsastuksen alussa tai mustikka-aikaan ja niin edelleen. Edelle ajavat myös lapset, varsinkin, jos lapsi on vammainen, niin se on valttikortti näissä asioissa.

Reilua olisi, jos kuluvana vuonna tehtäisiin jo seuraavalle kesälle periaatesuunnitelma, ja lomien ajankohtaa kierrätettäisiin. Tällöin voisi niitä matkoja ja muita menoja varailla annetuissa raameissa, eikä kenenkään välttämättä tarvitsisi joustaa. Usein kyllä juuri samat äänekkäimmät henkilöt noukkivat rusinat pullasta."

***

Valitse aurinkolasisi huolella 6:51

Lue myös:

    Uusimmat